S.O.S: Οι ρωσικές επιχειρήσεις (παρα)πληροφόρησης στοχεύουν στη διάσπαση του δυτικού συνασπισμού υπέρ της Ουκρανίας (Έρευνα)


 

Δημοσιεύτηκε: 7 Ιουλίου 2022

Από: Insikt Group®

 

Σημείωση του συντάκτη: Η ακόλουθη ανάρτηση αποτελεί απόσπασμα της πλήρους έκθεσης. Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση, κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την έκθεση σε μορφή PDF.



Η έκθεση που ακολουθεί εξετάζει τις συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες επιρροής που σχεδόν σίγουρα αποσκοπούν στην υπονόμευση και τη διάσπαση του δυτικού αμυντικού συνασπισμού που υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς και στον επηρεασμό της κοινής γνώμης για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπέρ της Ρωσίας. Η έκθεση αυτή θα ενδιαφέρει περισσότερο κυβερνητικές ομάδες, δημοσιογράφους και επαγγελματίες του κλάδου που αναζητούν κατανόηση των τρεχουσών αφηγήσεων και των στόχων της ρωσικής επιρροής σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η έρευνα αυτή διεξήχθη με τη χρήση της πλατφόρμας Recorded Future® και άλλων ανοικτών πηγών. Πριν από τη δημοσίευση της παρούσας έκθεσης, η Recorded Future ενημέρωσε ή/και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερώσει όλους τους επηρεαζόμενους οργανισμούς για την εντοπισμένη δραστηριότητα, προκειμένου να υποστηρίξει τις έρευνες αντιμετώπισης περιστατικών και αποκατάστασης. Όπου η άμεση κοινοποίηση ήταν αδύνατη, ενημερώσαμε τους σχετικούς τρίτους οργανισμούς με εθνική εντολή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

 

Συνοπτική παρουσίαση

Τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου 2022, τα ρωσικά δίκτυα επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των ελεγχόμενων από το κράτος μέσων ενημέρωσης, γνωστών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών και γνωστών ενισχυτών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, διεξάγουν σχεδόν σίγουρα διάφορες πολύπλευρες επιχειρήσεις πληροφόρησης για να υπονομεύσουν και να διχάσουν τον δυτικό συνασπισμό για την Ουκρανία και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ευνοϊκά προς τη Ρωσία. Αυτές οι επιχειρήσεις πληροφόρησης έχουν σχεδόν σίγουρα ως στόχο να υπονομεύσουν και να διχάσουν τον δυτικό συνασπισμό για την Ουκρανία τόσο άμεσα, δημιουργώντας ή επιδεινώνοντας τις διαιρέσεις μεταξύ των χωρών του δυτικού συνασπισμού, όσο και έμμεσα, επηρεάζοντας τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς να αντιταχθούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας από τις κυβερνήσεις τους και στις αρνητικές πολιτικές προς τη Ρωσία.

Με βάση τις παρατηρήσεις από τα ρωσικά δίκτυα επιρροής, πιστεύουμε ότι οι άμεσες προσπάθειες υπονόμευσης και διαίρεσης του δυτικού συνασπισμού με τη δημιουργία ή την όξυνση των διαιρέσεων στοχεύουν κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Έχουμε εντοπίσει πολλαπλές αφηγήσεις επιρροής που επιχειρούν να υπονομεύσουν έμμεσα και να διχάσουν τον δυτικό συνασπισμό, όπως:

- υποδαύλιση της εγχώριας δυσαρέσκειας προς τους δυτικούς πολιτικούς ηγέτες,

- αρνητική απεικόνιση των Ουκρανών προσφύγων και των επιπτώσεων που έχουν στις χώρες υποδοχής τους,

- επίρριψη ευθυνών στις δυτικές κυβερνήσεις για τις οικονομικές, ενεργειακές και επισιτιστικές ανησυχίες για τις αρνητικές πολιτικές τους έναντι της Ρωσίας,

- απόδοση μομφής προς την Ουκρανία ως πηγή των σύγχρονων φασιστικών κινημάτων- και υποκίνηση της δυσπιστίας απέναντι στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, πολλές από τις προαναφερθείσες αφηγήσεις ευθυγραμμίζονται με ένα μη επαληθευμένο αναλυτικό σημείωμα της Πέμπτης Υπηρεσίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), το οποίο φέρεται να έχει υποκλαπεί και δημοσιευθεί από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στις 5 Ιουνίου 2022. Το σημείωμα εξετάζει τις αποτυχίες των ρωσικών επιχειρήσεων πληροφοριών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέχρι στιγμής και παρέχει συστάσεις για τις προσπάθειες επιρροής που θα προχωρήσουν στο μέλλον. Η ευθυγράμμιση των μηνυμάτων του αναλυτικού σημειώματος με τις αφηγήσεις επιρροής που εντοπίστηκαν από την Recorded Future υποστηρίζει τη γνησιότητα του σημειώματος. Συμβουλεύει τη στόχευση της "Ευρωπαϊκής Κοινότητας" με πληροφορίες σχετικά με την "επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου" στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της υποστήριξής της προς την Ουκρανία, προτείνοντας συγκεκριμένα αφηγήματα όπως "εξοπλισμός της Ουκρανίας εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογουμένων", "έμφαση στην οικονομική δυσπραγία", "προβλέψεις για τον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων και τη δημιουργηθείσα επιβάρυνση του προϋπολογισμού και των κοινωνικοοικονομικών υποδομών" και άλλα. Το αναλυτικό σημείωμα αναφέρει ότι πρόθεση της "μαζικής" επιχείρησης πληροφόρησης είναι να "προκληθεί εσωτερική δημόσια πίεση στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ελίτ των δυτικών χωρών".

Η αντίδραση της Δύσης στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -από τις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας μέχρι τα δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, πόρους και εξοπλισμό που δόθηκαν στην Ουκρανία- έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης και πιθανώς συνέβαλε στην απόφαση του ρωσικού στρατού να επαναπροσδιορίσει και να επικεντρωθεί κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, αφού η αρχική φάση της εισβολής απέτυχε. Η ρωσική κυβέρνηση πολύ πιθανόν να μην προέβλεπε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία πέραν των 100 ημερών, υπολογίζοντας περαιτέρω λανθασμένα τον αντίκτυπο που θα είχε μια παρατεταμένη σύγκρουση στις οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις της. Ως αποτέλεσμα, το Κρεμλίνο πιθανότατα προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της διεθνούς πίεσης στην οικονομία και τις πολιτικές υποθέσεις του, επιχειρώντας να διχάσει και να αποσταθεροποιήσει τις δυτικές αντιδράσεις.

 

Κύρια σημεία

• Τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, τα ρωσικά δίκτυα επιρροής είναι σχεδόν βέβαιο ότι διεξάγουν διάφορες πολύπλευρες επιχειρήσεις πληροφόρησης για να υπονομεύσουν και να διχάσουν τον δυτικό συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της Ρωσίας, ενώ παράλληλα μετατοπίζουν τη στάση των ευρωπαϊκών πληθυσμών ευνοϊκά προς τη Ρωσία και τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

• Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές οι ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης επιδιώκουν άμεσα και έμμεσα να υπονομεύσουν και να διχάσουν τον δυτικό συνασπισμό μέσω διαφόρων αφηγήσεων επιρροής, όπως η επίρριψη ευθυνών στις κυβερνήσεις του δυτικού συνασπισμού για τις οικονομικές δυσχέρειες που υφίστανται οι πληθυσμοί τους, προκειμένου να επηρεάσουν τους εγχώριους πληθυσμούς να αντιταχθούν στην υποστήριξη των κυβερνήσεών τους προς την Ουκρανία και στις πολιτικές προς τη Ρωσία.

• Πολλές από τις αφηγήσεις επιρροής που εντοπίστηκαν από την Recorded Future ευθυγραμμίζονται με ένα ανεπιβεβαίωτο αναλυτικό σημείωμα (που ονομάστηκε "εγχειρίδιο προπαγάνδας") από την Πέμπτη Υπηρεσία της FSB, το οποίο υποκλάπηκε από τη SBU της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τη γνησιότητά του.

• Οι προσπάθειες υπονόμευσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πολέμου, καθιστώντας τις μελλοντικές πολιτικές εκλογές, τα επιμέρους ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα πρωταρχικούς στόχους επιρροής και χειραγώγησης της ρωσικής αφήγησης.

 

Σημείωση του συντάκτη: Αυτή η ανάρτηση αποτελεί απόσπασμα της πλήρους έκθεσης. Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση, κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την έκθεση σε μορφή PDF.

 

Πηγή