Η άφιξη των Προκαθημένων σε Καβάλα και Θάσο με τη γραφίδα και το φακό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (φωτογραφίες)


 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκίνησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου στην Ελλάδα ως Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η τοπική μητρόπολη, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος απέστειλε μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πρόσκληση στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό του Καθεδρικού Ναού των Αγίων της Θάσου.

Η πρόσκληση αυτή ήρθε στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Χάρη στο γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν τους Ρώσους επιτιθέμενους από το Κίεβο, η επίσκεψη αυτή κατέστη δυνατή. Πέρυσι, ο Μητροπολίτης Στέφανος ήταν μέλος της πατριαρχικής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. Παράλληλα, ενημέρωσε προσωπικά τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για την επιθυμία του να τον προσκαλέσει στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλως και Θάσου το επόμενο έτος.

Στο ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος συνοδεύεται από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βἰνιτσας και Μπαρ κ. Συμεών, και τον Αναπληρωτή Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσερνίχιβ και Νιζίν κ. Ευστράτιο, καθώς και τους κληρικούς, Πρωθιερέα Βασίλειο Lilo, Πρωθιερέας Ιβάν Sydor, Αρχιδιάκονο Βλαντισλάβ Demchenko και Διάκονο Ανδρέα Sydor.

Στις 3 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο τοπικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη της Καβάλας - το σύγχρονο κέντρο της μητρόπολης, χτισμένο δίπλα στους αρχαίους Φιλίππους - ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκαν, ενώ προσήλθε και ο επίσημος εκπρόσωπος των αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καταγόμενος από την Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι Προκαθήμενοι εξέφρασαν την αμοιβαία χαρά τους για την ευκαιρία να συνεορτάσουν, ιδίως να τελέσουν την κοινή Θεία Λειτουργία. "Η Εκκλησία μας και ο ουκρανικός λαός είναι ευγνώμονες προς την Παναγιότητά σας και τον Μακαριώτατο για την υποστήριξη, τη βοήθεια και την προσευχή σας κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου απρόκλητου ρωσικού πολέμου κατά του κράτους μας", τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επίσης, ξεχωριστά, ο Μακαριώτατος, διά του κ. Παναγιωτόπουλου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για την ανθρωπιστική βοήθεια, την υλική, στρατιωτική, διπλωματική και ηθική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης αντίστασης στους Ρώσους εισβολείς.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι Ιεράρχες μαζί με τους συνοδούς αναχώρησαν για το τοπικό λιμάνι, απ' όπου μετέβησαν ακτοπλοϊκώς στο νησί της Θάσου. Μαζί τους έφθασε στο νησί και η εικόνα του Καθεδρικού Ναού των Αγίων της Θάσου, η οποία έγινε πανηγυρικά δεκτή.

Η μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Εδώ, στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, η οποία καταστράφηκε κατά την τουρκική κατάκτηση των Βαλκανίων το 1400, ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σχημάτισε εκκλησιαστική κοινότητα και πραγματοποίησε τις πρώτες βαπτίσεις. Ένα από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης είναι η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Φιλιππησίους.


















Πηγή