Η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου με τη γραφίδα και το φακό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (φωτογραφίες)

 


Μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της πόλης της Θάσου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, μετά το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, καθώς και πλήθος ιεραρχών και κληρικών, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, υποδέχθηκαν την εικόνα των Αγίων της Θάσου: των οσίων Λουκά, Ευφημίου, Δανιήλ και Ευφροσύνου, του Νεομάρτυρος Ιωάννου και της οσίας και ομολογητρίας Χάιδως.

Στη συνέχεια η εικόνα και οι συμμετέχοντες στην εορτή μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Παναγιά, όπου δημιουργήθηκε νέο προσκύνημα για προσκύνηση και λατρεία.

Σύμφωνα με το έθιμο της ελληνικής λειτουργικής παράδοσης, με την ευκαιρία της άφιξης των Προκαθημένων των Εκκλησιών, τελέστηκε στον ναό ευχαριστήρια προσευχή (Δοξολογία), στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας συμπροσευχήθηκαν επίσης οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ουκρανίας, πολυάριθμοι ιεράρχες, κληρικοί και προσκεκλημένοι.

Μετά την προσευχή, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους με λόγια μεγαλειώδους χαράς. Ευχαρίστησε τον καθένα από τους Ιεράρχες, σημειώνοντας τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των Εκκλησιών και των λαών, η συνέχεια των οποίων είναι η σημερινή.

Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο ο Μητροπολίτης Στέφανος αναφέρθηκε στην πρώτη βάπτιση των Ρως-Ουκρανίας κατά την πατριαρχία του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, καθώς και στην ολοκλήρωση του εκχριστιανισμού του κράτους από τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βολοντίμιρ. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στους αγίους και τους μάρτυρες της ουκρανικής γης, ιδιαίτερα από την Κριμαία, και τόνισε ότι ακόμη και τώρα ο λαός της Ουκρανίας υποφέρει και η Εκκλησία υποφέρει μαζί του, αλλά το πνεύμα και η αγάπη για την αλήθεια δεν έχει μειωθεί εξαιτίας αυτού, αλλά αντίθετα έχει ενισχυθεί.

Στα λόγια τους, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσαν τη σημασία του σημερινού εορτασμού τόσο για τους κατοίκους της περιοχής που συνεχίζουν τη ζωή της χριστιανικής κοινότητας, της πρώτης που ιδρύθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Απόστολο Παύλο, όσο και για όλη την Ορθοδοξία.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος εκφώνησε την ομιλία που απευθυνόταν στον Μητροπολίτη Στέφανο και τους Προκαθημένους στα ελληνικά. Το πλήρες κείμενο της πανηγυρικής ομιλίας δημοσιεύεται εδώ.

Εκ μέρους των κατοίκων της Θάσου, ο δήμαρχος Ελευθέριος Κυριακίδης καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στη Θάσο η Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συλλειτουργήσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

























































Πηγή