Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ!




Επειδή κάποιοι μας έκαναν πάλι να... ευθυμήσουμε με κάτι "ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ" και άλλα άξια πολλού κλαυσιγέλωτος, παραθέτουμε το αποκαλυπτικό σχόλιο του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βετόσνικωφ, μαζί με τη σχετική εικόνα που κοινοποίησε. Όπως μπορείτε να δείτε, ο Μόσχας Ιωακείμ απευθύνεται προς τον Κιέβου Γεδεών ωσάν να έχει... ανώτερη αρχιερωσύνη από εκείνον, σαν να είναι δηλαδή "υπερεπίσκοπος"...

Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά, να υπενθυμίσουμε ότι οι αντίστοιχες προσφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τους Ιεράρχες έχει τον τύπο: "Ιερώτατε Μητροπολίτα ...., εν Αγίω Πνεύματι αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε..."

Σχολιάζει λοιπόν ο κ. Βετόσνικωφ:

Είναι χαρακτηριστικό πώς γράφει ο Πατριάρχης Μόσχας Ιωακείμ προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Γεδεών το 1688. Ο Πατριάρχης αποκαλεί "υιό" τον Μητροπολίτη και δίνει "αρχιποιμαντική" ευλογία!!! Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι κατέχει υψηλότερο βαθμό της ιερωσύνης, πράγμα ξένο για την Ορθοδοξία!!!

"Ιωακείμ, ελέω Θεού Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσσίας και πασών Υπερβορείων χωρών, προς τον υιό εν Αγίω Πνεύματι και συλλειτουργό της ημών μετριότητος, Ιερώτατο Μητροπολίτη Κιέβου αρχιποιμαντική ευλογία".