Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ Ευστράτιος: Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα κύρους χειροτονιών κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία





Καθώς η προπαγάνδα του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία και στις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες πασχίζει απεγνωσμένα να δημιουργήσει αμφιβολίες και σύγχυση περί του κύρους των χειροτονιών μέρους της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (συγκεκριμένα των προερχομένων από την πρώην Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Μακάριο Μαλέτιτς), ο Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ Ευστράτιος, Εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με δημοσίευμα στην προσωπική του σελίδα στο facebook, παρέχει αποκαλυπτικές πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Ρωσική Εκκλησία ήταν έτοιμη να δεχθεί στους κόλπους της τους κληρικούς της ΟΑΟΕ χωρίς ποτέ να θέσει ζήτημα κύρους ή υποστάσεως των χειροτονιών τους.

Παρατίθεται το σχετικό δημοσίευμα του Σεβασμιωτάτου:

Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι δυνάμεις της Μόσχας καταβάλλουν τις ύστατες προσπάθειές τους ώστε να παρεμβάλουν κάποιο εμπόδιο στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δεν μπορούν να σκαρφιστούν τίποτα καινούριο, γι’ αυτό και επανειλημμένως επαναφέρουν το επιχείρημα που το Πατριαρχείο Μόσχας χρησιμοποιεί στην Ουκρανία εδώ και δεκαετίες. Ισχυρίζονται ότι το κύρος των χειροτονιών των Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι «αμφίβολο».

Τηλεφώνησα στο Μητροπολίτη Χάλιτς, τον οικείο ποιμενάρχη της επαρχίας Ιβάνο-Φρανκίφσκ κ. Ανδρέα (Αμπραμτσούκ), τον ενημέρωσα σχετικά με αυτά τα μπαγιάτικα «νέα» και τον ρώτησα εάν οποιοσδήποτε είχε θέσει σε αμφισβήτηση το κύρος του επισκοπικού του αξιώματος τον καιρό που είχε επαφές με εκπροσώπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Ήμουν ο πρόεδρος της επίσημης αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στον διάλογο με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, οπότε είχα συμμετάσχει σε συναντήσεις τόσο στη Λαύρα του Κιέβου όσο και στις εγκαταστάσεις της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι συνομιλητές μας, επίσκοποι και κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ποτέ δεν έθεσαν ζήτημα για την «κανονικότητα» των χειροτονιών μας. Αντίθετα, μια φορά όταν ήμουν με μια αντιπροσωπεία στη Λαύρα και συναντηθήκαμε με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Βλαδίμηρο (Σάμπονταν), μετά την καλή μας συνάντηση, προσέφερε ως δώρα σε εμένα ένα εγκόλπιο και στον συνοδό ιερέα μου ένα σταυρό. Εάν δεν πίστευε ότι εγώ είμαι πραγματικός Ιεράρχης και ο συνοδός μου ένας αληθινός ιερέας, τότε γιατί μας προσέφερε αυτά τα ιδιαίτερα δώρα που ήταν αντίστοιχα με το ιερατικό μας αξίωμα;»

Και αυτό είναι κατανοητό, διότι η χειροτονία του είχε γίνει με προεξάρχοντα ένα κανονικό Ιεράρχη, τον Ιωάννη Μποντναρτσούκ, που ο ίδιος είχε χειροτονηθεί κανονικά στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι ο νυν Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, ο Ονούφριος, απέστειλε συλλυπητήρια στην Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία όταν εξεδήμησε ο Μητροπολίτης τους Μεθόδιος και επίσης συνεχάρη την Τοπική Σύνοδο της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2015, επί τη εκλογή ως νέου επικεφαλής της του Μητροπολίτη Μακάριου (Μαλέτιτς). Και κατά την ημέρα της ενθρονίσεως, ο Μητροπολίτης Ονούφριος απέστειλε ως εκπρόσωπό του ένα ιερέα της Μητροπόλεως του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος χαιρέτισε τον Μητροπολίτη Μακάριο και του προσέφερε, εκ μέρους του Μητροπολίτη Ονούφριου, ένα μπουκέτο με τριαντάφυλλα.


***



Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοια μαρτυρία είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μακάριος Μαλέτιτς, από όπου αναδημοσιεύουμε το επίμαχο απόσπασμα:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: ... Εγώ έχω μια ενδιαφέρουσα επιστολή, για την οποία θα σας πω. Το 1993 ακόμη, ένας από τους επισκόπους της Λβιβ προσπαθούσε να κάνει τη Γαλικία μια ξεχωριστή Μητρόπολη, τη Μητρόπολη Γαλικίας...

TATIANA DERKATCH: Του Πατριαρχείου Μόσχας?

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ναι.

TATIANA DERKATCH: Δηλαδή, ανέπτυξαν αυτό το σχέδιο στα σοβαρά; Για αυτούς δεν υπήρχε καν πρόβλημα με τις χειροτονίες;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Το 2011 προσπάθησαν πολύ ενεργά να καταστρώσουν μια απάτη. Μερικοί επίσκοποι μου πρότειναν να πάω υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Αλλά τους είπα: «Να πάτε εσείς! Ας δούμε πόσοι θα σας ακολουθήσουν». Και μου απάντησαν: «Δεν θα μας πάρουν χωρίς εσένα» (σ.σ. γέλια…).

DMYTRO HORYEVOY: Δηλαδή, ήταν διατεθειμένοι να σας δεχθούν χωρίς όρους και χωρίς αναχειροτονίες;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ναι, χωρίς αναχειροτονίες. Και μάλιστα υποσχέθηκαν ότι όλες οι ρωσικές ενορίες της Γαλικίας θα παραχωρούνταν σε εμάς.

DMYTRO HORYEVOY: Δηλαδή, μολονότι δημόσια έλεγαν στους πιστούς ότι είστε σχισματικοί, ότι δεν έχετε Χάρη, οι ίδιοι σας έγραφαν μυστικά ότι αναγνωρίζουν τις χειροτονίες;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Ναι. Και, εάν χρειαστεί, εγώ θα δώσω αυτή την επιστολή στη δημοσιότητα.