Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσερνίχιβ και Νίζνας κ. Ευστρατίου στην ολομέλεια της Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών


 

Παρατίθεται σε ελληνική μετάφραση η ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Ο ιερέας Rostyslav Dudarenko, 45 ετών, ήταν ο εφημέριος της ενορίας στο χωριό Yasnohorodka, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Βοηθούσε πολίτες εθελοντές που επάνδρωναν ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο της πόλης τους.  Όταν οι Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν κατά των άοπλων πολιτών, ο π. Rostyslav σήκωσε έναν σταυρό πάνω από το κεφάλι του, καθώς προσπαθούσε να τους προστατεύσει. Τότε τον πυροβόλησαν. Ήταν 5 Μαρτίου 2022, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη απρόκλητου πολέμου πλήρους κλίμακας από τη Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας.

Τους τελευταίους έξι μήνες, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 376 παιδιά, 15 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες και ο απρόκλητος πόλεμος πλήρους κλίμακας συνεχίζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Αγαπητοί συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι της Συνέλευσης!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Πρώτον, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την απόφασή σας να καλέσετε εκπροσώπους διαφόρων Εκκλησιών της Ουκρανίας να συμμετάσχουν μαζί σας σήμερα και να μας επιτρέψετε να μοιραστούμε τον πόνο μας.

Η χριστιανική ιστορία της Ουκρανίας εκτείνεται πίσω στην εποχή των Αποστόλων, όταν ο Απόστολος Ανδρέας έφερε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο στα εδάφη μας - στην Κριμαία και κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Για περισσότερα από χίλια χρόνια, από τότε που η βάπτιση των κατοίκων της πρωτεύουσάς μας, της πόλης του Κιέβου, ζητήθηκε από τον ηγεμόνα του αρχαίου ουκρανικού κράτους, από τον Άγιο Πρίγκιπα Βολοντίμιρ, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας έχει κρατήσει τη χριστιανική πίστη.

Σύμφωνα με πρόσφατα κοινωνιολογικά στοιχεία, πάνω από το 80% των Ουκρανών αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί και, από αυτούς, σχεδόν τα δύο τρίτα, πάνω από το 50%, ταυτίζονται με την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ σήμερα.

Δυστυχώς, παρά αυτή την αρχαία και μοναδική ουκρανική χριστιανική παράδοση, παρά την ποικιλία των χριστιανικών ομολογιών που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί δεν είχαν επί δεκαετίες μια δική τους φωνή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Μιλούσαν για εμάς χωρίς εμάς.

Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκ μέρους μας σήμερα και για την υποστήριξή σας!

Τα τραγικά γεγονότα του πολέμου που η Ρωσία ξεκίνησε και διεξάγει βάναυσα εναντίον του λαού μας, απαιτούν σαφώς μια αλλαγή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για πλήρη ένταξη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και, εκ μέρους εκατομμυρίων χριστιανών πιστών, που είναι ενωμένοι σε περισσότερες από 7.000 ενορίες, σας ζητάμε να υποστηρίξετε το αίτημά μας.

Για περισσότερους από τρεις αιώνες, η Ρωσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια η Σοβιετική Ένωση προσπάθησαν να εξαλείψουν τη μοναδικότητα του ουκρανικού λαού. Η χρήση και η μελέτη της γλώσσας μας απαγορεύτηκε, η Εκκλησία μας προσαρτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο της αυτοκρατορικής πολιτικής.

Ένα από τα θέματα της τρέχουσας Συνέλευσης είναι η μοναδικότητα και η ταυτότητα. Επί αιώνες, η αυτοκρατορική Ρωσία ήθελε να στερήσει από τον ουκρανικό λαό την ταυτότητά του. Ένας αναγνωρισμένος στόχος του σημερινού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι ο ίδιος: η «απο-ουκρανοποίηση της Ουκρανίας». Η Ρωσία συνεχίζει, όπως κάνει εδώ και αιώνες, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία και τη ρητορική της αποικιοκρατίας με στόχο την εξάλειψή μας.

Αλλά αγωνιζόμαστε με επιτυχία για την ελευθερία μας, για το ανεξάρτητο μέλλον μας. Η αλήθεια είναι με το μέρος του ουκρανικού λαού. Και όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει Θεός, και όπου υπάρχει Θεός, υπάρχει νίκη.

Είναι αδύνατο να πω όλα όσα θέλω και πρέπει να πω σε μια σύντομη ομιλία, αλλά προσεύχομαι ότι κατά τη διάρκεια των ημερών που είμαστε εδώ, και στα επόμενα χρόνια, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να ακούσουμε και να απαντήσουμε, να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις και να συνεργαστούμε με όλους.

Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη ήρθε στο μυαλό μου στην αρχή της συνάντησής μας. Αυτή η παραβολή είναι μια έκκληση να είστε ελεήμονες προς κάποιον που δεν γνωρίζετε, αλλά που χρειάζεται βοήθεια και προστασία. Σήμερα, οι Ουκρανοί είναι αυτοί που δέχονται επιθέσεις από ληστές. Πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε πολλά για εμάς και για κάποιους από εσάς είμαστε ξένοι, όπως ήταν οι Σαμαρείτες για τους Εβραίους. Αλλά εμείς, οι Χριστιανοί της Ουκρανίας και ο ουκρανικός λαός γενικότερα, χρειαζόμαστε και ζητάμε έλεος, προσευχές και έμπρακτη βοήθεια από τον καθένα σας. Μην προσπερνάτε τα βάσανά μας και τον πόνο μας, όπως ο ιερέας και ο Λευίτης της παραβολής!

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλους όσοι έχουν ήδη δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν την καλοσύνη του Σαμαρείτη στους Ουκρανούς. Ιδιαίτερα, σας ευχαριστούμε που προσεύχεστε για δίκαιη ειρήνη και τη νίκη της αλήθειας στην Ουκρανία. Παρακαλώ, συνεχίστε να προσεύχεστε. Οι προσευχές των δικαίων μπορούν να μετακινήσουν βουνά.

Σας ευχαριστούμε για την ανθρωπιστική βοήθεια, για τη βοήθειά σας στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τόσα πολλά χρειάζονται τώρα και τόσα πολλά θα χρειαστούν στο μέλλον για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία και θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε υποστήριξη.

Και αυτό που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την Ουκρανία τώρα είναι να γίνετε μάρτυρες της αλήθειας και να αγωνιστείτε γι’ αυτήν. Είμαστε ευγνώμονες στην ηγεσία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για τη δημόσια υποστήριξή της από την αρχή της πλήρους κλίμακας επίθεσης της Ρωσίας, ιδίως μέσω των εκκλήσεών σας προς τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευλογεί την επιθετικότητα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δικαιολογεί εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας. Ελπίζουμε ότι η Συνέλευση θα μπορέσει να βρει τις κατάλληλες λέξεις και πράξεις για να συνεχίσει να είναι μάρτυρας της αλήθειας.

Είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου στο Κίεβο και πιστεύουμε ότι ο εντατικότερος διάλογός μας θα είναι χρήσιμος, διάλογος που δεν θα γίνεται για λόγους κοινοτοπίας ή για να επιτραπεί η δικαιολόγηση του κακού με προπαγάνδα, αλλά για την επιβεβαίωση εκείνων των αρχών της αλήθειας και της αγάπης για την ειρήνη που είναι θεμελιώδεις για το Συμβούλιο αυτό.

Εκ μέρους του Προκαθημένου μας, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου, και των εκατομμυρίων πιστών χριστιανών της Ουκρανίας, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς μας. Είθε ο Θεός να μας ευλογήσει όλους με τους καλούς καρπούς της εργασίας μας στο όνομά Του!


 

Πηγή