Συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (αναλυτικό ρεπορτάζ-φωτογραφίες)


 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο αρχηγός του κράτους ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελλάδας για την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται σε μια εποχή που τόσο οι Ουκρανοί όσο και όλοι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή ενότητα και συνεργασία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ήταν ουσιαστικές και σημαντικές και για τις δύο χώρες.

"Μπορώ να σημειώσω ότι εργαζόμαστε πραγματικά μαζί με την Ελληνική πλευρά για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, να βάλουμε τέλος στη ρωσική εγκληματική επιθετικότητα και να επιστρέψουμε την κανονική ζωή στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας στον αμυντικό, πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα", σημείωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Κίεβο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ενημέρωσε τη συνομιλήτρια για την κατάσταση στο μέτωπο και μίλησε για το ρόλο των όπλων που παρέχει η Ελλάδα για την προστασία των Ουκρανών. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελληνική Δημοκρατία για τη μεταφορά των BMP-1 στη χώρα μας.

"Συζητήσαμε τις δυνατότητες της Ελλάδας να βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής μας ακεραιότητας", είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η απελευθέρωση της ουκρανικής γης από τους Ρώσους κατακτητές θα επιστρέψει την ασφάλεια στις περιοχές που παραδοσιακά κατοικούνται από την ελληνική κοινότητα.

"Η Ουκρανία έχει γίνει πατρίδα για πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες. Οι περισσότερες πόλεις και χωριά - τα σπίτια της ελληνικής κοινότητας στην ουκρανική γη - έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τους Ρώσους τρομοκράτες", σημείωσε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της δικαιοσύνης για όλες τις οικογένειες των Ελλήνων της Ουκρανίας που έχασαν τους αγαπημένους τους εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

"Όλοι οι Ρώσοι δολοφόνοι, όλοι οι Ρώσοι εκτελεστές πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ενός ειδικού διεθνούς μηχανισμού αποζημίωσης που θα διασφαλίζει την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο", είπε.

Οι Πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ελλάδας συζήτησαν την πολιτική κυρώσεων, ιδίως την προετοιμασία του ένατου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο θα πρέπει να δώσει μια ισχυρή απάντηση στον επιτιθέμενο για την τρομοκρατία.

Οι ηγέτες των δύο κρατών εστίασαν επίσης στην ενεργειακή απειλή που δημιουργεί σκόπιμα η Ρωσία για την Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη.

"Η αντιευρωπαϊκή πολιτική αυτού του κράτους πρέπει να τιμωρηθεί, διότι τώρα δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια στην ήπειρό μας που να μην αισθάνεται τις συνέπειες του ρωσικού ενεργειακού εκβιασμού", δήλωσε με βεβαιότητα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δόθηκε επίσης έμφαση στην αποκατάσταση της Ουκρανίας μετά τις εχθροπραξίες.

"Ενημέρωσα την κυρία Πρόεδρο για το σχέδιό μας για ταχεία ανάκαμψη, για τις κύριες ανάγκες ανασυγκρότησης που υπάρχουν τώρα. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καθιερώσουμε μια αποτελεσματική συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της αποκατάστασης", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσε το θέμα της αναγνώρισης του Χολοντομόρ ως πράξη γενοκτονίας του ουκρανικού λαού από την Ελληνική Δημοκρατία.

Με τη σειρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η επίσκεψή της μαρτυρά τη στήριξη προς την Ουκρανία.

"Όταν μιλάμε για δημοκρατία, ευρωπαϊκές αξίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίζουν και να προστατεύουν αυτές τις αξίες. Είμαστε στο πλευρό σας από την πρώτη μέρα. Υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητά σας να προστατεύσετε την εδαφική σας ακεραιότητα και θα σας στηρίξουμε όσο χρειαστεί", σημείωσε η Ελληνίδα Πρόεδρος.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

"Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσχώρηση των ουκρανικών περιοχών στο κράτος που σας επιτέθηκε", είπε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο Ουκρανών και τη ζημιά στις υποδομές. Τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα αυτά.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ελλάδα υποστηρίζει την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τις ευρωατλαντικές βλέψεις της Ουκρανίας.








































Πηγή