Κιέβου Επιφάνιος: Δεν μπορεί το σώμα να είναι ουκρανικό και η ψυχή ρωσική!


 

Συνεχίζεται η πρώτη ποιμαντική επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Επιφανίου, στην Μητρόπολη Βινίτσια-Μπαρ.

Ο Προκαθήμενος είχε αρκετές συναντήσεις με τους στρατιωτικούς και στη συνέχεια τέλεσε προσευχή για την υγεία των υπερασπιστών της πατρίδας στο παρεκκλήσι του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών.

Κατά την επικοινωνία του με τους υπερασπιστές, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε όλους για την υπηρεσία τους προς το λαό της Ουκρανίας, για το θάρρος και τις νίκες.

"Η Εκκλησία σάς είναι ευγνώμων και προσεύχεται πάντα για εσάς - πρέπει να το θυμάστε αυτό. Προσφέρουμε προσευχές για την υγεία σας, προσευχόμαστε ο Κύριος να ενισχύσει την πνευματική και σωματική σας δύναμη, διότι για εμάς είστε οι πραγματικοί νεότεροι ήρωες που υπερασπίζονται την εδαφική μας ακεραιότητα και χάρη σε εσάς θα επιτύχουμε την ολοκληρωτική νίκη. Γιατί μόνο μετά την τελική μας νίκη θα επικρατήσει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία", είπε ο Προκαθήμενος. 

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υπενθύμισε την ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας μας και σημείωσε ότι σε αυτόν τον πόλεμο υπερασπιζόμαστε την επιλογή και τις αξίες μας και αποδεικνύουμε ότι θέλουμε να είμαστε αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

"Θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και μετά τη νίκη θα οικοδομήσουμε από κοινού το ενωμένο ουκρανικό κράτος μας, στο οποίο θα συνεχίσει να εδραιώνεται η μόνη αναγνωρισμένη τοπική ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία μας. Γιατί η Εκκλησία είναι η ψυχή του ουκρανικού λαού. Και δεν μπορεί το σώμα να είναι ουκρανικό και η ψυχή ρωσική", δήλωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. 

"Συνεχίζεται λοιπόν και ο αγώνας στο πνευματικό μέτωπο. Και έλαχε σε εμάς να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον αγώνα: επειδή ο πόλεμος δεν διαρκεί λίγους μήνες, αλλά αρκετούς αιώνες - η Ρωσία προσπάθησε να μας καταστρέψει ως ξεχωριστό λαό, ως ξεχωριστό έθνος. Αλλά είμαστε ακατάλυτοι, αλύγιστοι και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Και ο Κύριος σίγουρα θα μας χαρίσει ευλογημένη νίκη!"














Πηγή