Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προεξήρχε της χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου


 

Με την ευκαιρία της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού, ο Μακαριώτατος Αρχιμανδρίτης της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιέβου-Πετσέρσκ, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, στις 7 Ιανουαρίου 2023, τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον κεντρικό ναό της Λαύρας - τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Με τον Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούκ Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Ρίβνης και Όστροχ Ιλαρίωνας, ο Αρχιεπίσκοπος Βίσχοροντ Αγαπητός, ο Επίσκοπος Λουχάνσκ και Σταρομπίλσκ Λαυρέντιος, ο Επίσκοπος Χμελνίτσκι και Καμιάνετς-Ποντίλσκι Παύλος, ο Επίσκοπος Μποχοροντσάνι Θεόγνωστος, οι σεβαστοί αδελφοί της Μονής και προσκεκλημένοι κληρικοί.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας προσευχήθηκαν ο πρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας Ρουσλάν Στεφαντσούκ, ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τκατσένκο, βουλευτές και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η μεγάλη εκκλησία ήταν κατάμεστη και δεν μπορούσε να χωρέσει όλους τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν με τον Προκαθήμενο.

Επίσης, περίπου 300 εκπρόσωποι εγχώριων και ξένων μέσων ενημέρωσης παρακολούθησαν την τελετή για να καλύψουν αυτό το, χωρίς υπερβολή, ιστορικό γεγονός.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος απηύθυνε ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα και προσέφερε μια ειδική προσευχή στον Κύριο σε μια εποχή που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας διατυπώθηκαν αιτήματα προσευχής για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση και το λαό μας και για την ανάπαυση των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της πατρίδας και των αμάχων.

Μετά τη λειτουργία, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος εκφώνησε ομιλία με την ευκαιρία της πρώτης λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.

Η πανηγυρική τελετή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά κάλαντα προς τιμήν του Σωτήρα.





















































































Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης του Κιέβου

της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας


______________

Πηγή και περισσότερες φωτογραφίες στο σύνδεσμο