"Η αλήθεια είναι με το μέρος μας": Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υπενθύμισε πώς η Ουκρανία κατέστρεψε τα σχέδια της Ρωσίας και τίμησε τους Ήρωες κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στην ουκρανική Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

 

Η ιστορία της Γέννησης του Χριστού έχει παραλληλισμούς με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η χώρα μας έχει ήδη καταστρέψει τα σχέδια της Ρωσίας για μια γρήγορη κατάκτηση και έχει κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, στο κήρυγμά του κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, στις 7 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, σημείωσε ότι τα Χριστούγεννα "ενθαρρύνουν τον αγώνα κατά του κακού, της αμαρτίας, του σκότους αυτής της εποχής και χωρίς νίκη σε αυτόν τον αγώνα δεν επιτυγχάνεται η αληθινή ειρήνη".

Τέτοιες σκέψεις βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στις καρδιές των Ουκρανών που βιώνουν τις πιο δύσκολες στιγμές του πολέμου.

"Δεν θέλαμε αυτόν τον πόλεμο... Πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, δραπετεύσαμε από τη σκλαβιά αιώνων, αποτινάξαμε το ζυγό, γίναμε ανεξάρτητοι και αρχίσαμε να οικοδομούμε το δικό μας κυρίαρχο κράτος. Αυτοί που μας κρατούσαν σε αιχμαλωσία δεν μπορούσαν να ανεχθούν τα επιτεύγματα και την επιτυχία μας. Ο διαβολικός θυμός και ο φθόνος τους ώθησαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο, αλλά σίγουρα θα ηττηθούν σε αυτόν, επειδή η αλήθεια είναι με το μέρος μας", δήλωσε ο κ. Επιφάνιος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει ήδη καταστρέψει τα σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μια γρήγορη κατάκτηση και έχει την υποστήριξη του κόσμου. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει μια ηθική νίκη, "επειδή όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης καταδικάζουν τις πράξεις γενοκτονίας, τρομοκρατίας και τα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου" της Ρωσίας.

Ο κ. Επιφάνιος αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στους Ουκρανούς υπερασπιστές, τους κατοίκους των κατεχομένων εδαφών, τους φυλακισμένους και τους πρόσφυγες και κάλεσε να προσευχηθούμε γι' αυτούς.

"Οι πιο θερμές προσευχές και οι ειλικρινείς ευχές ακούγονται σήμερα για τους νεότερους Ήρωές μας. Ας θυμηθούμε επίσης τους αδελφούς και τις αδελφές μας που αναγκάζονται να γιορτάζουν τις γιορτές σε αιχμαλωσία στα προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Ας θυμηθούμε τους στρατιωτικούς και πολιτικούς μας κρατούμενους και άλλους άδικα φυλακισμένους και ας ζητήσουμε από τον Κύριο την προστασία τους και την ταχεία απελευθέρωσή τους", κάλεσε ο κ. Επιφάνιος.

Επιπλέον, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρθηκε στους εθελοντές και σε όλους εκείνους που "βοηθούν όσους έχουν ανάγκη" κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Πηγή