Η τσεχική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κύριλλου


 

Του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Τσεχική Δημοκρατία, κάθε οικονομική συναλλαγή μέσω τσεχικών οντοτήτων και θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στη χώρα.


Η τσεχική κυβέρνηση επέβαλε την Τετάρτη, 26 Απριλίου, κυρώσεις κατά του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου. Κατηγορείται ότι υποστηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Αυτό ανέφερε η εφημερίδα České noviny. 

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έγινε το πρώτο πρόσωπο που η Τσεχική Δημοκρατία έβαλε στον εθνικό της κατάλογο κυρώσεων. 

Του απαγορεύεται η είσοδος στην Τσεχική Δημοκρατία, κάθε οικονομική συναλλαγή μέσω τσεχικών δομών, ενώ θα παγώσουν και τα περιουσιακά του στοιχεία στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavský, προϋπόθεση για την προσθήκη οποιασδήποτε οντότητας στον κατάλογο κυρώσεων είναι οι προσεκτικά τεκμηριωμένες δραστηριότητες που παραβιάζουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία. 

Σύμφωνα με το έγγραφο του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει ενεργά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία με τις ενέργειές του. Χρησιμοποιεί τη σημαντική θέση του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δίνει θρησκευτική αιτιολόγηση και ερμηνεία για τη ρωσική επιθετικότητα με τα κηρύγματα και τις δημόσιες ομιλίες του. 

Θα σας υπενθυμίσουμε ότι η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Κύριλλο την είσοδο στη χώρα.


Πηγή