Η Ρωσία αποχωρεί από την Ορθοδοξία – Το Πατριαρχείο Μόσχας σχισματική Εκκλησία




Αυτή είναι η ορθή εκκλησιολική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων που ζούμε:

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Αυτό σημαίνει ότι αποχωρεί από την Ορθοδοξία, αφού μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει αυτοκέφαλες Εκκλησίες και να εκχωρεί κανονικότητα σε μια Εκκλησία.

Υπενθυμίζουμε ότι και το Πατριαρχείο Μόσχας πήρε το αυτοκέφαλό του από το Φανάρι. Κόβοντας σχέσεις με τη μητέρα Εκκλησία, η Ρωσική Εκκλησία επιλέγει να πορευτεί εκτός Ορθοδοξίας.

Πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη που δεν χαροποιεί κανέναν, μια Εκκλησία όπως η ρωσική να επιλέγει να τεθεί εκτός Ορθοδοξίας και να καθίσταται σχισματική Εκκλησία εμπλεκόμενη σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πως «κόβει κάθε δεσμό» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος Ρωσίας, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «έκρινε ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η απόφαση για πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου», η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, δήλωσε ο Ιλαρίωνας.

Την Πέμπτη, το Φανάρι ανακοίνωσε ότι χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας -δικαίωμα που έχει μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο- και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι ΗΠΑ έχουν επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι Ουκρανοί ζητούσαν επιμόνως από τον 18ο αιώνα να τεθούν υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αποκτήσουν αυτοκέφαλο.

Η Ρωσική Εκκλησία, όργανο του ρωσικού ιμπεριαλισμού, εκτός από την επιλογή της να αποχωρήσει από την Ορθοδοξία, γινόμενη σχισματική, κινδυνεύει να υποπέσει και στην αίρεση του εθνικισμού.

Πηγή: www.tribune.gr