ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΠΕΣΑ! (VIDEO)




Καταλυτική και αποστομωτική απάντηση στα όσα προβοκατόρικα, ανακριβή και διαστρεβλωμένα, γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες από διαφόρους Μοσχοβίτες και φιλομοσχοβίτες προπαγανδιστές, με αφορμή πραγματικές ή...
φανταστικές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, έδωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή 27η Ιανουαρίου 2019, απευθυνόμενος σε πολυπληθή όμιλο προσκυνητών από την Κύπρο, οι οποίοι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, επί τη εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου.

Ο Παναγιώτατος, υποδεχόμενος με πολλή χαρά, προσκυνητές από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό τους, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καρά, μίλησε με θερμούς λόγους για τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη τους κ. Βασίλειο, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι αφοσιωμένος προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως "διότι γνωρίζει την εκκλησιαστική ιστορία, γνωρίζει το τι προσέφερε αυτή η μαρτυρική Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως στο Γένος μας και στην Ορθοδοξία, γνωρίζει τις αγαθές και αγαστές σχέσεις που υπήρξαν και υπάρχουν ανέκαθεν μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αυτήν την ευκαιρία, αναφέρθηκε με εγκαρδιότητα στην Εκκλησία της Κύπρου και στην αφοσίωσή της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι λεβέντης και έχει μπέσα, διότι "στέκεται στο λόγο του" και λέγει πάντοτε με παρρησία αυτό που πιστεύει.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο, ότι τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά πρώτον, όσο και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης εν συνεχεία, προέβησαν, εντός ολίγων ημερών, σε ξεκάθαρες δημόσιες δηλώσεις, με τις οποίες διετράνωσαν, για μία ακόμη φορά, τις αδιατάρακτες σχέσεις των δύο Παλαιφάτων Εκκλησιών, Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου, και τη συναντίληψή τους στα ζητήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και αυτό έγινε μετά από τις προαναφερθείσες απόπειρες να εμφανισθεί η Εκκλησία Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπός της ως "αποστασιοποιημένοι" ή και αντίθετοι με καίριες αποφάσεις και ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου...

Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, το βίντεο της οποίας υπάρχει στη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο facebook:

"Αλλά έχουμε και ένα πολυπληθή όμιλο από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό τους, τον αγαπητό π. Αυγουστίνο. Τη Μητρόπολη αυτή στη Μεγαλόνησο Κύπρο ποιμαίνει ένας άξιος κατά πάντα Ιεράρχης, ο αδελφός Βασίλειος, ο οποίος διακρίνεται, πλην άλλων, και για την αφοσίωσή του προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο μας. Όχι απλώς διότι διηκόνησε επί σειρά ετών στο έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζί της Γενεύης, αλλά διότι γνωρίζει την εκκλησιαστική ιστορία, γνωρίζει το τι προσέφερε αυτή η μαρτυρική Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως στο Γένος μας και στην Ορθοδοξία, γνωρίζει τις αγαθές και αγαστές σχέσεις που υπήρξαν και υπάρχουν ανέκαθεν μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου. Και για όλα αυτά ο αδελφός Βασίλειος είναι ένας πολυφίλητος και πανάξιος Ιεράρχης, προς τον οποίο στέλνομε εντεύθεν τους ασπασμούς μας, την εκτίμηση και την αγάπη μας.
Και προχθές ακόμη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ομιλών στην Πανήγυρη του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, στην οποία έλαβε μέρος και συνελειτούργησε και ο αδελφός Άγιος Προύσης εντεύθεν, είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι πάντοτε αφοσιωμένη στην Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, την οποία απεκάλεσε "Μητέρα", χωρίς να είναι Μητέρα της Εκκλησίας Κύπρου εν τη κυριολεξία. Αλλά ήθελε ο Μακαριώτατος να δείξει τα αισθήματά του και της Εκκλησίας του προς το Ιερό τούτο Κέντρο της Ορθοδοξίας. Και τον ευγνωμονούμε και για αυτό και για τη στάση του στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Εγώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον αποκαλώ πάντοτε λεβέντη! Διότι στέκεται στο λόγο του, διότι έχει μπέσα, όπως λέμε. Έχει παρρησία, αυτό που πιστεύει το λέγει. Και τον ευγνωμονούμε και τον καμαρώνουμε. Και προσευχόμεθα για την υγεία του, η οποία εκλονίσθη τον τελευταίο καιρό. Ευχόμεθα με τη Χάρη και του Ιερού Χρυσοστόμου, που φέρει επαξίως το όνομά του, να γίνει σύντομα τελείως καλά και να συνεχίσει επί πολλά χρόνια ακόμη την πρωθιεραρχική διακονία και αποστολή του".