ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΟΜΠΑΣ




Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, λόγω των διωγμών και των πιέσεων που υφίστανται οι πιστοί, οι εκκλησιαστικές κοινότητες και οι κληρικοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις κατεχόμενες περιοχές του Ντομπάς, απηύθυνε χθες, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, διεθνή έκκληση προς τον...
ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, τους εγγυητές του «Πρωτοκόλλου του Μινσκ», την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά τις δημοκρατικές χώρες και τους διεθνείς και διαθρησκειακούς θεσμούς.
Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση την δήλωση-έκκληση του Μακαριωτάτου όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας:

Δήλωση: σχετικά με την επέκταση των θρησκευτικών διώξεων στα κατεχόμενα εδάφη του Donbas

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η κατάσταση με την τήρηση του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας σε ορισμένες περιοχές της Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας (τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ») επιδεινώνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, στα κατεχόμενα εδάφη του Ντομπάς παραβιάζονται συστηματικά τα δικαιώματα των πιστών, των θρησκευτικών κοινοτήτων και των κληρικών της Τοπικής (Αυτοκέφαλης) Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτό εκδηλώνεται με συστηματική δίωξη, κακομεταχείριση, συλλήψεις, κατάσχεση εκκλησιών κ.ο.κ.

Ωστόσο, αν μέχρι στιγμής υπήρξε σημαντικός περιορισμός και παραβίαση των δικαιωμάτων, τώρα, από την 1η Μαρτίου 2019, απειλείται να επιβληθεί η πλήρης απαγόρευση των δραστηριοτήτων των κοινοτήτων και κληρικών της Εκκλησίας μας, η πλήρης κατάσχεση της κοινοτικής περιουσίας και η απέλαση των ιερέων από τη λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ».

Ο λόγος γι 'αυτό είναι η παράνομη απαίτηση των κοινοτήτων να «καταγραφούν σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας». Μια τέτοια απαίτηση δεν μπορεί να εκπληρωθεί, διότι η δομή που εξέδωσε ένα τέτοιο "νόμο" δεν αναγνωρίζεται από το κράτος.

Από την άποψη αυτή, από τις 2 Μαρτίου, 36 ναοί και χώροι, καθώς και ο Μητροπολιτικός Οίκος Ελεημοσύνης, που ανήκουν στις κοινότητες της Εκκλησίας μας σε ξεχωριστές προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της περιοχής του Ντόνετσκ, μπορεί να "κατασχεθούν υπέρ της δημοκρατίας" και οι ιερείς ίσως να απελαθούν.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την απειλή, απευθύνουμε έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τους εγγυητές του "Πρωτοκόλλου του Μινσκ", προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και, γενικά, σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και τους διεθνείς και διαθρησκειακούς θεσμούς, ώστε να απευθυνθούν σε εκείνους, από τους οποίους εξαρτάται η λήψη των τελικών αποφάσεων στο θέμα και να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της καταστροφικής εξέλιξης των γεγονότων.

Ζητάμε επίσης από όλους να προσεύχονται για τις κοινότητες και τους κληρικούς της Εκκλησίας μας στα κατεχόμενα εδάφη του Ντομπάς και για όλους εκείνους που υποφέρουν από την αιχμαλωσία.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος