ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ




Έχουμε γράψει αρκετές φορές για το επίμαχο ζήτημα της «αναγνώρισης» της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις λοιπές τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, επί τη βάσει των εγκύρων μελετών και αποφάνσεων εγκρίτων ακαδημαϊκών και θεολόγων, οι οποίες συγκλίνουν στην ορθή εκκλησιολογική παρατήρηση ότι ούτε απαιτείται ούτε επιτρέπεται μια τέτοια «αναγνώριση», αφού η...
χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας ήταν, είναι και παραμένει αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ουδενός άλλου. Άρα, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπάρχει κανονικότατα από την 5η Ιανουαρίου 2019, οπότε και υπεγράφη ο σχετικός Τόμος από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ. Υπάρχει και λειτουργεί ως η 15η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και ουδείς δύναται να αμφισβητήσει αυτήν την κανονική υπόσταση, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Αυτό που συνήθως -κακώς, κάκιστα- αποκαλείται «αναγνώριση» ουσιαστικά είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων κανονικής εκκλησιαστικής κοινωνίας ανάμεσα στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τις λοιπές κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, ορατό, τυπικό και ουσιαστικό στοιχείο της οποίας αποτελεί η αναγραφή του Προκαθημένου της Εκκλησίας αυτής, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, στα Δίπτυχα των τοπικών Εκκλησιών και η εφεξής μνημόνευσή του από τους κατά τόπους Προκαθημένους.

Εν προκειμένω, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει παραπέμψει το ζήτημα στις ειδικές Συνοδικές Επιτροπές της, με σκοπό την καλύτερη δυνατή νομοκανονική υποστήριξη των θέσεών της έναντι του οποιουδήποτε αποτολμήσει να αμφισβητήσει την τελική της κρίση και στάση, η οποία αναμένεται να εκφρασθεί επισήμως στο προσεχές χρονικό διάστημα. Ενδεικτική της ορθής εκκλησιολογικής κρίσεως που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η από 30 Μαρτίου 2019 σπουδαία επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο.

Και άλλα προμηνύματα αυτής της κρίσεως και θέσεως έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, όπως η καταχώριση του ιστορικού εκκλησιαστικού γεγονότος της απονομής Αυτοκεφάλου Καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας στο Επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΕΚΚΛΗΣΙΑ», και συγκεκριμένα στο τεύχος Ιανουαρίου 2019, στη σελίδα 96, στην ενότητα «ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ». Η αναγραφή του γεγονότος αυτού στο Επίσημο Δελτίο «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» μαρτυρεί την ουσιαστική αναγνώριση από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, της κανονικής υποστάσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Προκαθημένου της, Μητροπολίτου Επιφανίου, με την επίδοση του σχετικού Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία έλαβε χώρα την 6η Ιανουαρίου 2019, κατά την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι.