Ο ΙΛΑΡΙΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ...




Η αφύπνιση των λαών που λόγω ιστορικών συγκυριών βρέθηκαν κάτω από την εφιαλτική εξουσιαστική μπότα της Μοσχοβίας, είτε με τσάρους, είτε με σοβιετικούς δικτάτορες, είτε με τον σημερινό χειρότερο όλων δικτάτορα Πούτιν, έχει προκαλέσει...
τρόμο και ανησυχία στη Μόσχα, τόσο στην Πολιτεία όσο και στην Εκκλησία.

Το αρχαιότατο αίτημα του Ουκρανικού Λαού για Εκκλησία ανεξάρτητη από τις δυναστικές επιρροές της Μόσχας, οι οποίες, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία (Ντομπάς), προσέλαβαν πλέον χαρακτήρα ευθείας αμφισβήτησης της Εθνικής Κυριαρχίας και Υπόστασής του, ικανοποιήθηκε, επιτέλους, δικαίως, νομίμως και κανονικώς από την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία πάντοτε ανήκε -και ουδέποτε έπαψε να ανήκει ως δικαιοδοσία- η ιστορική Μητρόπολη του Κιέβου.

Η χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας και στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο έχει προκαλέσει τη λυσσαλέα αντίδραση της Μόσχας, η οποία τώρα φοβάται την εξέλιξη ενός φαινομένου «ντόμινο», αφού τα σκοτεινά πλοκάμια του ρωσικού ιμπεριαλισμού έχουν τυλίξει και άλλες ανεξάρτητες και κυρίαρχες χώρες, όπως λ.χ. η Λευκορωσία και η Μολδαβία.

Η απεγνωσμένη απόπειρα παγκόσμιας επιβολής από μέρους της ρωσικής πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του επικίνδυνου ιδεολογήματος του «Ρωσικού Κόσμου» επιχειρεί να αναχαιτίσει αυτό το εν εξελίξει φαινόμενο. Όμως, το ποτάμι της Ιστορίας δεν βιάζεται ούτε και γυρίζει πίσω… 

Στα πλαίσια αυτά και υπό αυτό το πρίσμα ανάλυσης, παραθέτομε σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα orthodoxianewsagency.gr, από το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει ότι με την Ουκρανία απλά άρχισαν όλα… Ο πανικός και η οργή ενός δυνάστου με ισχυρή κοσμική δύναμη είναι φυσικά επικίνδυνα στοιχεία. Αλλά η Εκκλησία δεν βιάζεται και προπάντων δεν εκβιάζεται…

«Μητρ. Ιλαρίων: Μόσχα, Κίεβο και Μινσκ αποτελούν «έναν χώρο»

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία αποτελούν έναν ενιαίο πνευματικό χώρο πλαισιωμένο από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων σε διάσκεψη με θέμα «Ρωσία – Ουκρανία – Λευκορωσία: Κοινός Πολιτιστικός Χώρος»

«Ήδη από τον 10ο αιώνα, τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης μνημονεύουν για πρώτη φορά τη Μητρόπολη των Ρώσων» τόνισε και πρόσθεσε: «Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η Ρωσική Εκκλησία πέρασε πολλές δοκιμασίες, αλλά κατόρθωσε να διατηρήσει την ενότητά της»...