Περί εκλογών, απερχομένων και ερχομένων...




Επειδή σε αυτήν τη χώρα, την Ελλάδα μας, απολαμβάνουμε, μεταξύ άλλων αγαθών του Ορθοδόξου Πολιτισμού μας, και την Ελευθερία και Δημοκρατία, θεωρώ αυτονόητο καθήκον να μοιραστώ κάποιες σκέψεις, αυτή τη μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία, κατά την οποία ο Κυρίαρχος, κατά το Σύνταγμα, Λαός καλείται με σύνεση και αποφασιστικότητα να...
επιλέξει τα πρόσωπα και τους φορείς που θα τον οδηγήσουν στο μέλλον, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία.

Απόψε το βράδυ, οι διάφοροι αναλυτές και εκπρόσωποι κομμάτων θα επιχειρήσουν να αναλύσουν το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Η πικρή εμπειρία των πρόσφατων Ευρωεκλογών έδειξε ότι κάποιοι αδυνατούν να προσλάβουν τα μηνύματα των καιρών και των ανθρώπων. Αδυνατούν ή σκόπιμα αρνούνται να κατανοήσουν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγγνώμη ειλικρινή και να διορθώσουν το βηματισμό τους. Η αμετανοησία και ο εγωισμός είναι τα πιο ειδεχθή χαρακτηριστικά για ένα δημόσιο πρόσωπο, για τον οποιονδήποτε στηρίζει την λειτουργία και την διακονία του στην επιλογή της λαϊκής ψήφου. Και τιμωρούνται αυστηρώς και δικαίως, τόσο από το Θεό όσο και από τους νουνεχείς ανθρώπους.

Επειδή φοβούμαι πως ορισμένοι θα επιχειρήσουν και απόψε, όπως το έπραξαν και το βράδυ των Ευρωεκλογών, να διασκεδάσουν τις αρνητικές για τους ίδιους και τον φορέα τους εντυπώσεις του αναμενόμενου αποτελέσματος της κάλπης, θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω λίγο, μήπως και αρχίσει, έστω μέσα τους, μια διαδικασία αυτοκριτικής και αυτομεμψίας, απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουν στο μέλλον, εφόσον το επιθυμούν φυσικά, να καταστούν χρήσιμοι για τον τόπο. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο και για τους ίδιους και για την Πατρίδα να εγκαταλείψουν πάραυτα το δημόσιο βίο και την ενασχόληση με τα κοινά. Αφού, εάν δεν διδαχθούν και δεν συνετισθούν από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα γίνουν ακόμη χειρότεροι και επικινδυνότεροι για όλους μας...

Ας αναστοχαστούν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της -όπως όλα δείχνουν- απερχόμενης εξουσίας, με ποιο τρόπο εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015. Θα συμπυκνώσω σε μία φράση αυτό που έκαναν και στάθηκε αρκετό για να τους απαξιώσει στη συνείδηση του λαού και να τους οδηγήσει στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα: Έκαναν τα εντελώς αντίθετα από εκείνα που υποσχέθηκαν και για τα οποία επελέγησαν από το λαό, ενώ έπραξαν ή απετόλμησαν να πράξουν πράγματα για τα οποία ο λαός δεν ερωτήθηκε, δεν εξουσιοδότησε και δεν ελήφθη καν υπόψιν. Αυτή είναι η αιτία της μέγιστης και ιστορικής αποδοκιμασίας που θα υποστεί, μόλις μέσα σε μια τετραετία, μια εξουσία, η οποία ήλθε καλλιεργώντας τόσες προσδοκίες και ελπίδες στον ταλαιπωρημένο από την κρίση της τελευταίας δεκαετίας λαό.

Και επειδή είμαι Κληρικός, θα υπενθυμίσω την παροιμιώδη φράση ενός μεγάλου εκκλησιαστικού ανδρός της Ελλάδος, μακαριστού πλέον, προς την τότε εξουσία, όταν και εκείνη είχε αποτολμήσει να αλλοιώσει την ταυτότητα και την πολιτισμική ιδιοσυστασία του Έθνους, με πολύ ηπιότερες φυσικά προθέσεις από τα εξωφρενικά που ζήσαμε την τελευταία περίοδο ως σχεδιασμούς κατά της Εκκλησίας μας, κατά της Θρησκευτικής και Εθνικής μας Ταυτότητας. Είχε πει τότε ο αοίδιμος εκείνος ανήρ, με ένα τρόπο απλό, λαϊκό, για να το καταλάβουν όλοι: «Όποιος απλώνει τα ξερά του στην Εκκλησία, ο Θεός του τα κόβει...».

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι και προσεύχομαι εκ βάθους καρδίας, ο Θεός να φωτίσει τόσο τους απερχόμενους όσο και τους ερχομένους, για το καλό της Πατρίδος μας, για το καλό της Ευρώπης, για το καλό όλης της Οικουμένης. Δεν έχουμε άλλο διαθέσιμο χρόνο για κατασπατάληση σε ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι η κοινή λογική, το αυτονόητο. Ας προχωρήσουν με αυτήν όσοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της Ελλάδος και ο Θεός θα τους βοηθήσει να κάμουν το καλύτερο δυνατό για τον πιστό και ευλογημένο Λαό Του. Γιατί, η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντοτε μια χώρα με κυρίαρχο τον Περιούσιο Λαό του Θεού, το Λαό που ανήκει στον Θεόν και στην Αγία Του Εκκλησία. Αμήν.