Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σχετικά με τις προθέσεις των Ρωσικών Αρχών Κατοχής στην Κριμαία να καταστρέψουν τους ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας





Στις 14 Νοεμβρίου 2019 το διοικητικό δικαστήριο της κεντρικής επαρχίας Καλούγκα της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε την έφεση των εκπροσώπων της Μητροπόλεως Κριμαίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που είχε υποβληθεί κατά της απόφασης του Κατοχικού Ρωσικού Υπουργείου Ιδιοκτησίας και Σχέσεων Γης της Κριμαίας να τερματίσει τη σύμβαση μίσθωσης του Ιερού Ναού των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας στη Συμφερούπολη της Κριμαίας ενόψει της αναμενόμενης καταστροφής του μοναδικού ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Συμφερούπολη, που είναι το κέντρο της Μητροπόλεως Κριμαίας της ΟΕΟ, στην οποία είχε προηγουμένως απαγορευθεί η πρόσβαση λόγω των ενεργειών της Κατοχικής Εξουσίας.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απαντώντας σε καταγγελία που έλαβε από Ορθόδοξους Ουκρανούς πιστούς στη Συμφερόπολη, υποχρέωσε δύο φορές τη Ρωσία να μην εκδιώξει τη Μητρόπολη Κριμαίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας. Ωστόσο, οι Ρωσικές αρχές καταφρονούν αυτή την υποχρέωση.

Επίσης, η Κατοχική Ρωσική «Διοίκηση της πόλεως Ευπατορίας» προσέφυγε στο «δικαστήριο» για να υποχρεώσει τη διοίκηση της Μητροπόλεως Κριμαίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να κατεδαφίσει το ναό προς τιμήν της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου της «Καιομένης Βάτου» που ανήκει στη θρησκευτική κοινότητα (ενορία της ΟΕΟ) της Ευπατορίας.

Αυτές οι εκδηλώσεις της επιθετικής στάσης των Κατοχικών Ρωσικών Αρχών στην Κριμαία αποτελούν συνέχεια της πολιτικής παραβίασης του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, την οποία ακολουθούν συστηματικά από την αρχή της Κατοχής και της προσάρτησης της χερσονήσου και επηρεάζει όχι μόνο τις ενορίες και τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά και τα μέλη άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Προτεσταντών και των Μουσουλμάνων.

Οι προσπάθειες των Ρωσικών Αρχών Κατοχής να αποκλείσουν εντελώς την πρόσβαση στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας στη Συμφερούπολη και στην πραγματικότητα να καταστρέψουν μια εγκαινιασμένη Ορθόδοξη Εκκλησία και την κοινότητά της, καθώς και να υποχρεώσουν τη Μητρόπολη Κριμαίας να κατεδαφίσει το Ναό της «Καιομένης Βάτου» στην Ευπατορία, αποτελούν βαριά ιεροσυλία και βλασφημία που βοά στον Ουρανό για τιμωρία. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν επίσης καταφανή παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους Ορθοδόξους πιστούς να προσευχηθούν για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Κατεχόμενη Κριμαία που υποφέρουν από τις διώξεις των Ρωσικών Αρχών, ώστε να έχουν την προστασία του Θεού από τις διώξεις και από την καταστροφή των Ναών των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας στη Συμφερούπολη και της Εικόνος της «Καιομένης Βάτου» στην Ευπατορία. Προειδοποιούμε τους εμπνευστές και τους εκτελεστές των διώξεων και των πράξεων ιεροσυλίας και βλασφημίας ότι εάν δεν μετανοήσουν και δεν παύσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες η Οργή του Θεού θα τους τιμωρήσει, όπως τιμώρησε και τους αθέους Σοβιετικούς που έκαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα. Ζητάμε από τη Διεθνή Κοινότητα, τις δημοκρατικές χώρες και τους Διεθνείς Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ, να αναλάβουν επείγουσα δράση για να πιέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία να τερματίσει άμεσα την καταφανή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης στην Κατεχόμενη Κριμαία.

Απευθύνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας, στις Υπηρεσίες επιβολής του νόμου, να λάβουν δεόντως υπόψη τις προαναφερθείσες ενέργειες των Ρωσικών Αρχών Κατοχής της Κριμαίας και να λάβουν ενδεχόμενα μέτρα για να τις σταματήσουν, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής οδού.

Τονίζουμε την ανάγκη να ληθεί άμεσα απόφαση από την Κυβέρνηση της Ουκρανίας για την επίλυση του ζητήματος της ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων του Καθεδρικού Ναού και της διοίκησης της Μητροπόλεως Κριμαίας στη Συμφερούπολη. Η κίνηση αυτή θα προσδώσει νομική και ηθική υποστήριξη της Ουκρανικής Κοινότητας στην Κριμαία από τη χώρα μας και θα επιτρέψει την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων της σε διεθνές επίπεδο.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος

19 Νοεμβρίου 2019

Πηγή: pomisna.info