ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΜΩΡΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...





Διαβάζοντας αυτό το νέο ευφάνταστο προπαγανδιστικό σενάριο, που δυστυχώς εστάλη και εδημοσιεύθη και στα ελληνικά μέσα (αναρωτιέμαι εάν γίνεται η επιβαλλόμενη από τη δημοσιογραφική δεοντολογία στοιχειώδης διασταύρωση-επαλήθευση, επικοινωνία με όλες τις πλευρές, κλπ.), αισθάνθηκα την ανάγκη να απευθύνω σχετικό ερώτημα σε σημαντικό πρόσωπο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκα επειδή τέτοιας λογής προπαγάνδα, που συχνά κατακλύζει και το ελληνικό διαδίκτυο, μένει συνήθως αναπάντητη, με συνέπεια, κατά το "δόγμα Γκέμπελς" (συκοφαντείτε, στο τέλος κάτι θα μείνει...), οι αφελείς και εύπιστοι αναγνώστες να πείθονται για όσα ψεύδη με δολιότητα κατασκευάζονται από τους Μοσχοβίτες και με προχειρότητα αναπαράγονται παγκοσμίως.

Η απάντηση του σοβαρού αυτού ανθρώπου, την οποία τελικά ασπάζομαι, ήταν η εξής: "We don’t need answer on any piece of propaganda", δηλαδή "Δεν χρειάζεται να απαντούμε στην προπαγάνδα"!

Συμφωνώ απολύτως. Γνωρίζοντας τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και έχοντας μιλήσει με πολλούς από εκεί, προσεπιμαρτυρώ ότι τέτοια χαμερπής προπαγάνδα τελικά δεν θα επιτύχει τον στόχο της. Απλά, διότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, να διαστρέψει ή να αγνοήσει την συντριπτική απόφαση του Κυρίαρχου Ουκρανικού Λαού, που στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν επιθυμεί η Εκκλησία του να υπάγεται στο Πατριαρχείο της χώρας που είναι "επιτιθέμενη" (aggressor) κατά της Ουκρανίας, που έχει παράνομα καταλάβει και προσαρτήσει την Κριμαία και που στηρίζει τους παράνομους "αυτονομιστές" στο Ντομπάς και έχει βάψει τα βρώμικα χέρια της με άφθονο ουκρανικό αίμα.

Η ανόητη δε απόπειρα να συσχετιστεί η στάση του Ουκρανικού Λαού απέναντι στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας με τις επιλογές του κατά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, είναι τουλάχιστον εξωφρενική! Ο Ποροσένκο δεν έχασε τις εκλογές λόγω του... εκκλησιαστικού ζητήματος (όπως προπαγανδίζουν οι Μοσχοβίτες και τα φερέφωνά τους), αλλά για άλλους λόγους που συνήθως πρυτανεύουν στην κρίση των ψηφοφόρων, κυρίως οικονομικούς, βιοτικούς, καθημερινότητας κλπ.

Μάλιστα, για να αντιληφθούμε πόσο αντιστρέφεται η εικόνα, ο Ποροσένκο πριν την Αυτοκεφαλία ερχόταν 5ος και 6ος στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή δεν θα έμπαινε ούτε στον β΄ γύρο των εκλογών! Θα ήταν οριστικά "τελειωμένος"... Λόγω όμως της Αυτοκεφαλίας που κατάφερε για το Λαό του, αρκετοί, παρά την δυσαρέσκειά τους για την υπόλοιπη πολιτική του, τελικά τον ψήφισαν και κατάφερε να περάσει δεύτερος στον β΄ γύρο των εκλογών!

Τελικά, το πώς και γιατί έχασε από τον νεαρό ηθοποιό Ζελένσκυ, δεν είναι του παρόντος και δεν έχει καν εκκλησιαστικό ενδιαφέρον. Ας έχουν όμως υπομονή οι διάφοροι ανοητολογούντες περί του θέματος, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ουκρανία. Διότι ο Ποροσένκο παραμένει ιδιαίτερα λαοφιλής πολιτικός, με σταθερή και πιστή εκλογική βάση, σε αντίθεση φυσικά με το "πείραμα Ζελένσκυ" που, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει λίγο τις δικές μας εν Ελλάδι απάτες και... αυταπάτες με την εκλογική νίκη και πενταετή διακυβέρνηση του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας... Οι λαοί ενίοτε ωριμάζουν διά της σκληράς οδού... Εμείς το περάσαμε και ξέρουμε. Ε, και οι αδελφοί μας της Ουκρανίας θα ωριμάσουν και αυτοί πολιτικά... Άσχετο όμως αυτό με την σταθερή και αμετάκλητη απόφασή τους να απογαλακτιστούν οριστικά από την δόλια παρουσία και κατοχή της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία λειτουργεί απειλητικά για την Εθνική τους Κυριαρχία και Ανεξαρτησία! Απλά πράγματα, κατανοητά από τον καθένα.

Τώρα, εάν ο κάθε ιερέας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία (που πληρώνεται αδρά από τη Μόσχα, απολαμβάνει αυτοκίνητο, σπίτι κλπ παροχές...) μαζί με μια μικρή ομάδα εγκαθέτων κλείνονται μέσα στους ναούς και παράνομα εμποδίζουν την κάθε κοινότητα -που νόμιμα έχει αποφασίσει κατά συντριπτική πλειοψηφία την προσχώρηση στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία- να παραλάβουν το ναό που τους ανήκει, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι περιουσία του Ουκρανικού Κράτους και του Λαού και όχι της Ρωσικής Εκκλησίας, αυτό ο καθένας μπορεί να εννοήσει εάν είναι νόμιμο και ηθικό.

Οι εγκάθετοι της Μόσχας, με περιφερόμενους στρατολογημένους και ακριβοπληρωμένους "μπράβους", επιχειρούν να εμποδίσουν την νόμιμη μεταβίβαση των ενοριών στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία, όπως έχει αποφασίσει κατά περίπτωση η πλειοψηφία των κατοίκων κάθε ενορίας-κοινότητος. Αυτό προκαλεί, όπως είναι φυσικό, την δίκαιη και ιερή αγανάκτηση των πραγματικών ενοριτών και κατοίκων, του Ουκρανικού Λαού, και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι "θερμόαιμοι" μπορεί να ανταποδώσουν τη βία... Κακώς μεν, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο δίκιο έχουν, όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά τους δικαιώματα και τελικά η ίδια η εθνική τους υπόσταση!

Για τη μοσχοβίτικη λογική, αυτή η αντιδημοκρατική και αντίχριστη συμπεριφορά μπορεί να δικαιολογείται. Όμως για την Ελλάδα, χώρα δημοκρατική και φιλελεύθερη, τέτοια δημοσιεύματα προκαλούν οργή. Διότι θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι οι αρχές της Δημοκρατίας επιβάλλουν να γίνεται σεβαστή η απόφαση της πλειοψηφίας, είτε αρέσει είτε όχι. Τελεία και παύλα.

Όσα και να γράψουν, όσα ψέματα και αν αναπαράγουν, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία είναι η μοναδική Εκκλησία της Ουκρανίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας, οι εγκάθετοί του και τα παπαγαλάκια του καλό είναι να το χωνέψουν. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους... Μην χάσουν και την υγεία τους από την πολλή πίκρα και μη δηλητηριαστούν από τη χολή τους...