Ευχετήριο Γράμμα του Πατριάρχη Ρουμανίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80ά γενέθλιά του.





Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση το Ευχετήριο Γράμμα που απέστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την 80ή επέτειο των γενεθλίων του.
***



Προς τον Παναγιώτατο Βαρθολομαίο,
Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης,
Οικουμενικό Πατριάρχη.

Παναγιώτατε,

Σας συγχαίρουμε θερμά με την ευκαιρία της επετείου για τα 80ά γενέθλιά σας, εκφράζοντάς σας την αδελφική εν Χριστώ αγάπη μας και την υψηλή εκτίμηση για την πλούσια ποιμαντική και ιεραποστολική σας δραστηριότητα.

Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημείωσαν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων μας, εκφράζοντας αμέτρητες φορές την εκτίμησή μας τόσο για την αγάπη όσο και για τη φιλία που δείχνει η Αγιότητά σας συνεχώς προς την Εκκλησία μας και τον Ρουμανικό λαό, καθώς και για τη σοφία και το δυναμισμό με τα οποία δίνετε τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθούν οι επισκέψεις σας στη Ρουμανία, και συγκεκριμένα η επίσκεψή σας στο Βουκουρέστι, με αφορμή Εγκαίνια του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, στις 25 Νοεμβρίου 2018.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για την πατρική φροντίδα που δείχνετε προς την Ρουμανική Ορθόδοξη Κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία φιλοξενείται, με την καλοσύνη της Αγιότητάς σας, στο Ναό που ιδρύθηκε από τον Άγιο Μάρτυρα Ηγεμόνα της Βλαχίας Κωνσταντίνο Μπρινκοβεάνου.

Η Αγιότητά σας, ως πιστός και ενεργός υποστηρικτής της προσευχής του Χριστού «ἵνα πάντες ἓν ὦσι» (Ιωάν. 17:21), στη μακρόχρονη αρχιποιμαντική σας δραστηριότητα, ἐχετε υπογραμμίσει τον ρόλο και την αποστολή της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο πλαίσιο, διακηρύσσοντας την ενότητα ανάμεσα στην ελευθερία και την ευθύνη.

Την ίδια στιγμή, Παναγιώτατε, δεν έχετε αγνοήσει την επιβεβαίωση της εθνικής ταυτότητας και ελευθερίας, καθώς και την Ορθόδοξη αλληλεγγύη και αμοιβαία βοήθεια, που πρέπει να εκδηλωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στον σύγχρονο κόσμο.

Υπό το φως της αδελφικής κοινωνίας και της ποιμαντικής συνυπευθυνότητας για την ευημερία ολόκληρης της Ορθοδοξίας, για λογαριασμό των μελών της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου, των πιστών της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ημών προσωπικώς, σας απευθύνουμε θερμές και αδελφικές ευχές για καλή υγεία και προσευχόμαστε στον Σωτήρα Ιησού Χριστό για να επιδαψιλεύει στην Αγιότητά σας τα πλούσια δώρα Του!

Έτη πολλά, χαρούμενα και ευλογημένα!

Με βαθειά εκτίμηση και αδελφική αγάπη εν Χριστώ των Κυρίω ημών,

† Ο Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Δανιήλ

Πηγή: basilica.ro