Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο για τους πεσόντες κατά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο Ουκρανούς Ήρωες με την παρουσία που Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ


 


Στις 29 Αυγούστου 2020, κοντά στο μνημείο «Τοίχος της Μνήμης των υπέρ της Ουκρανίας πεσόντων», ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ουκρανών στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Ουκρανία.

 

Η 29η Αυγούστου είναι μια ξεχωριστή ημέρα, κατά την οποία τιμώνται όλοι οι υπερασπιστές της πατρίδας που θυσίασαν τη ζωή τους στους αγώνες για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία τιμά τους υπερασπιστές της κατά την επέτειο της τραγωδίας του Ιλοβάισκ (29 Αυγούστου 2014). 

Το βράδυ της 28ης προς την 29η Αυγούστου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε (από τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει εκεί) το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή διέλευση του ουκρανικού στρατού. Ήδη το πρωί της 29ης Αυγούστου οι μονάδες του ουκρανικού στρατού κινήθηκαν κατά μήκος του λεγόμενου «πράσινου διαδρόμου». Παραβιάζοντας τη συμφωνία, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πυρ κατά των διερχομένων Ουκρανών στρατιωτών. Ως αποτέλεσμα αυτής της τραγωδίας, 366 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 429 τραυματίστηκαν και άλλοι 300 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

Μαζί με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο συμπροσευχήθηκαν κατά την Επιμνημόσυνη Δέηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αγαπητός, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ κ. Ευστράτιος, στρατιωτικοί ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, πολυάριθμοι κληρικοί και μοναχοί της Ιεράς Μονής του Αγίου Μιχαήλ. Οι μανάδες και οι οικείοι των πεσόντων στρατιωτών συμμετείχαν στην προσευχή κρατώντας τις φωτογραφίες των γιων, των αδελφών, των συγγενών και των φίλων τους. 

«Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές τους στη Βασιλεία των Ουρανών και να τους χαρίσει την αιώνια και μακαρία ζωή. Και επίσης, με ένα θερμό λόγο, ας στηρίξουμε τους συγγενείς και τους φίλους τους, ζητώντας από τον Κύριο να τους ενισχύσει πνευματικά και να τους παρηγορήσει», είπε στο μήνυμά του μετά την Δέηση ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος. 

Σημείωσε ότι οι πιστοί γιοι και θυγατέρες της πατρίδας μας, δίνοντας τη ζωή τους στον ακήρυκτο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται για έβδομο έτος, έχουν επιδείξει τον μέγιστο βαθμό αγάπης για τον καθένα μας, καθώς «κανένας δεν έχει αγάπη μεγαλύτερη απ’ αυτήν που τον οδηγεί να θυσιάσει τη ζωή του για χάρη των φίλων του» (Ιωάν. 15:13). 

«Έδωσαν το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει ένας άνθρωπος: την ίδια τους τη ζωή», είπε ο Μακαριώτατος. «Είναι λοιπόν καθήκον μας να προσευχόμαστε για αυτούς, να τους τιμούμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ένδοξη μνήμη τους στις μελλοντικές γενιές». 

«Δυστυχώς, ο τρομερός πόλεμος συνεχίζεται. Και προσευχόμαστε καθημερινά και ζητάμε από τον Κύριο να μας δώσει τη δύναμη να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα. Όλοι αγωνιζόμαστε για τη νίκη επί του επιτιθέμενου και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτήν τη νίκη. Ο Θεός να δώσει ώστε ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και να κυριαρχήσει τελικά μια δίκαιη ειρήνη στην πατρίδα μας την Ουκρανία. Ας είναι αιώνια η μνήμη των πεσόντων αδελφών μας! Θα προσευχόμαστε για εσάς ως συγγενείς και θα φέρουμε πάντα στην καρδιά μας τη μνήμη των ανδραγαθημάτων και της αγάπης σας. Δόξα στον Ιησού Χριστό. Ζήτω η Ουκρανία!», κατέληξε ο Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.












 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

***

Παρατίθενται περισσότερες φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας