Δεν φταίνε μόνο τα ΜΜΕ για τον πόλεμο κατά της Πίστεως. Κάπου έχουμε βάλει το χεράκι μας και εμείς οι της Εκκλησίας...


 

Ορθοδοξότατη και επιβεβλημένη η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (παρατίθεται παρακάτω), με αφορμή την άθλια σπέκουλα μερίδας των ΜΜΕ, μετά την εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου. 

Όλοι μας άλλωστε παρατηρήσαμε τους αδικαιολόγητους και υστερόβουλους συνειρμούς αυτών των ΜΜΕ ανάμεσα στο τραγικό γεγονός του θανάτου του μακαριστού Ιεράρχου λόγω του κορωνοϊού και όσων ο ίδιος είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με τη Θεία Κοινωνία. Οι συνειρμοί αυτοί, προπαγανδιστικά, θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη που συνήθως παθητικά δέχεται τα μηνύματα, ότι ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ιωάννης... κόλλησε, ασθένησε και τελικά πέθανε λόγω της... Θείας Κοινωνίας! Κάτι που φυσικά αποτελεί αυθαίρετο συλλογισμό, χωρίς αποδείξεις και χωρίς επιστημονικά τεκμήρια. 

Εάν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ήταν από εκείνους που αρνούνταν γενικά τα μέτρα προστασίας στους Ιερούς Ναούς, τότε ορθά θα μπορούσε να προβληθεί η περίπτωσή του ως παράδειγμα προς αποφυγή... Το αντίθετο όμως. Ο αοίδιμος σοφός και συνετός Ιεράρχης στήριζε, σύμφωνα με τις Συνοδικές Αποφάσεις της Εκκλησίας, όλα τα αναγκαία μέτρα που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας προκειμένου να αναχαιτιστεί η φονική πανδημία. Άρα, κακώς έγινε αυτή η "ανθρωποφαγική" και ασεβής στη μνήμη του "επίθεση" από μερίδα των ΜΜΕ... 

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, η οποία θα πρέπει να θορυβήσει, επιτέλους, την Εκκλησία της Ελλάδος, διότι πίσω από την αήθη όντως επίθεση στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά βρίσκεται η δίκαιη αγανάκτηση της κοινωνίας των λογικών ανθρώπων απέναντι όχι στο σύνολο της Ιεραρχίας, του κλήρου και των Ορθοδόξων πιστών, αλλά μόνον εκείνης της εκκλησιολογικά και θεολογικά προβληματικής κατηγορίας των λεγόμενων "ταλιμπάν", των θρησκολήπτων και φανατικών, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην κοινή Ομολογία της Εκκλησίας, περί μη κινδύνου από τη συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά αιρετικώς και προκλητικώς ισχυρίζονται ότι γενικά μέσα στους ναούς και κατά τη Θεία Λατρεία είναι... αδύνατη η μετάδοση οποιασδήποτε ασθένειας!!! Και όχι μόνο μέσα στους ναούς, αλλά και γενικότερα προτρέπουν τους πιστούς να μην πειθαρχούν σε απαραίτητα μέτρα, όπως π.χ. η χρήση της μάσκας παντού. Γνωστός για τις συχνά προκλητικές τοποθετήσεις του Ιεράρχης της Κύπρου μάλιστα είχε δηλώσει -και υπάρχει σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο- ότι η χρήση μάσκας από τα παιδιά τα μετατρέπει σε... δαίμονες! Παρόμοιες εξωφρενικές απόψεις διακινούνται και από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους και εντός της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όλοι αυτοί είναι που έχουν αναστατώσει την κοινωνία και δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές στην κοινή προσπάθεια όλων για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Και όλους αυτούς, δυστυχώς, η Ιερά Σύνοδος τους ανέχεται εδώ και μήνες να κηρύσσουν και να διασπείρουν με διάφορα μέσα τις πλάνες τους και να συμβάλλουν έτσι στην εξάπλωση των αιρετικών θεωριών συνωμοσίας και άρνησης της επιστημονικής αλήθειας. Να συμβάλλουν, τελικά, στην ίδια την διάδοση της πανδημίας. 

Αν η Εκκλησία είχε φροντίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά να αποδοκιμάσει και, στα πλαίσια των κανονικών και νομίμων δικαιωμάτων και καθηκόντων της, να αποτρέψει αυτούς τους επικίνδυνους "ζηλωτές" -που πρωτίστως προσβάλλουν και διασύρουν την ίδια- δεν θα υπήρχε τόση αντίδραση και δεν θα εδίδοντο τόσες αφορμές στους συνήθεις επικριτές της Εκκλησίας, ώστε σήμερα, καπηλευόμενοι τον θάνατο ενός Ιεράρχου, να αμφισβητούν την ίδια την Πίστη μας. 

Καλό λοιπόν θα είναι, η Ιερά Σύνοδος, μαζί με τις αναγκαίες ανακοινώσεις προς τους συκοφάντες της Πίστεως να προβεί και στα δέοντα μέτρα για τον περιορισμό των επονείδιστων καπηλευτών της Πίστεως, οι οποίοι είναι πολύ χειρότεροι από τους πρώτους, χτίζουν καριέρες και επιδιώκουν αλλότριους στόχους, πατώντας στο φανατισμό, στην ημιμάθεια, στην ευπιστία και στην μισαλλοδοξία των μαζών. 

Και για να μην χάνουμε τον προσανατολισμό μας ή -για να το πούμε λαϊκά- να μην πετάμε, ως συνήθως, την μπάλα στην εξέδρα, το "δι’ υμάς το Όνομά μου βλασφημείται εν τοις έθνεσι", ο Θεός το απευθύνει προς τα μέλη της Εκκλησίας και όχι προς τους εκτός αυτής...

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

 

Με αφορμή την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου ωρισμένοι δημοσιογράφοι ειρωνεύθηκαν με απολίτιστο τρόπο την εκδημία του και την μαρτυρία της πίστεώς του στην Θεία Κοινωνία, ως να είχαν στοιχεία για την αιτία μεταδόσεως της νόσου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θλίψη διαπιστώνει ότι ωρισμένα ΜΜΕ δεν παύουν ποτέ να στοχοποιούν τους ορθόδοξους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, ως ιδεολογικό αντίπαλό τους.

Απέναντι στις διαστρεβλώσεις του λόγου της Εκκλησίας υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος με τις Εγκυκλίους και τις Ανακοινώσεις Της:

α) πάντοτε συνιστά πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα μέσα και έξω από τους Ιερούς Ναούς,

 

β) ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας,

 

γ) ουδέποτε διέδωσε παιδαριώδεις και ειδωλολατρικές απόψεις ότι οι ορθόδοξοι ιερείς ή γενικώς οι χριστιανοί δεν πρόκειται να νοσήσουν λόγω της ιδιότητάς τους.

 

Αντιθέτως η Ιερά Σύνοδος από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως συνεργάζεται με την Πολιτεία, και τα μέλη Της τηρούν τις υγειονομικές προβλέψεις, προτρέποντας τους κληρικούς και τον πιστό Λαό να τηρούν όσους περιορισμούς θεσμοθετούνται από το Κράτος και εισηγούνται οι επιστημονικοί σύμβουλοί του. Η Εκκλησία αυτονόητα αποδέχεται την σημασία και αποστολή της ιατρικής επιστήμης, όπως υπαγορεύεται από την Αγία Γραφή: «Τίμα τον ιατρό όπως του αρμόζει, έχοντας υπ’ όψιν σου τις υπηρεσίες του στις ανάγκες σου, γιατί ο Κύριος τον έκτισε» (Σοφ. Σειράχ 38,1), τονίζοντας την καίρια παρουσία της πίστεως στον Θεό για την θεραπεία του πιστεύοντος ανθρώπου: «Συγχρόνως όμως παρακάλεσε και τον Κύριο· και αυτός θα σε θεραπεύσει» (Σοφ. Σειράχ 38,1).

 

Ωρισμένοι επίδοξοι καθοδηγητές της κοινής γνώμης επιμένουν με νευρωτικό τρόπο να ασχολούνται αποκλειστικά με την Θεία Κοινωνία και να επιβάλουν αντιεπιστημονικούς συσχετισμούς με τη διασπορά του κορωνοϊού, σε πείσμα των επιδημιολογικών στοιχείων και αποφαίνονται ακόμα και για ζητήματα πίστεως «δογματίζοντας» δίχως καμία θεολογική γνώση και αρμοδιότητα. Αφ’ ης στιγμής η δημοκρατική Πολιτεία εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία, δεν είναι δικαίωμά τους να ζητούν την κρατική απαγόρευσή της Θείας Κοινωνίας ως «ανθυγιεινής», επειδή δεν πιστεύουν οι ίδιοι. Και κυρίως δεν είναι δικαίωμά τους να επιχαίρουν και να χλευάζουν την κοίμηση ενός συνανθρώπου τους, επειδή ήταν κληρικός της Εκκλησίας, την οποία θεωρούν ως παράταξη και μάλιστα αντίθετη τους.

 

Απευθύνουμε προς όλους θερμότατη έκκληση να μην ενδώσουν στην καλλιέργεια κοινωνικού ρατσισμού, στην στοχοποίηση και ενοχοποίηση των αρρώστων και των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού για οποιονδήποτε λόγο. Παρακαλούμε όλοι να παραμείνουν συγκρατημένοι, να σεβασθούν τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους αγωνίζονται για την θεραπεία των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα παρακαλούμε να δείξουν όλοι τον πρέποντα σεβασμό στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη, ο οποίος στα δέκα χρόνια της ποιμαντορίας του προσέφερε τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της διακονίας του. Το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στην πανδημία συνεχίζει να προσεύχεται για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, ενώ και οι κληρικοί τελούν την Θεία Λειτουργία προσφέροντας αναίμακτη θυσία στον Κύριο «υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς» και «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας».

 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος