Συγχαρητήρια Μηνύματα Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο


 

Εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συγχαρητήρια βιντεομηνύματα στο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και στην περί αυτόν Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, για την Επέτειο των δύο ετών από την Ενωτική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου 2018, απέστειλαν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Παρατίθεται το κείμενο των μηνυμάτων.

 

Α. Ο Χαιρετισμός του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου

 

Από την δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου μας, το ευλογημένο Κάϊρο, εδώ στη Θεοβάδιστη Αίγυπτο, θα ήθελα να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου το Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο για τους εορτασμούς των δύο ετών από την εκλογή του στον ευλογημένο θρόνο της Ουκρανίας.

Ο Σεπτός Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄, με όλη του την καρδιά, με την περί αυτόν Ιερά Σύνοδο, έδωσαν την Αυτοκεφαλία στην Αδελφή μας Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχές από το Δευτερόθρονο, Παλαίφατο και Ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προς την Αδελφή μας Εκκλησία της Ουκρανίας.

Χαίρεται η καρδιά μου, γιατί έζησα στην Ουκρανία, απόλαυσα τις ευεργεσίες του Θεού και γνώρισα από κοντά τη λεβεντιά και τη μεγάλη πίστη του ευλαβέστατου λαού της Ουκρανίας.

Μακαριώτατε Μητροπολίτα Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιε, είστε ο νεώτερος των Προκαθημένων, αλλά γνωρίζω την ευγένεια και την καλοσύνη Σας. Ομιλείτε ελληνικά, τονίζοντας ότι η γλώσσα της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου είναι η ελληνική.

Θέλω να Σας συγχαρώ από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, από την Ιεραποστολική Εκκλησία Αγίων Πατριαρχών, γιατί οι Εκκλησίες μας συνδέονται με μεγάλη ιστορία.

Εύχομαι η ποιμαντική Σας διακονία στον ευσεβή λαό της Ουκρανίας να είναι πάντα ευλογημένη. Να έχετε όλα τα καλά του Θεού.

Να δώσετε την αγάπη Σας σε αυτόν τον ωραίο Ουκρανικό λαό και θα λαμβάνετε καθημερινά τις ευλογίες του Θεού.

Στους αγίους Αρχιερείς και στο ποίμνιό Σας στέλνω τις ευχές μου και όλη μου την αγάπη.

Επί πολλών ετών ανακυκλήσεις να εορτάζετε μαζί με το ευλογημένο ποίμνιό Σας.

Χρόνια πολλά!

Η ευλογία του Αγίου Μάρκου να είναι πάντα μαζί Σας!

 

Β. Ο Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

 

Με αφορμή την επέτειο των δύο ετών από τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ουκρανίας, συγχαίρω τον Προκαθήμενό της, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, και εύχομαι ο Κύριος να τον βοηθήσει να αναδειχθεί άξιος της αποστολής του να υπηρετήσει το ταλαιπωρημένο ποίμνιο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Εύχομαι ακόμη να βρει αυτό το ποίμνιο στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου κ. Επιφανίου τον ικανό πηδαλιούχο που θα το οδηγήσει εις εύδιον λιμένα, και, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο, να βαδίζει σταθερά στην οδό της σωτηρίας, έτσι ώστε και στην Ουκρανία η Ορθοδοξία να δίδει καθημερινά τη μαρτυρία της. Αυτό είναι και το Θέλημα του Θεού.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μία ενωμένη Ορθοδοξία, μια Ορθοδοξία που θα υπηρετεί τον Χριστιανικό λαό, που στο κέντρο της θα έχει τον Χριστό και μέλη αυτής της όμορφης Εκκλησίας θα είμαστε όλοι οι Ορθόδοξοι, οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρισκόμαστε.

Χρόνια πολλά εύχομαι στο Μακαριώτατο!

Είθε ο Θεός να δώσει κάθε καλό και για την Ουκρανική Εκκλησία και για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για όλη την Ορθοδοξία.

 

 

Πηγή: pomisna.info