Ονούφριος Μπερεζόφσκι: Αμετανόητος, μοιραίος, και εχθρός της Εκκλησίας και της Ουκρανίας


 

Όπως φαίνεται, η απέραντη επιείκεια, υπομονή και ανοχή που έχει επιδείξει η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία απέναντι τους αντικανονικούς υβριστές της, τους έχει αποθρασύνει εντελώς.

 

Ο αντικανονικός -και στην πραγματικότητα σχισματικός και καθαιρετέος- Ονούφριος και οι συν αυτώ υπονομευτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και της ίδιας της Ουκρανίας ως Ανεξάρτητου Έθνους και Κράτους, με μπόλικη ασέβεια, θράσος και ύβρη εκτελεί πιστά τις εντολές του Κρεμλίνου.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όταν χειροτονήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο Ντενισένκο (περίεργες... συμπτώσεις, ε;) έδωσε, όπως και όλοι οι επίσκοποι της Ρωσικής Εκκλησίας, τον εξής αντικανονικό, ειδεχθή και προδοτικό για την Ουκρανία όρκο:

 

«ἔτι δέ, κατὰ τὴν τοῦ Κυρίου ἐντολήν: τὰ Καίσαρος ἀπόδοτε Καίσαρι καὶ τὰ του̃ Θεου̃ τω̨̃ Θεω̨̃, ὑπόσχομαι παραμένειν πιστὸς εἰς τὴν κυβέρνησιν τῆς θεοφυλάκτου ἡμῶν χώρας Ῥωσσίας».

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιο είναι το μείζον ζήτημα. Ένας, υποτίθεται, Ουκρανός Ιεράρχης να έχει ορκιστεί να παραμένει πιστός στην κυβέρνηση της Ρωσίας, μιας χώρας εχθρικής προς την πατρίδα του, η οποία έχει εισβάλει και καταλάβει εδάφη της και απειλεί διαρκώς την Εθνική της Ανεξαρτησία.

Αυτός ο μοιραίος άνθρωπος, ο μεγάλος υποκριτής, ο προβατόσχημος λύκος, τρομοκρατημένος από την επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, κατόπιν της επισήμου προσκλήσεως του Ανωτάτου Άρχοντος, δηλαδή του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει αναλάβει την εντολή από τους εχθρούς της Εκκλησίας και της Ουκρανίας να αναλάβει την εκστρατεία κατασυκοφάντησης κατά του Πρώτου της Ορθοδοξίας.

Όμως, για αυτόν και τους συν αυτώ η θέση της Εκκλησίας, διά επισήμου γραφίδος του Οικουμενικού Πατριάρχου, έχει ήδη διατυπωθεί:

 

«Η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην επικράτεια του Ουκρανικού Κράτους και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως ο κανονικός της Προκαθήμενος. Σύμφωνα με την κανονική αρχή της εδαφικότητας, η οποία είναι εγγενής και αποτελεί μόνιμο δεδομένο της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας, καμία άλλη Εκκλησία δεν μπορεί να είναι παρούσα στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ωστόσο, σε πνεύμα ποιμαντικής ευαισθησίας, ανεχόμαστε προσωρινά την ύπαρξη των υπό τη Ρωσία ουκρανών ιεραρχών, όχι ως τοπικών κυριάρχων επισκόπων, αλλά απλώς ως ιεραρχών τιτουλάριων ή παροικούντων εν Ουκρανία, σύμφωνα με τον κανόνα Η΄ της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, ελπίζοντας ότι, Θεού θέλοντος, σύντομα θα ενωθούν με την τοπική Εκκλησία. Γι’ αυτό το λόγο, ο Σεβασμιώτατος Ονούφριος δεν θεωρείται πλέον ως κανονικός Μητροπολίτης του Κιέβου, αλλά ως ιεράρχης που παροικεί εν Κιέβω, όπως έχει δημοσιευθεί στην Επετηρίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το έτος 2020».