Περί εμβολίου Κορονοϊού εξ αφορμής της επιστολής του πατρός Στυλιανού Καρπαθίου


 

Έπρεπε να φάμε πρώτα τα μούτρα μας με εκατόμβες θυμάτων από πανηγύρια σε εκκλησίες, Ιερές Μονές, καθώς και στο Αγιονόρος, για να  δεχτούμε το αυτονόητο που λέγανε οι ειδικοί Γιατροί πως οι Ναοί δεν είναι άσηπτοι χώροι λόγω της ιερότητάς τους. Άλλο να πεις για την Θεία Κοινωνία. Εκεί είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που μόνο κάνει θαύματα και σώζει.

 

Του Στέφανου Δημόπουλου, Αναγνώστου-Ιατρού

 

Από όλα όσα άκουσα και διάβασα επικριτικά για την στάση και τις ποιμαντικές αποφάσεις  της ιεράς συνόδου της εκκλησίας μας εκείνη που πιότερο με στενοχώρησε είναι η πρόσφατη επιστολή του πατρός Στυλιανού Καρπαθίου προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όλα τα άλλα που άκουγα και διάβαζα αυτές τις μέρες ήταν οφθαλμοφανώς ζηλωτισμοί από ανθρώπους που πολλές φορές είναι καλόπιστοι και φοβισμένοι και βρίσκονται σε σύγχυση.

Εδώ όμως ετούτη η επιστολή που διαδόθηκε αστραπιαία νομίζω είναι επικίνδυνη λόγω της επιστημονοφάνειας που έχει και προκαλεί αμηχανία σε πολλούς πνευματικά  αξιόλογους ανθρώπους που την διάβασαν και μπήκαν σε αμφιβολία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την ορθότητα των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου.

Φίλοι και αδελφοί Ιερείς, Αγιορείτες, μοναχοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές,  Θεολόγοι και όλοι οι καλόπιστοι θρησκευόμενοι ασθενείς μου που βλέπω καθημερινά στο Ιατρείο μου ήταν τις τελευταίες μέρες προβληματισμένοι.

Γι αυτό και αποφάσισα να απασχοληθώ, να ψάξω λίγο περισσότερο, να διαβάσω και να ρωτήσω δυο–τρεις φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό  ειδικότερους από εμένα, και  έβγαλα τα συμπεράσματα που επιβεβαίωσαν την αρχική μου  αρνητική διαίσθηση για την επιστολή του Πατρός Στυλιανού Καρπαθίου. Βλέπεις για όσους είμαστε υπέρ ειδικοί σε ένα ιατρικό τομέα είναι εύκολο να βρούμε άκρη και σε άλλους τομείς και να μας λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν.

Ο δάσκαλός μου στην ιατρική Γερμανός Klaus Heiman καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας κοντά στον οποίο θήτευσα μία δεκαετία στα νιάτα μου και έκανα εξειδίκευση και διδακτορική διατριβή υπήρξε τεράστια επιστημονική προσωπικότητα και μαθητές του είναι σήμερα πολλοί Καθηγητές στην γερμανόφωνη Ευρώπη. Ήταν όμως άνθρωπος απλός. Έδινε σε μας τους μαθητές του και στους απλούς αρρώστους πάντοτε να καταλάβουν για τις αρρώστιες και περίπλοκες εγχειρήσεις που  αυτός πρωτοποριακά εφήρμοσε στην Ευρώπη. Δεκάδες έρχονταν σταλμένοι απ την Ελλάδα για αυτές τις επεμβάσεις. Κάποτε πόναγαν τα γόνατά μου και επισκέφτηκα έναν καθηγητή ορθοπεδικό για να με βοηθήσει. Με ρώτησε λοιπόν ο Δάσκαλός μου την επαύριον ποιά ήταν η διάγνωση που έβαλε ο ορθοπεδικός και έσκυψα το κεφάλι.

- Δεν ξέρω κύριε καθηγητά, μου είπε διάφορα αλλά δεν τον κατάλαβα. Φαίνεται φταίνε τα γερμανικά μου.

- Τα γερμανικά σου είναι μια χαρά γι αυτό και έγραψες διδακτορική εργασία κοντά μου. Αυτός δεν μπόρεσε να βρει τι έχεις. Θα σε στείλω σε άλλον! Και να θυμάσαι πάντα από μένα. Όταν γιατρός κατέχει καλά ένα θέμα, τότε μπορεί να σου το εξηγήσει με λόγια απλά, αλλιώς δεν το κατέχει το θέμα και να μην τον εμπιστεύεσαι.

Ρώτησα όσους διαβάσανε την επιστολή του πατρός Στυλιανού Καρπαθίου αν την κατάλαβαν με την πρώτη ανάγνωση. Κανένας!

Χρειάστηκε και δεύτερη ίσως και πιο πολλές φορές  όπως συνέβη και σε μένα. Πάντως όλοι κλονίστηκαν και ανησύχησαν για το εμβόλιο και κατά πόσο στέκει από βιοηθικής πλευράς και μήπως είναι η Ιερά Σύνοδος παραπλανημένη.

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι βεβαίως μια πολύπλοκη επιστήμη.

Γι’ αυτό λοιπόν και εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω με λόγια απλά και κατανοητά τα συμπεράσματά μου απ την έρευνα που έκανα σε ξένα επιστημονικά πεδία χωρίς οξύτητες και τραγικοποιήσεις. Για όσους δε ενδιαφέρονται θα έχω στο τέλος συνημμένα για να με πιστέψουν οι... άπιστοι Θωμάδες.

Ερώτηση 1η: Τι διαφορά έχει το εμβόλιο του κορονοϊού από τα άλλα που κάναμε από παιδιά (Διφθερίτιδος, Λύσσας, Πολυμυελίτιδος, Ερυθράς, Γρίπης)?

- Απλά αντί να χρησιμοποιήσουν εξασθενημένο Ιό, τώρα χρησιμοποίησαν ένα κομμάτι του Ιού. Αυτό σημαίνει τεχνική  m-RNA (messenger-RNA).

Ερώτηση 2η: Έχει το εμβόλιο που κάνουμε στην Ευρώπη (Pfizer) γενετικό Υλικό? ΟΧΙ!

Ερώτηση 3η: Μήπως το παράγουν η το επεξεργάζονται και το αναπτύσσουν με γενετικό ανθρώπινο  υλικό? ΟΧΙ!

Ερώτηση 4η: Καλά και αυτά που λένε για  χρησιμοποίηση κυτταρικής σειράς εμβρύου?

- Την απάντηση θα την βρεις μέσα στο ίδιο το κείμενο του πατρός Στυλιανού Καρπαθίου. Γράφει λοιπόν: «Για την παραγωγή του ήδη γνωστού εμβολίου, κατά του sars-cov-2, που κυκλοφορεί, χρησιμοποιήθηκε η ανθρώπινη κυτταρική σειρά HEK 293Τ».

Αυτό το αναιρεί αμέσως δύο σειρές παρακάτω όπου γράφει: «Οι γνωστότερες φαρμακευτικές εταιρείες των, κατά sars-cov-2, εμβολίων χρησιμοποίησαν τα κύτταρα αυτά (ΗΕΚ293Τ) για να ελέγξουν, αν όντως γίνεται η έκφραση της πρωτεΐνης του κορώνα-ιού.»

Αλλά προσέξτε φίλοι μου τι λέει το κείμενο του πατρός Στυλιανού: Όχι για την παραγωγή ή έστω την εξέλιξη και ανάπτυξη των εμβολίων τεχνολογίας m-RNA όπως μας είπε παραπάνω, αλλά για να ελέγξουν αν τα ανθρώπινα κύτταρα της κυτταρικής σειράς ερχόμενα σε επαφή με τα εμβόλια τεχνικής m-RNA παράγουν την πρωτεΐνη του κορονοϊού (την SARS-COV-2-Spike protein). Για έλεγχο μιλάει λοιπόν ο πατήρ Στυλιανός και όχι “για την παραγωγή του ήδη γνωστού εμβολίου” όπως αρχικά ανακριβώς μας είπε. Είναι αυτό που οι αγγλόφωνοι το λένε “Proof of Concept”.

Και αμέσως στην επόμενη σειρά το διευκρινίζει πλήρως: «Συγκεκριμένα, οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες, η Moderna και η Pfizer/BioNTech, των οποίων τα εμβόλια έχουν εγκριθεί και στην Ελλάδα, χρησιμοποίησαν την κυτταρική σειρά HEK 293 στο στάδιο Confirmatory Lab Tests (στάδιο εργαστηριακών δοκιμών).»

Με απλά ελληνικά, για να τα καταλάβουν όλοι οι μη ειδικοί, μας λέει ότι αφού παρήχθη το εμβόλιο τότε χρησιμοποίησαν τα κύτταρα ΗΕΚ293Τ για να δουν στο στάδιο των εργαστηριακών δοκιμών ποιά είναι η επίδραση του εμβολίου πάνω σε ανθρώπινο κύτταρο. Δεν είναι ότι χρειάζονται τα κύτταρα ΗΕΚ293Τ στην παραγωγή και στην επεξεργασία τους.

Οι εταιρείες κάνουν συνεχώς έρευνες για καινούργια και καλύτερα φάρμακα και εμβόλια. Αυτό το κάνουν γιατί όπως όλοι π.χ. γνωρίζουμε τα διάφορα μικρόβια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σιγά-σιγά στα αντιβιοτικά και χρειαζόμαστε καινούργια. Αντίστοιχα οι διάφοροι Ιοί μεταλλάσσονται και ούτω καθεξής. Ψάχνουν λοιπόν να βρούνε καλύτερα εμβόλια, πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα και με λιγότερες επιπλοκές. Εδώ  λοιπόν και δέκα χρόνια δουλεύουν με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνολογίας των εμβολίων m-RNA. Και όντως χρησιμοποιήθηκε η ανθρώπινη κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ όχι για την παραγωγή η για την επεξεργασία των εμβολίων  αλλά για έλεγχο της επίδρασης τους πάνω στο ανθρώπινο κύτταρο πριν το δοκιμάσουν σε ζωντανούς ανθρώπους.

Εδώ επιτρέψτε μου πάλι μία διευκρίνηση για τους μη ιατρούς. Για να πάρει ένα φάρμακο ή εμβόλιο έγκριση στην Αμερική πρέπει να πάρει έγκριση από μια πολύ αυστηρή επιτροπή που ονομάζεται FDA. Αυτή λοιπόν, πριν επιτρέψει να δοκιμαστεί σε εθελοντές το φάρμακο (κλινική δοκιμασία σε τρεις φάσεις), απαιτεί το στάδιο των εργαστηριακών δοκιμών (Confirmatory Lab Tests) που αναφέρει ο πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου παραπάνω.

Έτσι στο παρελθόν τα εμβόλια της Ερυθράς της Λύσσας και της Ηπατίτιδας Α (που όλοι μας έχουμε εμβολιαστεί από την παιδική μας ηλικία) αφού παρήχθησαν χωρίς ανθρώπινο γενετικό υλικό τα φέρανε σε επαφή με την ίδια αυτή κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ που παρήχθη το 1970 για να μελετήσουν την αντίδραση της κυτταρικής σειράς στο ήδη παραχθέν εμβόλιο. Στην συνέχεια έρχεται η πρώτη κλινική φάση που δοκιμάζουν το εμβόλιο (ή φάρμακο σε καμιά δεκαριά  ανθρώπους (εθελοντές) και ελέγχουν την ασφάλειά του. Μετά η δεύτερη φάση όπου ελέγχεται η ανταπόκριση σε εκατό εθελοντές. Τέλος στην τρίτη κλινική φάση ελέγχεται η αποτελεσματικότητα σε όσους εθελοντές μπορούνε περισσότερους. Στο εμβόλιο του κορονοϊού της Pfizer που κάνουμε στην Ελλάδα οι εθελοντές ξεπέρασαν τις 43.000.

Στο συγκεκριμένο εμβόλιο mRNA της Pfizer που εμβολιαζόμαστε το FDA επέτρεψε να μην γίνει η εργαστηριακή προκλινική δοκιμασία και να προχωρήσουν κατ’ ευθείαν στις τρεις κλινικές φάσεις κλινικού ελέγχου για να προχωρήσουν γρήγορα στην παραγωγή του νέου εμβολίου.

Συμπερασματικά ανθρώπινο γενετικό υλικό δεν είναι δομικό υλικό, ούτε υλικό επεξεργασίας του εμβολίου κατά του κορονοϊού και δεν θα χρειαστούν μελλοντικά για την παραγωγή τους έμβρυα η άλλης προελεύσεως ανθρώπινα κύτταρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η: Και γιατί το παρήγαγαν με αυτό τρόπο και όχι με τον παλιό (τον εξασθενημένο Ιό)? Για τρεις λόγους.

Πρώτον γιατί έτσι παρήχθη  γρηγορότερα και η ανθρωπότητα βιαζότανε λόγω των επιπλοκών και της μεγάλης θνησιμότητας.

Δεύτερον γιατί έτσι έχουμε λιγότερες επιπλοκές.

Τρίτον γιατί σύμφωνα με τις έρευνες εδώ και δέκα χρόνια στην παραγωγή εμβολίων με την τεχνική m-RNA έχουν καλύτερα αποτελέσματα, πράγμα που ελπίζω σύντομα να το διαπιστώσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η: Δεν θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε λιγάκι, να δούμε αν υπάρχουνε επιπλοκές να δοκιμάσουν πρώτα οι άλλοι και ύστερα να το κάνουμε?

Όταν με ρώτησαν αρχές Γενάρη από το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ αν συμφωνώ και επιθυμώ να εμβολιασθώ απάντησα αμέσως θετικά και ζήτησα να είμαι από τους πρώτους. Τους είπα πως αν είναι να εμφανιστούν επιπλοκές απ’ το εμβόλιο καλύτερα να γίνουνε σε μένα που έζησα μέσα στο έλεος του Θεού ήδη 70 χρόνια, παρά σε νεώτερους συναδέλφους. Εγώ τουλάχιστον ανάστησα 6 παιδιά και 8 μέχρι στιγμής εγγόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6η: Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους Γιατρούς και τους υγειονομικούς? ΟΧΙ. Μου έκανε εντύπωση που σεβαστήκανε το αυτεξούσιό μου. Με ρώτησαν αν θέλω να το κάνω, ενώ το Σεπτέμβριο που γύρισα από τις θερινές μου διακοπές μου ζήτησαν δυο φορές να κάνω τεστ Κορονοϊού για να έχω την άδεια να μπω να χειρουργήσω. Δεν μου είπαν αν δεν το κάνεις σου διακόπτουμε την συνεργασία. Έδειξαν λεπτότητα και σεβασμό στο αυτεξούσιο μου, πράγμα που πολλοί χριστιανοί και μάλιστα κάποιοι πνευματικοί δεν δείχνουν. Αν είναι κάτι που θαύμαζα στον Γέροντα μου Αιμιλιανό αλλά και σε όλους τους Αγίους που γνώρισα κοντά του ήταν αυτός ακριβώς ο σεβασμός στο αυτεξούσιο του ανθρώπου. Το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7η: Μήπως να περιμένομε στον χώρο της Εκκλησίας μέχρι να έλθουν τα εμβόλια από άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν την παλιά καθιερωμένη μέθοδο του εξασθενημένου Ιού?

Απεναντίας, πρέπει να παραδεχτούμε  ότι στον χώρο των ναών γίνεται συνωστισμός πολύ μεγάλος. Χώρια που είναι πολλοί αδελφοί απείθαρχοι και έρχονται χωρίς μάσκα στο διπλανό στασίδι και βήχουν και φτερνίζονται και σε κολάζουν. Κι αν πεις να διαμαρτυρηθείς ακούς και ένα κήρυγμα για την απιστία σου, ταράζεσαι και δεν μπορείς μετά να μεταλάβεις. Γιατί προσωπικά μόνο για αυτό τον λόγο εκκλησιάζομαι και άμα θέλω να προσευχηθώ προτιμώ το Ταμιείον μου όπως ο ίδιος ο Χριστός μας δίδαξε. Θα πρέπει συνεπώς κανείς να βιάζεται όσο γίνεται να μπολιαστεί και να ακούει τους ειδικούς Γιατρούς και να λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης που αυτοί μας συνιστούν γιατί είναι θεία εντολή απ’ την Παλαιά την Διαθήκη ακόμα: «Τίμα ιατρόν ... και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος» (Σοφία Σειράχ λη΄, 1).

Έπρεπε να φάμε πρώτα τα μούτρα μας με εκατόμβες θυμάτων από πανηγύρια σε εκκλησίες, Ιερές Μονές, καθώς και στο Αγιονόρος, για να  δεχτούμε το αυτονόητο που λέγανε οι ειδικοί Γιατροί πως οι Ναοί δεν είναι άσηπτοι χώροι λόγω της ιερότητάς τους. Άλλο να πεις για την Θεία Κοινωνία. Εκεί είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που μόνο κάνει θαύματα και σώζει.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1ον https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/dec/03/the-covid-vaccine-trust-safe-works-political

2ον Understanding and Explaining mRNA COVID-19 Vaccines

3ον Βασικά σημεία για κοινή χρήση με τους ασθενείς σας

Εκτός από τα ακόλουθα βασικά μηνύματα, μπορείτε να παραπέμψετε τους ασθενείς σας με ερωτήσεις στήν ιστοσελίδα του εμβολίου COVID-19 mRNA του CDC .

·Όπως όλα τα εμβόλια, τα εμβόλια COVID-19 m RNA έχουν δοκιμαστεί αυστηρά για ασφάλεια πριν εγκριθούν για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

·Η τεχνολογία m RNA είναι νέα, αλλά όχι άγνωστη. Μελετήθηκαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

·Τα εμβόλια m RNA δεν περιέχουν ζωντανό ιό και δεν ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας στο εμβολιασμένο άτομο.

·Το m RNA από το εμβόλιο δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου και δεν επηρεάζει η αλληλοεπιδρά με το DNA ενός ατόμου.

Πέρα από τα εμβόλια, πολλές προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει m RNA για την κωδικοποίηση καρκινικών αντιγόνων για τη διέγερση ανοσολογικών αντιδράσεων που στοχεύουν στην εκκαθάριση η τη μείωση κακοήθων όγκων.

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι μία πολύπλοκη επιστήμη. Οι επιστημονικές και κανονιστικές συμβουλές της FDA στους προγραμματιστές εμβολίων, καθώς και η αξιολόγηση της FDA για τον προσδιορισμό της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι από τις πιο ισχυρές στον κόσμο.