Τι ρόλο παίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους; Γιατί τόση... επιλεκτική ευαισθησία σε σημαίες και σύμβολα;


 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, για τον εορτασμό των Χριστουγέννων με το Ιουλιανό Εορτολόγιο (7 Ιανουαρίου 2021), επαναφέρει στο προσκήνιο κρίσιμα ερωτήματα για τους σεβαστούς Αγιορείτες πατέρες και ειδικότερα για την Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας.

 

Βλέποντας τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από την επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου, παρατήρησα με έκπληξη ότι πλάι στην Ελληνική Σημαία (αυτονόητη, αφού το Άγιο Όρος είναι αναπόσπαστο έδαφος της ελληνικής επικράτειας) οι σερβικής καταγωγής πατέρες της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου είχαν αναρτήσει και τη Σημαία του Κράτους της Σερβίας.

Και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με αυτήν την εικόνα, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής των πατέρων προς την επίγεια πατρίδα τους, εάν δεν ανακαλούσα στη μνήμη μου την υστερική αντίδραση της Ιεράς Κοινότητας όταν, προ της πανδημίας του κορωνοϊού, Ουκρανοί Ορθόδοξοι αδελφοί που είχαν επισκεφθεί το Άγιο Όρος, συνοδεύοντας ένα Μητροπολίτη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, από ενθουσιασμό και χαρά για τη δικαίωσή τους από τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ύψωσαν τη Σημαία της δικής τους Πατρίδας, της Ουκρανίας.

Ενθυμούμαι ότι τότε η Ιερά Κοινότητα, υπακούοντας άγνωστο σε ποια κελεύσματα, είχε απευθυνθεί διαμαρτυρόμενη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος! Διαμαρτυρόμενη για ποιο λόγο; Δηλαδή, τι διαφορά έχει η ύψωση της Ουκρανικής Σημαίας από την ύψωση της Σερβικής Σημαίας στο Άγιο Όρος; Ή από τις Σημαίες άλλων Ορθοδόξων χωρών που συχνά πυκνά υψώνουν προσκυνητές από τις χώρες αυτές; Εδώ η Κοινότητα έχει ανεχθεί σκανδαλωδώς, χωρίς καμία δημόσια διαμαρτυρία, μέχρι και παράνομες Σημαίες Ρώσων Εθνικιστών και φιλορώσων Αυτονομιστών από την Ανατολική Ουκρανία, δηλαδή σύμβολα μίσους και πολέμου οντοτήτων που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα και από τον ΟΗΕ (δείτε σχετικά πειστήρια εδώ). Στις περιπτώσεις αυτές, ουδεμία «ευαισθησία» από την Ιερά Κοινότητα. Τους πείραξε μόνο η Σημαία της Ουκρανίας, δηλαδή το νόμιμο και επίσημο Σύμβολο ενός καθολικά αναγνωρισμένου εδώ και 30 χρόνια Ανεξάρτητου Κράτους!

Άποψή μου είναι ότι η Ιερά Κοινότητα θα πρέπει εν γένει να είναι πολύ προσεκτική στις δημόσιες ανακοινώσεις της. Να μη λησμονά ότι το Άγιο Όρος δεν είναι ούτε ανεξάρτητο κράτος, από πολιτικής απόψεως, ούτε αυτοκέφαλη Εκκλησία, από εκκλησιαστικής απόψεως. Και όταν κρίνει ότι πρέπει να τοποθετείται, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν ότι όλοι οι Αγιορείτες είναι πολιτικά Έλληνες υπήκοοι και εκκλησιαστικά υπαγόμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δυστυχώς, ενίοτε τα μηνύματα και οι παρεμβάσεις εξ Αγίου Όρους δεν δείχνουν ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές έχουν γίνει κατανοητές και προπάντων σεβαστές από όλους. Με συνέπεια, συχνά κάποιοι παράγοντες από εκεί να λειτουργούν εν τοις πράγμασι ως «πέμπτη φάλαγγα» συμφερόντων αλλοτρίων και εχθρικών τόσο προς τα συμφέροντα του Ελληνισμού όσο, και προπάντων, στα δίκαια της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό. Θα καταγγέλλεται μέχρι οι πολιτικά και εκκλησιαστικά αρμόδιοι να αποφασίσουν ότι ήλθε η ώρα να μπει τάξη σε αυτήν την απαράδεκτη αναρχία, που προσβάλλει την Ιστορία και την Παράδοση της Αθωνικής Πολιτείας και εκθέτει τη μεγάλη πλειοψηφία των σεπτών πατέρων που ασκούνται με υπακοή και ταπείνωση σε αυτήν.