Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Η Ρωσία διαπράττει πολιτιστική και πολιτική επιθετικότητα στα Ιεροσόλυμα


 

Το 2008, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ είπε σε μια ρωσική αντιπροσωπεία ότι η Ρωσία διαπράττει πολιτιστική και πολιτική επιθετικότητα στα Ιεροσόλυμα.

 


Ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος (Чупринка) της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας μας υπενθύμισε αυτό το γεγονός σε δημοσίευσή του στο Facebook.

Ο Aρχιμανδρίτης Σωφρόνιος γράφει ότι ο Επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας Πορφύριος Ουσπένσκυ, στα έργα του που είναι αφιερωμένα στο ταξίδι του στο Άγιο Όρος το 1845, δίνει μια προκατειλημμένη περιγραφή των ανθρώπων που συνάντησε στο δρόμο του. «Ιδιαίτερη περιφρόνηση για τους Έλληνες, όχι πάντα φυσικά, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Και, φυσικά, η αντίθετη άποψη για το ρόλο των  "Ρώσων" στη μοίρα των ανατολικών λαών», σημειώνει ο π. Σωφρόνιος.

Υπενθύμισε ότι ο Πορφύριος Ουσπένσκυ ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της ανάγκης διατήρησης και υποστήριξης της Ορθοδοξίας μεταξύ των Αράβων Χριστιανών στην Παλαιστίνη και τη Συρία. Ήταν ο ιδρυτής της Ρωσικής Πνευματικής Αποστολής στα Ιεροσόλυμα.

Στα έργα του, ο Επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση του αραβικού πληθυσμού στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων και τη στάση των Ιεραρχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων απέναντι σε αυτόν. Ο Ουσπένσκυ προτείνει στη Ρωσική κυβέρνηση ένα σχέδιο συγκεκριμένης δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των «ελλείψεων».

«Ένα από τα σημεία αυτών των προτάσεων του Ουσπένσκυ ήταν η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με βάση τα ιδρύματα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατάλαβαν γιατί οι Ρώσοι θα διδάσκουν τους Άραβες σε αυτά τα σχολεία και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας "βοήθειας" από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, οπότε αντιτάχθηκαν σε αυτήν την πρωτοβουλία».

«Καθώς διάβαζα τα απομνημονεύματα του Πορφυρίου Ουσπένσκυ, θυμήθηκα ξαφνικά τη συνάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου με μια αντιπροσωπεία Ρώσων δημοσιογράφων το 2008. Τότε, οι Ρώσοι κατηγόρησαν τον Πατριάρχη Θεόφιλο για ένα "αγροίκο ρωσοφοβικό μήνυμα". Ένας από τους Ρώσους εκπροσώπους τόλμησε να ρωτήσει τον Πατριάρχη αν ήταν φυσιολογικό το ποίμνιο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων να είναι κατά κύριο λόγο Άραβες και οι Επίσκοποί του να είναι  Έλληνες. Αυτή η αναίδεια πρέπει να εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Πατριάρχη Θεόφιλο που, αψηφώντας τον όποιο κίνδυνο, έβαλε με τόλμη τους Μοσχοβίτες στη θέση τους, λέγοντας: "Η Εκκλησία μας δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική και τις επιχειρήσεις. Ο Κύριος μας προστατεύει ως το λίκνο όλων των Εκκλησιών. Αυτός ο ίδιος μας προστατεύει με την πανσοφία Του. Αλλά αυτή είναι η ελληνική μεταφυσική, την οποία οι Ρώσοι πιθανώς δεν καταλαβαίνουν". Και τότε ο Πατριάρχης ανέφερε αυτόν τον ίδιο Πορφύριο: "Ζούσαμε καλά και ειρηνικά έως ότου εμφανίστηκε ο Πορφύριος Ουσπένσκυ… Ίσως να είναι επίσης ένας ιερός άνθρωπος, αλλά δηλητηρίασε τη ζωή μας με το δηλητήριο του εθνικισμού… Από την εποχή της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης, το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος για τη Ρωσία δεν είναι τα Βαλκάνια, αλλά η Ιερουσαλήμ. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε... Η Ρωσία διαπράττει πολιτιστική και πολιτική επιθετικότητα εδώ." Σωστά!», καταλήγει ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος.

 

Πηγή: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ