Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Επιφάνιο και τίμησε τους πεσόντες υπερασπιστές της Ουκρανίας


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken συναντήθηκε, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021, με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, και επισκέφθηκε τη Μονή του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους. Μετά από αυτό, απέδωσαν τιμή στους πεσόντες Ουκρανούς στρατιώτες κοντά στο Τείχος της Μνήμης καταθέτοντας λουλούδια.

Τον Anthony Blinken συνόδευε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.

"Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, καθώς και την υποστήριξή μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, για να δείξουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε μαζί σας καθώς θα ενισχύετε τη δημοκρατία σας, θα χτίζετε θεσμούς και θα καταπολεμάτε τη διαφθορά", δήλωσε ο Anthony Blinken κατά τη συνάντησή του με το Dmytro Kuleba.

"Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ως δημοκρατικών συμμάχων στην Κεντρική Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο είναι μια συμβολή στην ασφάλεια και την επιτυχία των κρατών μας και ολόκληρου του Ευρω-Ατλαντικού χώρου", δήλωσε ο Kuleba.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με το Μητροπολίτη Επιφάνιο και παρά το σύντομο και γεμάτο πρόγραμμα του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματείας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο σχηματισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας καθώς και στη σημασία της άρσης των τεχνητών εμποδίων στον ελεύθερο -επί τη βάσει των αρχών της ελευθερίας της συνείδησης- καθορισμό της υπαγωγής των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την αμερικανική πλευρά για την ισχυρή υποστήριξή της προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των εξωτερικών προκλήσεων που εξακολουθεί να δέχεται η χώρα, καθώς και για την προστασία της ελευθερίας της συνείδησης στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Κριμαίας και του Ντομπάς.

Ο Μακαριώτατος τόνισε τη σπουδαιότητα των σημαντικών προσπαθειών των ΗΠΑ να εδραιώσουν τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία και να αυξήσουν την πίεση των κυρώσεων προκειμένου η Ρωσία να αναγκαστεί να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

































Πηγές:

1. Πνευματικό Μέτωπο

2. Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας