Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη βία κατά των γυναικών της Ουκρανίας

Η Natalya Gesse, η οποία ήταν σοβιετική πολεμική ανταποκρίτρια εκείνη την εποχή, είπε ότι οι Σοβιετικοί δεν νοιάζονταν για τις ηλικίες των θυμάτων τους. «Οι Ρώσοι στρατιώτες βίαζαν κάθε Γερμανίδα από οκτώ έως ογδόντα ετών. Ήταν ένας στρατός βιαστών»... (Πηγή)

 

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βερχόβνα Ράντα (σ.μ. Ουκρανικής Βουλής), Λιουντμίλα Ντενίσοβα, απηύθυνε έκκληση στην Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και σε μια αποστολή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από χώρες μέλη του ΟΑΣΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού της Μόσχας για τη διερεύνηση αυτών των γεγονότων των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. «Η σεξουαλική βία σε κάθε ένοπλη σύγκρουση είναι έγκλημα πολέμου και παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου - του άρθρου 27 της Σύμβασης της Γενεύης», είπε η Ντενίσοβα στην έκκλησή της.

Συγκεκριμένα, η Λιουντμίλα Ντενίσοβα αποκάλυψε τα γεγονότα του άγριου βιασμού παιδιών από ηλικίας 9 ετών και ενηλίκων από τους Ρώσους εισβολείς. Ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν σεξουαλικά σε Ουκρανούς γυναίκες και άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Σημείωσε ότι, ανάμεσα στα ήδη ευρεθέντα θύματα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα, υπάρχουν βιασμένες γυναίκες των οποίων τα σώματα οι Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να κάψουν. Σκότωσαν παιδιά, ηλικιωμένους και άνδρες. Οι περισσότεροι είχαν τα χέρια τους δεμένα και σημάδια βασανιστηρίων. Πολλοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Από αυτή την άποψη, η Λιουντμίλα Ντενίσοβα είπε ότι μόνο από την Μπούτσα έλαβαν 25 καταγγελίες από κορίτσια και γυναίκες μεταξύ 14 και 24 ετών για βιασμούς από τον ρωσικό στρατό.

Επιπλέον, μόνο στην Μπούτσα είναι γνωστές 9 έγκυες γυναίκες μεταξύ των θυμάτων βιασμού. Δύο ακόμη γυναίκες έμειναν έγκυες αφού οι κατακτητές τις βίασαν σε άλλους οικισμούς. Ανάμεσά τους και ένα 14χρονο κορίτσι που ετοιμάζεται να διακόψει την εγκυμοσύνη της για να σώσει την υγεία της.

Τα γεγονότα του βιασμού μιας 16χρονης εγκύου κοπέλας και μιας 78χρονης γιαγιάς στην περιοχή της Χερσώνας και τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος μιας ηλικιωμένης γυναίκας και παιδιών στην Μποροντιάνκα της περιοχής του Κιέβου είναι ήδη γνωστά. Οι κατακτητές διέπραξαν σεξουαλική βία όχι μόνο εναντίον γυναικών, αλλά και εναντίον ανδρών, τόνισε η Ντενίσοβα.

Στην έκκλησή της, η Λιουντμίλα Ντενίσοβα αναφέρθηκε επίσης στις περίπου 15 από τις 86 γυναίκες που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική αιχμαλωσία. Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι γυναίκες οδηγήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας και στη συνέχεια σε κέντρο κράτησης στο Μπριάνσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου βασανίστηκαν και απειλήθηκαν. «Οι αιχμάλωτες ξεγυμνώθηκαν παρουσία ανδρών, αναγκάστηκαν να καθίσουν οκλαδόν, τους κούρεψαν τα μαλλιά και τις ανέκριναν συνεχώς για να σπάσουν το ηθικό τους», είπε η Ντενίσοβα.

Η Επίτροπος τόνισε ότι τα γεγονότα υποδεικνύουν εσκεμμένη παραβίαση από τον ρωσικό στρατό της Σύμβασης της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο βιασμός και η σεξουαλική βία είναι εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που δεν υπόκεινται σε παραγραφή. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των στρατιωτικών εισαγγελέων στη διερεύνηση εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από Ρώσους εγκληματίες στο ήδη απελευθερωμένο έδαφος της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Κατά τη διερεύνηση των βιασμών εν καιρώ πολέμου, τα διεθνή δικαστήρια δεν απαιτούν ιατρικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν το ιστορικό μιας γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται έκθεση γιατρού για το γεγονός του βιασμού. Είναι σημαντικό τα θύματα να μην μένουν μόνα τους με τον πόνο τους. Πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν ένα μέρος να πάνε και να πουν σε κάποιον για τον βιασμό.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσίασε τα αποδεικτικά του στοιχεία για εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός εναντίον αμάχων στις περιοχές του Τσερνίχιβ, του Χάρκοβο και του Κιέβου της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν βιασμούς, εκτελέσεις και άλλες πράξεις βίας και τρομοκρατίας κατά αμάχων που διαπράχθηκαν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου 2022.

Συγκεκριμένα, στις 6 Μαρτίου 2022, στο χωριό Βόρσελ, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός πέταξε καπνογόνα σε υπόγειο καταφύγιο και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα και ένα 14χρονο παιδί καθώς έβγαιναν από αυτό. Αυτό αναφέρθηκε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από έναν άνδρα που βρισκόταν στο ίδιο υπόγειο μαζί τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα πέθανε από τα τραύματά της δύο μέρες αργότερα, ενώ το παιδί πέθανε αμέσως.

Ο ΟΗΕ αρχίζει να εκφράζει «έντονη ανησυχία» για τον αριθμό των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας που υπέστησαν Ουκρανοί πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ταυτόχρονα, αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα τόσο στην Ουκρανία όσο και εκτός αυτής. 

«Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο – τη βία στην πρώτη γραμμή. Πολλές γυναίκες κρατούνται αιχμάλωτες από τρομοκράτες. Πρόκειται για κορίτσια ηλικίας 14 ετών που βιάζονται καθημερινά από δεκάδες αυτονομιστές και στρατιώτες. Αυτά είναι κορίτσια με κατεστραμμένες μοίρες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να καταγράψουμε αυτά τα εγκλήματα επειδή μερικές από αυτές τις γυναίκες δεν είναι πλέον στη ζωή».

Η διεθνής κοινότητα αντιδρά επίσης στα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής στην Ουκρανία. Λοιπόν, μια από τις δράσεις έλαβε χώρα στις 11 Απριλίου 2022 στο Stephanplatz στο κέντρο της Βιέννης. Στη δράση συμμετείχαν περίπου 60 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ντυμένες με λευκά φορέματα με ίχνη «αίματος». Ξάπλωσαν μαζί στη μέση της πλατείας, συμβολίζοντας τα θύματα της σεξουαλικής βίας που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Στις 13 Απριλίου 2022, μια άλλη διαμαρτυρία έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, με στόχο όχι μόνο τους υποστηρικτές του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία και την Εσθονία, αλλά σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 20 γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία για να επιστήσουν την προσοχή στη βία των Ρώσων στρατιωτών εναντίον γυναικών και παιδιών της Ουκρανίας. Οι διοργανωτές αυτής της διαμαρτυρίας ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή στο γεγονός ότι Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν και σκοτώνουν αθώες γυναίκες και παιδιά στην Ουκρανία. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μαζική σεξουαλική βία από τους Ρώσους κατακτητές είναι δυστυχώς παράδοση, όπως δείχνει η ιστορία. Έτσι, μαζικοί βιασμοί Γερμανίδων από τους Ρώσους έγιναν το 1944-1945, όταν τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού έρχονταν στη Γερμανία.

Τα περισσότερα εγκλήματα διαπράχθηκαν στη σοβιετική ζώνη κατοχής. Δεδομένου του αριθμού των αμβλώσεων τους επόμενους μήνες και της σχετικής ιατρικής έρευνας, υπολογίζεται ότι 100.000 γυναίκες βιάστηκαν στο Βερολίνο και περίπου 10.000 γυναίκες πέθαναν ως αποτέλεσμα των αμβλώσεων.




Ο Βρετανός ιστορικός Beaver Anthony περιγράφει την τραγωδία ως «το μεγαλύτερο φαινόμενο μαζικού βιασμού στην ιστορία» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο στην Ανατολική Πρωσία, την Πομερανία και τη Σιλεσία τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια γυναίκες είχαν βιαστεί. Σύμφωνα με τη Natalya Gesse, σοβιετική πολεμική ανταποκρίτρια, «Ρώσοι στρατιώτες βίασαν όλες τις Γερμανίδες μεταξύ 8 και 80 ετών».

Στην Ουγγαρία, η ηγεσία του στρατού προσπάθησε να περιορίσει τα σεξουαλικά εγκλήματα από τον Φεβρουάριο του 1945. Εκείνη την εποχή, χιλιάδες Ούγγρες γυναίκες βιάστηκαν από στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

Σύμφωνα με ιστορικούς, περισσότερες από 50.000 γυναίκες βιάστηκαν από στρατεύματα στην κατεχόμενη Βουδαπέστη. Οι βιασμοί συνεχίστηκαν μέχρι τον χειμώνα του 1947-1948, όταν οι σοβιετικές αρχές κατοχής περιόρισαν τελικά την παρουσία των σοβιετικών στρατευμάτων στην προστασία μόνο θέσεων και στρατοπέδων. Διαχώρισαν εντελώς τα σοβιετικά στρατεύματα από τον τοπικό πληθυσμό στη σοβιετική γερμανική ζώνη κατοχής.

Η βία ήταν ένα πολιτισμικό σοκ που βίωσαν οι Σοβιετικοί στρατιώτες καθώς έβλεπαν υψηλότερα πρότυπα ζωής εκτός της ΕΣΣΔ.

 

© Transatlantic Dialogue Center