Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας διακόπτει επισήμως το μνημόσυνο του πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου και ζητά την καθαίρεσή του!


 

Σύμφωνα με τις επίσημες αποφάσεις που υιοθέτησε κατά τη συνεδρία της 24ης Μαΐου 2022, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, εγκρίνεται η διακοπή του μνημοσύνου του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, ως ευλογούντος τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και κηρύσσοντος την εθνοφυλετιστική αίρεση του "ρωσικού κόσμου", ενώ για τους ίδιους λόγους εξουσιοδότησε τον Προκαθήμενο κ. Επιφάνιο να απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες με το αίτημα της καταδίκης του Κυρίλλου.

Επί λέξει, το σχετικό απόσπασμα της Συνοδικής Αποφάσεως αναφέρει:

"Η Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφασίζει...

4. Να υποστηρίξει τον τερματισμό της μνημονεύσεως στα Δίπτυχα του ονόματος του επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας Κυρίλλου Γκουντιάεφ σε σχέση με την από μέρους του επιδοκιμασία της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, καθώς και την προώθηση της ιδεολογίας του «ρωσικού κόσμου», που εμπίπτει στον ορισμό του εθνοφυλετισμού.

Να ζητήσει από τον Προκαθήμενο να απευθύνει έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθήμενους των Τοπικών Εκκλησιών να φέρουν τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο ενώπιον της κανονικής του ευθύνης και να τον αποστερήσουν από τον Πατριαρχικό θρόνο επειδή κηρύσσει το αιρετικό εθνοφυλετικό δόγμα που βασίζεται στην ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου», δίνοντας «ευλογία» στα ρωσικά στρατεύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές και πολυάριθμα θύματα, καθώς και επειδή προκαλεί σχίσμα στην Εκκλησία, ιδίως μέσω της ίδρυσης «επισκοπών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» στην κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας".


Ολόκληρη η Συνοδική Απόφαση εδώ