Πρόεδρος και Πρωθυπουργός Βορείου Μακεδονίας: Αναμένουμε την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


 

Η Πολιτειακή Ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας -ένας εκ των δύο αναγκαίων παραγόντων για τη διαδικασία της Αυτοκεφαλίας, σύμφωνα με την παράδοση και την πράξη της Εκκλησίας- ξεκαθαρίζει το τοπίο: Ο Τόμος θα ζητηθεί και θα υπογραφεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

 

Τέλος στα προπαγανδιστικά σενάρια των ρωσόφιλων παπαγάλων έβαλαν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μετά το σημερινό συλλείτουργο Πατριάρχη Σερβίας και Αρχιεπισκόπου Αχρίδος στα Σκόπια, κατά το οποίο ο Πατριάρχης Σερβίας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τη χορήγηση καθεστώτος Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία του κράτους της Βορείου Μακεδονίας.

Μπορεί ο Μακαριώτατος κ. Πορφύριος να προέβη σε μια κάπως θολή και επιδεχομένη πολλαπλές ερμηνείες ανακοίνωση, αλλά τα πράγματα ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά. Αυτό που έκανε σήμερα ο Πατριάρχης Σερβίας δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την πιστή εφαρμογή της αποφάσεως και εντολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ανακοινώθηκε στις 9 Μαΐου 2022. Υπενθυμίζουμε το σχετικό απόσπασμα: "2) Ἐπαφίησιν εἰς τήν Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν τῆς Σερβίας τήν ρύθμισιν τῶν μεταξύ αὐτῆς καί τῆς ἐν Βορείῳ Μακεδονίᾳ Ἐκκλησίας διοικητικῶν θεμάτων, ἐν τῷ πλαισίῳ ἀσφαλῶς τῆς ἱεροκανονικῆς τάξεως καί ἐκκλησιαστικῆς παραδόσεως."

Και αυτό έγινε. Μετά από την υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντεταλμένη συνεννόηση μεταξύ των δύο Εκκλησιών, Σερβίας και Βορείου Μακεδονίας, η Εκκλησία της Σερβίας έδωσε την ευλογία, την άδεια, την έγκριση για να παρασχεθεί καθεστώς αυτοκεφαλίας στην μέχρι τούδε -σύμφωνα με τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του 1922- δική της εκκλησιαστική επαρχία.

Για μία ακόμη φορά θα το επισημάνουμε, προς αντίκρουση της σχετικής ρωσικής προπαγάνδας, ότι το εκκλησιαστικό ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνο της Ουκρανίας! Η εδαφική περιοχή της Βορείου Μακεδονίας είχε κανονικώς παραχωρηθεί με Τόμο στην Εκκλησία της Σερβίας το 1922, επί Οικουμενικού Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη. Η Μητρόπολη Κιέβου όμως ουδέποτε είχε κανονικώς παραχωρηθεί στην Εκκλησία της Μόσχας. Το γνωστό Γράμμα Εκδόσεως του Πατριάρχου Διονυσίου Δ΄ του έτους 1686 δεν ήταν παραχώρηση δικαιοδοσίας αλλά "επιτροπική" άδεια χειροτονίας του εκάστοτε Μητροπολίτου Κιέβου από τον Μόσχας. Αλλά ο Κιέβου όφειλε πάντα να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γεγονός που καταδεικνύει την κανονική του υπαγωγή στην Κωνσταντινούπολη.

Άρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλησε και επέτυχε να "ξεμπλοκάρει" το εκκλησιαστικό ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας από τους Σέρβους, σεβόμενο τις δικές του αποφάσεις του παρελθόντος (Τόμος του 1922). Όπερ και εγένετο, μετά την απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Σερβίας που ανακοίνωσε σήμερα ο Πατριάρχης Πορφύριος. Μέχρι εκεί. Όσα άλλα τυχόν ειπώθηκαν ή υπονοήθηκαν ή "ερμηνεύθηκαν" από τις δηλώσεις του Πορφύριου σχετικά με τη διαδικασία απονομής του Αυτοκεφάλου ουδεμία αξία έχουν υπό το πρίσμα της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συγκεκριμένα της ρητής διατυπώσεως: "... ἐν τῷ πλαισίῳ ἀσφαλῶς τῆς ἱεροκανονικῆς τάξεως καί ἐκκλησιαστικῆς παραδόσεως".

Και αυτή η ιεροκανονική τάξις και εκκλησιαστική παράδοσις υποδεικνύει τον μονόδρομο της οριστικής διευθετήσεως του ζητήματος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκδώσει τον σχετικό Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο περί της Αυτοκεφαλίας της εν Βορείω Μακεδονία Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως ακριβώς έγινε σε όλες τις μέχρι σήμερα έγκυρες και κανονικές περιπτώσεις χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας, με τελευταία την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Πολιτειακή Ηγεσία, λοιπόν, της Βορείου Μακεδονίας, η σύμπραξη και συμφωνία της οποίας για την κανονική χορήγηση καθεστώτος Αυτοκεφαλίας είναι αναγκαία, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση και όλα τα προηγούμενα, ξεκαθάρισε τα πράγματα, έτσι όπως τα εισέπραξαν και τα αποδέχθηκαν κλήρος και λαός της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι χαιρέτισε την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας να αποδεχθεί την αυτοκεφαλία της εν Βορείω Μακεδονία Εκκλησίας, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι "θα συμβάλει στη διόρθωση των ιστορικών αδικιών και ανοίγει τη δυνατότητα για νέα και απρόσκοπτη πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος". Ο Πρόεδρος ανέφερε ρητώς: "Πιστεύω ότι η όλη διαδικασία αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα ολοκληρωθεί με την επικείμενη υπογραφή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που θα συμβάλει στην εκπλήρωση ενός από τα εθνικά μας συμφέροντα και την πρόοδο και τη συμφιλίωση στην κοινωνία της Βορείου Μακεδονίας".

Επίσης, ο Πρωθυπουργός της χώρας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε για το ίδιο ζήτημα: "Χαιρόμαστε μαζί με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της χώρας μας την ιστορική είδηση με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκτά αυτοκεφαλία. Αυτή η είδηση, αναμενόμενη εδώ και αιώνες, ανακοινώθηκε σήμερα στην κοινή λειτουργία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η απόφαση για αποδοχή της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ως Αυτοκέφαλης Εκκλησίας θα προταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με σύσταση να γίνει αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες".

Συμπέρασμα: Όλα γίνονται όπως θέλει ο Θεός και όπως ορίζουν αιώνες εκκλησιαστικής τάξεως και παραδόσεως.