Όπως το βλέπουν στην Πολωνία: Γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος αποφεύγει να «πειράξει» την αρκούδα Πούτιν


 

Η πολωνική εβδομαδιαία εφημερίδα «Polityka» αναρωτιέται για τις φιλορωσικές τάσεις του Πάπα Φραγκίσκου. Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εν πολλοίς οφείλεται στην «Ostpolitik» της Αγίας Έδρας, η οποία προτιμά «να αποφεύγει να πειράξει τη ρωσική αρκούδα».

 

Η διφορούμενη θέση του Πάπα Φραγκίσκου για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανησυχεί τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, σε σημείο που δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες αφιερώνουν το πρωτοσέλιδο τους, ξεκινώντας από το Polityka.

Στο εξώφυλλο, ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας κουνώντας το χέρι στο πλήθος εμφανίζεται με τη μορφή "Ζ" - η διάσημη πινακίδα που τοποθετήθηκε στα ρωσικά τεθωρακισμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ένα μακροσκελές αναλυτικό άρθρο, το πολωνικό σοσιαλφιλελεύθερο περιοδικό σημειώνει την κατάφωρη αποτυχία του Πάπα Φραγκίσκου να επιφέρει ειρήνη στην Ουκρανία. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηθική του εξουσία, τη φιλία του με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τις επαφές του με τον Πούτιν ή τη διπλωματία του Βατικανού για να σταματήσει την αιματοχυσία. [...] Ακόμη και αυτό το φαινομενικά προφανές αίτημα του Βατικανού για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα για την ασφαλή εκκένωση Ουκρανών αμάχων από τη Μαριούπολη απέτυχε», κρίνει ο συντάκτης του.

 


Σε αυτό προστέθηκαν οι παρατηρήσεις που έκανε ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είχε συνδεθεί με το γεγονός ότι «το ΝΑΤΟ γάβγιζε στην πόρτα της Ρωσίας». Αναζητώντας εξηγήσεις, το Polityka ανασκοπεί τις διάφορες θεωρίες και επιχειρήματα που πιθανόν να ρίξουν φως στη στάση του πάπα.

Ένα από αυτά είναι ότι δεν είναι από την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά από τη Λατινική Αμερική. «Στον κόσμο της Λατινικής Αμερικής, η Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται αρνητικά από πολλούς. Ακριβώς όπως η Ρωσία στην Ευρώπη – ειδικά στη μετακομμουνιστική εποχή», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

Ενώ το Polityka κατανοεί ότι το Βατικανό δεν μπορεί να δώσει την ευλογία του στις παραδόσεις όπλων, εντούτοις πιστεύει ότι «θα πρέπει να απέχει από τις εικασίες ότι η οργή του Πούτιν ήταν αποτέλεσμα πρόκλησης και ότι ο πόλεμος προκλήθηκε από «άλλους»».

Το εβδομαδιαίο περιοδικό εξηγεί επίσης ότι η παπική στάση έχει τις ρίζες της πάνω απ' όλα στην «Ostpolitik» της Αγίας Έδρας: «Ο πάπας και η παπική διπλωματία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο δρόμος για το Κίεβο περνά από τη Μόσχα και όχι το αντίστροφο». Από αυτή την άποψη, το Βατικανό συνεχίζει να ακολουθεί το δόγμα του Καρδινάλιου Pietro Parolin, που ανέφερε ο πάπας, «να αποφεύγει το «πείραγμα της αρκούδας» με την ελπίδα ότι η αρκούδα δεν θα γρατσουνίσει τους Καθολικούς και τις εκκλησιαστικές τους δομές».

Ο συντάκτης, ο οποίος πιστεύει ότι αυτός ο πόλεμος έχει θάψει κάθε ελπίδα μιας «χριστιανικής Ευρώπης που αναπνέει και με τους δύο πνεύμονες», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κλειδιά της ειρήνης δεν περνούν από ένα ταξίδι στη Ρωσία αλλά από «κυρώσεις και δυτική αλληλεγγύη, στρατιωτική βοήθεια προς τον δεχόμενο την επίθεση και την ηθική και πολιτική καταδίκη του επιτιθέμενου».

 

Πηγή