Οικουμενικός Πατριάρχης σε Κιέβου Επιφάνιο: "Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο, τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν διαβολικό πόλεμο που γεννήθηκε από ένα ψέμα. Προσευχόμαστε για την Ουκρανία και για τη νίκη σας".


 

Συνάντηση του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


Στις 27 Ιανουαρίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, μέλη της αντιπροσωπείας και Ουκρανούς διπλωμάτες.

"Σας ευχαριστούμε, Παναγιώτατε, για τη θερμή υποδοχή σας, για την αγάπη που δείχνετε συνεχώς στον ουκρανικό λαό", είπε ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του. "Προσεύχεστε για εμάς και μας βοηθάτε. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που μεταβιβάζουμε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε όσους τη χρειάζονται".

"Με χαρά σας υποδεχόμαστε, Μακαριώτατε, εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου προσευχόμαστε συνεχώς για εσάς, για την Ουκρανία, για όσους υποφέρουν από έναν άδικο πόλεμο. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο, τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν διαβολικό πόλεμο που γεννήθηκε από ένα ψέμα. Το είπα αυτό στην ομιλία μου πρόσφατα σε ένα φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι, και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκαν αυτόν τον ορισμό με χειροκροτήματα.

Προσευχόμαστε για την Ουκρανία και για τη νίκη σας. Παρακαλώ μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μας στο λαό, στους ορθόδοξους πιστούς, και πείτε τους ότι θαυμάζουμε το θάρρος τους και προσευχόμαστε γι' αυτούς", είπε ο Πατριάρχης.

Ως αναμνηστικό της επίσκεψής του, ο Μητροπολίτης χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια εικόνα της Παναγίας του Πετσέρσκ με τους μοναχούς Αντώνιο και Θεοδόσιο. "Είχαμε μεγάλη πνευματική χαρά να τελέσουμε τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Λαύρας ήδη δύο φορές. Η Λαύρα γίνεται σταδιακά ουκρανική. Είθε αυτή η εικόνα να σας θυμίζει την επίσκεψή μας!", τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

"Είθε ο Θεός να ευλογήσει ολόκληρη τη Λαύρα να γίνει ουκρανική", είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παραλαμβάνοντας την εικόνα.

Ο Μακαριώτατος προσέφερε επίσης στον Παναγιώτατο μια συμβολική εικόνα ενός σταυρού και ενός αγγέλου από κεχριμπάρι, με ένα κομμάτι ενός ρωσικού πυραύλου, που βρέθηκε στη Μπούτσα, κάτω από τα πόδια του αγγέλου. "Αυτό είναι ένα σύμβολο της ελπίδας μας για τη νίκη επί του κακού, επί της ρωσικής επιθετικότητας, ένα σύμβολο της ελπίδας μας στον Θεό και στο θέλημά Του, το οποίο εκτελείται από τους αγγέλους του Κυρίου", δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε κατ' ιδίαν συζήτηση μεταξύ των Προκαθημένων στο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νίζνας Ευστράτιος.






























Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης του Κιέβου

της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας


Πηγή