Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος χοροστάτησε κατά την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Φανάρι (βίντεο και φωτογραφίες)


 

Στις 27 Ιανουαρίου 2023, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) κατά την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου.

Η χοροστασία είναι μια λειτουργία που τελείται από έναν ιερέα και έναν διάκονο παρουσία και με την ευλογία του επισκόπου, ο οποίος στέκεται στο θρόνο. Αυτή η παράδοση υπάρχει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για μια σειρά από πανηγυρικές ακολουθίες. Στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η εικόνα του τοποθετείται στον πατριαρχικό θρόνο, ως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, και ο ιεράρχης στέκεται δίπλα, στο παραθρόνιο. Τα λείψανα του αγίου τοποθετούνται μπροστά από το θρόνο για προσκύνηση.

Πριν από την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο, μετά από πρόσκληση του βουλγαρικής καταγωγής Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Χαραλάμπους Νίτσεφ, προϊσταμένου της βουλγαρικής εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος επισκέφθηκε την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται επίσης στο Φανάρι.

Προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ορίστηκε να ηγηθεί της χοροστασίας, της οποίας συνήθως ηγείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τη λειτουργία παρακολούθησαν ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη Ρομάν Νεντίλσκι, Ουκρανοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος έλαβαν τα Άχραντα Μυστήρια.



























































Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης του Κιέβου

της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας


Πηγή