Δούρειος ίππος της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


 

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση της Ειρήνα Κρυβούς, που εκδόθηκε από τον δικαστή Ανδρέα Λουκά, θέτει υπό αμφισβήτηση την υπόληψη του κυπριακού δικαστηρίου ως ανεξάρτητου κρατικού οργάνου και προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην εξουσία ολόκληρου του νομικού συστήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου, γράφει το Planeta. press.

Σύμφωνα με παρατηρητές που παρακολούθησαν τη διαδικασία, το κυπριακό δικαστήριο εξέδωσε μια άδικη απόφαση, αντίθετη προς κοινή λογική και τους νομικούς κανόνες, υποκύπτοντας στις πιέσεις ενός ενδιαφερόμενου. Ενδιαφερόμενο μέρος σε μια τέτοια έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να είναι μόνο το ρωσικό κράτος στο πρόσωπο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, διπλωματών και πρακτόρων επιρροής των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Κύπρου.

Ο δικηγόρος της Ειρήνας Κρυβούς, Γεώργιος Μούσκος, πιστεύει ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην πελάτισσά του είναι υπερβολικά σκληρή. Αν αυτή η δικαστική απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα της επιρροής κάποιου, δεν γνωρίζει. Η απόφαση του δικαστή Λουκά είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να έχουν θέση στην Κύπρο. Αυτό μάλλον υπαγόρευσε την αποδεικτική σκληρότητα της πρότασης. Ο Γεώργιος Μούσκος πιστεύει ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με πιο ελαφριά ποινή.

«Η ποινή θα μπορούσε να ήταν και θα έπρεπε να ήταν πιο ελαφριά», λέει ο δικηγόρος της Ειρήνας .

«Συμφωνώ ότι η Ειρήνα Κρυβούς πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά η τιμωρία δεν πρέπει να είναι τόσο σκληρή. Δεν μπορώ να πω ότι ο δικαστής Ανδρέας Λουκά πήρε την απόφασή του υπό την επιρροή ή την πίεση κάποιου, αλλά επιμένω ότι είναι υπερβολικά σκληρή, αυστηρή και άδικη.»

Ας αναλύσουμε τα γεγονότα και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε από ποια πλευρά ασκήθηκε η πίεση και ποιος/τι δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το δικαστήριο να εκδώσει ακριβώς μια τέτοια ετυμηγορία.

Τα γεγονότα γύρω από τη διαδικασία που προηγήθηκε της ετυμηγορίας δείχνουν ότι ασκήθηκε εξωτερική πίεση όχι μόνο στον δικαστή και το δικαστικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και στην ανώτατη ηγεσία της χώρας.

Αυτό το δήλωσε ευθέος το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Κύπρο - ΣΣΡΣΚ στις 28 Μαρτίου, μετά την καταδίκη της Ειρήνας Κρυβούς, ονομάζοντας όσων άσκησαν αυτή την πίεση.

«... Το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών ευχαριστεί τον Evgeny Aleksandrovich Primakov, επικεφαλή της Rossotrudnichestvo, την Maria Vladimirovna Zakharova, επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, την Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, την Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, καθώς και όλους τους ακτιβιστές από τη συμμετοχή των οποίων εξαρτιόταν το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Αυτή είναι η κοινή μας νίκη! Η Ρωσία δεν αφήνει τους δικούς της ανθρώπους σε μπελάδες!».

 Οι ρώσοι κοντά στο δικαστήριο ενός κράτους μέλους της ΕΕ

Με άλλα λόγια, η «έκβαση της [δικαστικής] διαδικασίας» δεν εξαρτιόταν από τον δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Ανδρέα Λουκά, ούτε από την ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε από την έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία, ούτε από δικαστική πρακτική, όχι από τις καταθέσεις μαρτύρων, ούτε από το βίντεο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, όπου φαίνεται ξεκάθαρα το όλο περιστατικό και που διαψεύδει πλήρως την εκδοχή της κατηγορίας, αλλά από τους:

  1. Yevgeny Alexandrovich Primakov, επικεφαλή της Rossotrudnichestvo, ο οποίος τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων από ΕΕ  "για την καθοδήγηση του φορέα που είναι άμεσα υπεύθυνος για την εφαρμογή πολιτικών που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας" και για δικό μας λογαριασμό - για συμμετοχή στις ειδικές υπηρεσίες ενός τρομοκρατικού κράτους και εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
  2. Maria Vladimirovna Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων από ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο «ως κεντρικό πρόσωπο της κυβερνητικής προπαγάνδας που διευκόλυνε την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και για την υποστήριξη ενεργειών και πολιτικών που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
  3. Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η ηγεσία της οποίας, όπως και η ίδια η επιτροπή, τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων». Φαίνεται απίστευτο, αλλά ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Alexander Bastrykin, έδωσε εντολή να κινήσει ποινική δίωξη για την επίθεση σε Ρώσους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  4. Η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, η οποία, σε δήλωσή της στα ρωσικά ΜΜΕ, ομολόγησε ειλικρινά ότι ασκούσε πίεση στην αστυνομία και τα δικαστήρια της Κύπρου: «Οι διπλωμάτες και οι εκπρόσωποι της προξενικής υπηρεσίας μας βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Κύπρου»
  5. Φιλορώσοι ακτιβιστές υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, οι οποίοι τακτικά, κατόπιν εντολής επιμελητών από την πρεσβεία, προσέρχονταν στις ακροάσεις του δικαστηρίου και έκαναν πικετοφορία στο Δικαστικό Μέγαρο.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι το περιστατικό συνέβη στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος του οποίου δεν ισχύει η δικαιοδοσία της Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας. Αλλά ο Bastrykin δεν το νομίζει έτσι. Ίσως έχει λόγο για αυτό; Παρεμπιπτόντως, οι κυπριακές αρχές δεν εξέτασαν αυτή την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους και δεν διαμαρτυρήθηκαν για αυτό. Όπως φαίνεται, οι αρχές του νησιού δεν θεωρούν κάτι το εξαιρετικό τέτοιες ενέργειες των Ρώσων. Αυτό δεν είναι ο Όργουελ με το μυθιστόρημά του «1984», είναι πολύ πιο τρομακτικό.

 



Από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και μέχρι σήμερα, στην Κύπρο πραγματοποιούνται τακτικά και συχνά δράσεις υποστήριξης της Ρωσίας και του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται με τη σιωπηρή έγκριση των κυπριακών αρχών. Οργανώνονται και εκτελούνται από πράκτορες επιρροής των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην Κύπρο με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ρωσόφωνων κατοίκων του νησιού που υποστηρίζουν τον εγκληματικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον εγκληματία πολέμου Πούτιν, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας.


Επίσημος διοργανωτής αυτών των ενεργειών είναι το ήδη αναφερθέν Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Κύπρο - ΣΣΡΣΚ, το οποίο συνδέεται στενά με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και τη ρωσική μονάδα ξένων πληροφοριών Rossotrudnichestvo, η οποία τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, το οποίο ωστόσο δεν επηρέασε το έργο του κυπριακού παραρτήματός της.


 


Ακολουθεί η χρονολογία των γεγονότων:

Στις 12 Ιουνίου 2022, το ΣΣΡΣΚ διοργάνωσε άλλη μια μαζική φιλορωσική προπαγανδιστική δράση στην Κύπρο - τον εορτασμό της ημέρας της ρωσικής σημαίας. Ως χώρος συγκέντρωσης φιλορώσων ακτιβιστών και των επιμελητών τους επιλέχθηκε ένας από τους χώρους στάθμευσης της πόλης της Λάρνακας, δίπλα στο σπίτι όπου μένει η Ειρήνα Κρυβούς.

Η Ειρήνα Κρυβούς, υπήκοος Ουκρανίας, ζει πολλά χρόνια στην Κύπρο. Από την αρχή της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η Ειρήνα λαμβάνει καθημερινά αναφορές για τον τραυματισμό και το θάνατο φίλων και συγγενών της, την καταστροφή σπιτιών και την καταστροφή ολόκληρων πόλεων στις οποίες ζούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι της, αμέτρητα αιματηρά εγκλήματα του ρωσικού στρατού στην πατρίδα της, τα βάσανα των ανθρώπων που έχουν γίνει λόγω της Ρωσίας πρόσφυγες και ανάπηροι. Ένα μήνα πριν από τα περιγραφόμενα γεγονότα, η Ειρήνα έχασε τον αδερφό της. Πέθανε υπερασπιζόμενος τη χώρα του, τον λαό του, την οικογένειά του από τη βάρβαρη ορδή της Μόσχας που εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Ειρήνα αγαπούσε πολύ τον αδερφό της και καθημερινά βίωνε ψυχική οδύνη από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Βλέποντας ανθρώπους να κρατούν σύμβολα του ρωσικού φασισμού και μιλιταρισμού, ρωσικές σημαίες και αφίσες που επαινούν και υποστηρίζουν τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ειρήνα σοκαρίστηκε. Όπως είχε πει αργότερα, «Δεν χωρούσε στο μυαλό μου πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να υποστηρίζουν τον πόλεμο και τις σφαγές αθώων ανθρώπων».

Ο κυνισμός αυτών των ανθρώπων, που υποστηρίζουν ανοιχτά τις θηριωδίες των Ρώσων εισβολέων στην Ουκρανία, εξόργισε την Ειρήνα και εκείνη βγήκε τρέχοντας από το σπίτι για να τους ντροπιάσει και να έκκληση για στοιχειώδη συνείδηση. Παράλληλα, ξέχασε να αφήσει το μαχαίρι με το οποίο δούλευε στην κουζίνα εκείνη τη στιγμή στο σπίτι της.

«Ήθελα να σταματήσω αυτό που συνέβαινε, ήθελα να τους κάνω μια ερώτηση, αν δεν ντρέπονται τώρα, όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, τώρα, όταν η Ρωσία ληστεύει, βιάζει και σκοτώνει Ουκρανούς, πως μπορούν να υποστηρίζουν αυτή τη φρίκη. Πώς μπορούν να υποστηρίζουν τον πόλεμο και τη βία; Πώς γίνεται να υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς; Όλες οι φιλορωσικές συγκεντρώσεις αποτελούν κοροϊδία για τα αθώα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας, τους Ουκρανούς. Αυτό είναι φτύσιμο στο πρόσωπο όλου του πολιτισμένου κόσμου, αυτό είναι ανήθικο! Είναι κοροϊδία, τελικά!».

«Ο αδερφός μου σκοτώθηκε από τους ίδιους σαδιστές, με τις ίδιες σημαίες, όπως εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στο φιλορωσικό συλλαλητήριο».

Από το σπίτι της Ειρήνας μέχρι το πάρκινγκ είναι περίπου πενήντα μέτρα. Η Ειρήνα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά της και από μακριά άρχισε να φωνάζει στους διαδηλωτές να σταματήσουν τη σύναξή τους και να πάνε στα σπίτια τους. Έγινε αμέσως αντιληπτή από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Από την κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού που δόθηκε υπό όρκο στο δικαστήριο:

«Ήμουν εκεί [σε μια συγκέντρωση ρώσων]. Είδα 15-20 άτομα [στο πάρκινγκ]. Στις 19:25 είδα μια γυναίκα να περπατάει προς το πλήθος. Κρατούσε ένα μαχαίρι στο χέρι της. Κατέβηκα αμέσως από το αυτοκίνητο και έτρεξα κοντά της. Συνέχισε να κουνάει το μαχαίρι και να περπατά προς τους διαδηλωτές. Ούρλιαζε και έλεγε κάτι σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινα. Έτρεξα κοντά της πριν προλάβει να πλησιάσει το πλήθος και να πληγώσει κανέναν, της πήρα το μαχαίρι και τη συνέλαβα την ίδια ώρα στις 19:27.

Το όλο περιστατικό κράτησε δύο λεπτά.

Η μαρτυρία του αστυνομικού δίνει ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη. Προφανώς, η Ειρήνα δεν πλησίασε κανέναν από τους συμμετέχοντες στη φιλορωσική συγκέντρωση. Τα λόγια του επιβεβαιώνονται από βίντεο που τράβηξε και δημοσίευσε μία από τους συμμετέχοντες στο φιλορωσικό συλλαλητήριο. Αυτό το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ειρήνα συνελήφθη από την αστυνομία σε απόσταση περίπου 15-20 μέτρων από τους ρώσους. Δεν πλησίασε ποτέ κανέναν, και δεν έβλαψε κανέναν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μούσκο, η μαρτυρία του αστυνομικού στο δικαστήριο ήταν υπεραρκετή για να αποσυρθεί η υπόθεση. Τα γεγονότα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η Ειρήνα συνελήφθη, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αργότερα τέθηκε υπό κράτηση για μια μέρα. Η αστυνομία, για κάποιο λόγο, δεν ανέκρινε την Ειρήνα. Ο δικηγόρος Μούσκος πιστεύει ότι αυτό έγινε ως αποτέλεσμα του χαμηλού επαγγελματικού επιπέδου των αστυνομικών που βρίσκονταν στο καθήκον εκείνο το βράδυ. Πιστεύουμε ότι αυτό έγινε σκόπιμα. Η βάση για αυτό είναι η κατάθεση στο δικαστήριο μιας αστυνομικού που συνέταξε  τη σύλληψη της Ειρήνας Κρυβούς στο αστυνομικό τμήμα. Σε ερώτηση της δικηγόρου γιατί δεν ανακρίθηκε η συλληφθείσα, απάντησε «γιατί έλαβα οδηγίες». Από ποιον έλαβε οδηγίες, ο αξιωματικός αρνήθηκε να πει.

Παράλληλα, η αστυνομία κατέγραψε τη μαρτυρία των ρώσων που δήλωσαν θύματα, αλλοιώνοντας εντελώς την εικόνα των όσων συνέβησαν. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ειρήνα τους επιτέθηκε με μαχαίρι, τους κυνήγησε και απείλησε να τους σκοτώσει. Μία από τις πιο δραστήριες ρωσίδες στην Κύπρο, η Ludmila Chiukova, έκανε μια απολύτως ψευδή δήλωση ότι η Ειρήνα φέρεται να την άρπαξε από τα μαλλιά, της έβαλε ένα μαχαίρι στο λαιμό και είπε ότι θα τη σκοτώσει. Οι μαρτυρίες της αστυνομίας και το βίντεο του περιστατικού διαψεύδουν πλήρως το ψέμα της Chiukova. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα καθαρό ψέμα, ήταν τα λόγια της Chuikova που έγιναν το θεμέλιο, βάσει του οποίου, ο δικαστής Ανδρέας Λουκά καταδίκασε την Ειρήνα Κρυβούς, αγνοώντας τη μαρτυρία ενός μάρτυρα της αστυνομίας και βίντεο από τη σκηνή. .

Η ρωσική κυβέρνηση και η κρατική προπαγάνδα άδραξαν αμέσως αυτήν την ευκαιρία για να αυξήσουν τον βαθμό μίσους προς τους Ουκρανούς. Έκαναν φασαρία στα ΜΜΕ της ρωσικής προπαγάνδας, κατηγορώντας την Ειρήνα για τρομοκρατία και ρωσοφοβία.

«ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 23 Αυγούστου. /TASS/. Τη Δευτέρα, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέλαβαν μια γυναίκα από την Ουκρανία που επιτέθηκε στη Ludmila Chiukova, μια από τις κορυφαίες ακτιβίστριες του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών της Κύπρου (ΣΣΡΣΚ), και μια ομάδα Ρώσων που ήταν δίπλα της. Αυτό αναφέρθηκε σε ανταποκριτή του TASS την Τρίτη στο ΣΣΡΣΚ».

Οι ρωσικές αρχές εκμετάλλευσαν αυτή την υπόθεση ως απόδειξη της ορθότητας της προπαγάνδας τους, παρουσιάζοντας τους Ουκρανούς ως αιμοδιψείς Ναζί, φασίστες και τρομοκράτες που μισούν ανεξήγητα τους αθώους ρώσους. Όλα τα κύρια ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, εκμεταλλεύοντας το περιστατικό στο πάρκινγκ της Λάρνακας, εντάχθηκαν στη διαδικασία μαστιγώνοσης της υστερίας και εξάχνωσης του μίσους προς τους Ουκρανούς.

Πριν από την έναρξη της δίκης, η Ειρήνα Κρυβούς κατηγορήθηκε για επτά κατηγορίες:

  • (1,2) Κοινή επίθεση
  • (3) Μεταφορά μάχαιρας εκτός κατοικίας
  • (4) Μέθη
  • (5) Ανησυχία
  • (6) Συμπεριφορά διασαλεύουσα την ειρήνη
  • (7) Οπλοφορία προς διέγερση τρόμου

Η ενοχή της Ειρήνας σε αυτά τα σημεία ήταν προφανής, έτσι αυτή και ο δικηγόρος της αποφάσισαν να παραδεχτούν αυτές τις κατηγορίες και να τερματίσουν τη δίκη εκεί. Οι κατηγορίες δεν ήταν σοβαρές και δεν προέβλεπαν σοβαρές ποινές.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, η εισαγγελία πρόσθεσε τρεις νέες κατηγορίες στις ήδη ασκηθείσες επτά κατηγορίες:

  • (8) υποκίνηση σε βία και μίσος
  • (9) ρατσισμός
  • (10) ξενοφοβία

Η Ειρήνα αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες, που σηματοδότησε την έναρξη μιας δίκης έξι μηνών.

Μια απρόσμενη και χωρίς κίνητρα απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας Κύπρου ήταν σήμα ότι υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται να επιβαρύνει την ποινή της Ειρήνα Κρυβούς με αδικαιολόγητο καταλογισμό πρόσθετων κατηγοριών.

Από την πρώτη ημέρα των ακροάσεων, οι ρωσικές αρχές άσκησαν ανοιχτά πίεση στο δικαστήριο. Σε όλες τις ακροάσεις παραβρέθηκαν άτομα από τη ρωσική πρεσβεία. Στην είσοδο του κτιρίου του δικαστηρίου, κάθε φορά συγκεντρωνόταν μια ομάδα 10-15 ακτιβιστών του ΣΣΡΣΚ με αφίσες. Οι αφίσες είχαν επιγραφές που απαιτούσαν να δικαστεί η Ειρήνα για τρομοκρατία και άλλα ήταν τα συνθήματα της προπαγάνδας του Πούτιν.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές εμφανίστηκαν τα ακόλουθα άτομα:

  • Dmitry Vladimirovich Apraksin - Πρόεδρος του ΣΣΡΣΚ, πολίτης Ρωσίας και Κύπρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, προπαγανδιστής του "ρωσικού κόσμου", θαυμαστής του εγκληματία πολέμου Πούτιν, πράκτορας των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στη Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Η Nemsida Pankratovna Krupennikova (Krupenidou) είναι μέλος του ΣΣΡΣΚ, γεννημένη στην πόλη Gardobani της Γεωργίας, πολίτης Ρωσίας και Ελλάδας, ξεναγός, εκπρόσωπος της κοινότητας των Ελλήνων του Πόντου στο ΣΣΡΣΚ, πληρωμένη προπαγανδίστρια του "Ρωσικού κόσμου» στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Η Lyudmila Chuikova "Vikelena" είναι ακτιβίστρια του ΣΣΡΣΚ, πολίτης Ρωσίας και Κύπρου, κόρη σοβιετικών διπλωματών, αμειβόμενη προπαγανδίστρια για του "ρωσικού κόσμου", υποβλήθηκε σε θεραπεία για εθισμό στο αλκοόλ πολλές φορές.
  • Ο Dmitry Radzhabov είναι ακτιβιστής του ΣΣΡΣΚ, πολίτης Ρωσίας και Ελλάδας, προπαγανδιστής του «ρωσικού κόσμου», θαυμαστής του εγκληματία πολέμου Πούτιν, έχει εγκληματικό παρελθόν, καταδικάστηκε για αποστολή απειλών σε Ουκρανούς πρόσφυγες (για κάποιο λόγο η κυπριακή αστυνομία δεν το αντιλαμβάνεται αυτό), πάσχει από εθισμό στα ναρκωτικά.
  • Ο Μίκης Φιλανιώτης είναι μέλος του ΣΣΡΣΚ, προπαγανδιστής πλήρους απασχόλησης του «ρωσικού κόσμου» που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, πολίτης Κύπρου και Ρωσίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, σπούδασε στην ΕΣΣΔ, στρατολογημένος πράκτορας ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας.
  • Η Mila Sharapova είναι μέλος του ΣΣΡΣΚ, πολίτης της Ρωσίας, προπαγανδίστρια του «ρωσικού κόσμου», θαυμάστρια του εγκληματία πολέμου Πούτιν.
  • Η Tatiana Rodenkova είναι ακτιβίστρια του ΣΣΡΣΚ, πολίτης της Ρωσίας, προπαγανδίστρια του «ρωσικού κόσμου», θαυμάστρια του εγκληματία πολέμου Πούτιν και περίπου άλλες δύο ντουζίνες πώσων μικρότερου διαμετρήματος.

Η γενική ηγεσία και ο συντονισμός αυτής της μάζας έγινε από τον Alexander Stanislavovich Kulik, επίσημα διευθυντή του ρωσικού σχολείου στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αξιωματικό της πέμπτης υπηρεσίας FSB, που συμμετείχε σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Alexander Kulik

Πριν από κάθε έναρξη των δικαστηρίων, αυτός ο «διευθυντής του σχολείου» με το πρόσωπο ενός ταγματάρχη της κρατικής ασφάλειας, έδινε εντολές στη μάζα: πού να σταθούν, πώς να σταθούν, ποιες αφίσες να κρατήσουν, ποια συναισθήματα να προσποιηθούν. Όλα είναι σύμφωνα με τα εγχειρίδια της KGB για τη διεξαγωγή ενεργών μέτρων. Οι ηγέτες και οι ακτιβιστές του ΣΣΡΣΚ τον υπάκουαν αδιαμφισβήτητα και εκτελούσαν τις στρατιωτικές του εντολές γρήγορα και με ακρίβεια. Προφανώς, η εμπειρία της διεξαγωγής πολυάριθμων μαζικών εκδηλώσεων προπαγάνδας υπό την καθοδήγηση επιμελητών από την πρεσβεία είχε αποτέλεσμα.

Όμως, προφανώς, η κυβέρνηση της Κύπρου ήταν το κύριο αντικείμενο πίεσης και αυτό έγινε παρασκηνιακά. Είναι απίθανο η Zakharova, ο Primakov, ο Bastrykin και ο Zyazikov να τηλεφώνησαν στον δικαστή Λουκά και να του εξήγησαν ποια ποινή έπρεπε να εκδοθεί. Μιλούσαν με άτομα από υψηλότερα κλιμάκια κυβερνητικών κύκλων. Γνωρίζουμε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε σε μια από τις συναντήσεις του στρατηγού της FSB, που εργαζόταν υπό το πρόσχημα του Ρώσου πρέσβη Zyazikov με τον γενικό γραμματέα του ΚΚ Κύπρου Στέφανο Στεφάνου.

Ως αποτέλεσμα, όλοι οι μάρτυρες και οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους περιέγραψαν την ίδια εικόνα του τι συνέβη: η Ειρήνα Κρυβούς κρατήθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους διαδηλωτές και δεν τους προκάλεσε κανένα κακό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έλεγαν την αλήθεια. Η εκδοχή τους επιβεβαιώνεται από βίντεο από τον τόπο του περιστατικού.

Αντίθετα, τα «θύματα» είπαν ψέματα, μπερδεύτηκαν στην κατάθεσή τους, άλλαξαν την μαρτυρία τους, έδωσαν αντιφατικές μαρτυρίες, αντέκρουαν μεταξύ τους, είπαν ιστορίες προφανώς επινοημένες από κάποιον και κακώς απομνημονευμένες. Τα ψέματα, οι μυθοπλασίες, η αβεβαιότητα, η ασυνέπειά τους ήταν ορατά σε όλους, εκτός ίσως από τον δικαστή. Το δικαστήριο έκρινε την κατάθεσή τους αξιόπιστη.

Η Lyudmila Chuikova, η οποία είναι υποστηρικτής του πολέμου και των σφαγών, ορίστηκε από τη Ρωσική Πρεσβεία ως το κύριο θύμα και είπε ψέματα στο δικαστήριο χωρίς να πάρει τα μάτια της από τον Ρώσο διπλωμάτη που ήταν παρών στην αίθουσα και απαντούσε σε ερωτήσεις υπακούοντας στα νεύματα και τα κουνήματα του κεφαλιού του.

Lyudmila Chuikova

Σύμφωνα με τους μάρτυρες αυτής της παρωδίας της δικαιοσύνης, φαινόταν εξωφρενικό. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς άντεξε ο δικαστής όλο αυτό το τσίρκο και γιατί δεν διέκοψε τη συνεδρίαση και δεν αθώωσε την Ειρήνα Κρυβούς εν όψει των προφανώς ψευδών μαρτυριών των «θυμάτων» και των προφανών χειρισμών από το κοινό.

Η πιο αυστηρή ποινή του δικαστή Ανδρέα Λουκά δίνει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Πριν από την καταδίκη, ο δικηγόρος της Ειρήνα ήταν σίγουρος ότι η ποινή θα είναι επιεική και ότι θα λάμβανε μια μικρή ποινή με τη μορφή προστίμου. Είχε κάθε λόγο να το νομίζει, γιατί όλη η πορεία της διαδικασίας χρησίμευσε ως επιβεβαίωση αυτού. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλο αποτέλεσμα. Οι μάρτυρες κατέθεσαν κατηγορηματικά ότι η Ειρήνα δεν ήταν ένοχη για τις πρόσθετες κατηγορίες. Τα «θύματα» με τα ψέματά τους και τις συγκεχυμένες μαρτυρίες τους ενίσχυσαν μόνο τη θέση της άμυνας.

Στις 28 Μαρτίου, η Ειρήνα και ο δικηγόρος της ήρθαν στο δικαστήριο, σίγουρη ότι στην Ειρήνα θα επιβληθεί πρόστιμο και θα αφεθούν να πάνε στο σπίτι. Όμως, ο δικαστής Ανδρέας Λουκά σηκώθηκε και διάβασε την ετυμηγορία με ατσάλινη φωνή - έξι μήνες φυλάκιση.

Έχοντας ακούσει την ετυμηγορία, ο δικηγόρος της Ειρήνα έμεινε άφωνος για αρκετά λεπτά και έπεσε σε λήθαργο. Η ετυμηγορία του δικαστή Λουκ προκάλεσε σοκ.

Δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί στον δικαστή. Τι τον έκανε να μην ακούσει τους μάρτυρες, να μην δει τα αποδεικτικά βίντεο και να λάβει μια εσκεμμένα παράνομη, άδικη απόφαση.

Η όλη εμπειρία του Γεώργιου Μούσκου, οι γνώσεις, η εκπαίδευση, η δικαστική του πρακτική, η πορεία της δίκης, η φήμη του δικαστή Λουκά, η κοινή λογική, η αίσθηση του ανθρωπισμού, η συμπόνια και η στοιχειώδης δικαιοσύνη έδειχναν κατηγορηματικά ότι η πελάτισσά του έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε μικρό πρόστιμο. Όλη η πορεία της διαδικασίας το έδειξε αυτό.

Ο δικηγόρος της Ειρήνας ήταν έκπληκτος με το γεγονός ότι δεν ήξερε και δεν κατάλαβε ένα απλό πράγμα - όπου υπάρχει ρωσική επιρροή, είναι πιθανά τα πάντα που είναι αντίθετα στο νόμο, τη δικαιοσύνη και την κοινή λογική.

Οι ρωσικές αρχές έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν αντι-ουκρανική υστερία από αυτήν την ιστορία. Η σκληρή τιμωρία της Ειρήνας με την απαιτούμενη διατύπωση στην ετυμηγορία υποτίθεται ότι ήταν η προπαγανδιστική επιτυχία της Ρωσίας στον πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης. Το βαθύ ενδιαφέρον των ρωσικών αρχών αποκλειστικά για μια τέτοια έκβαση της υπόθεσης είναι κάτι παραπάνω από προφανές, πράγμα που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν τις αγαπημένες τους μεθόδους επιρροής με τη βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών τους.

Το φάσμα των μέτρων που ελήφθησαν κατά του δικαστή Ανδρέα Λουκά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσε να είναι πολύ ευρύ - από εκφοβισμό και εκβιασμό έως απλή δωροδοκία. Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για αυτό, αλλά υπάρχουν λόγοι για τέτοιες υποψίες.

Υπενθυμίζουμε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η πολιτική ηγεσία της χώρας, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν μια ποικιλία τρόπων και μεθόδων, από την αντικατάσταση των ούρων Ρώσων αθλητών και τη δηλητηρίαση του Litvinenko με μια ραδιενεργή ουσία στο κεντρικό Λονδίνο, μέχρι τη δωροδοκία ευρωπαϊκών αξιωματούχων και επιθέσεις χάκερ σε κυβερνητικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δικαστής Αντρέας Λουκά έγραψε την ετυμηγορία κατά της Ειρήνας Κρυβούς λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα, και πιθανώς άμεσες οδηγίες, της Μόσχας.

Οι συντάκτες έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο της ετυμηγορίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση της Ειρήνας Κρυβούς.

Λέει ότι η Ειρήνα Κρυβούς παραδέχτηκε ότι ήταν σε κατάσταση μέθης εκείνο το βράδυ. Η ρωσική προπαγάνδα χρησιμοποίησε αυτό το γεγονός για να συκοφαντεί την Ειρήνα και το παρουσίασε ως απόδειξη της ενοχής της. Μάλιστα, η Ειρήνα αυτοενοχοποιήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από συμβουλή του δικηγόρου της, ο οποίος βασίστηκε στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του αγγλικού δικαίου που ισχύει στην Κύπρο, η μέθη κατά τη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων είναι ελαφρυντική περίσταση.

Στην ετυμηγορία δεν αναφέρεται η κατάθεση του αστυνομικού. Πλήθος όμως είναι οι αναφορές στις καταθέσεις των «θυμάτων» που έγιναν δεκτές από το δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής της κατηγορούμενης.

Το προφανές ψέμα της Chuikova ότι η Ειρήνα φέρεται να την άρπαξε από τα μαλλιά και της έβαλε ένα μαχαίρι στο λαιμό αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως αποδεδειγμένο γεγονός.

Προσπαθώντας να δώσει την όψη νομιμότητας και εγκυρότητας της απόφασής του, ο δικαστής Ανδρέας Λουκά αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις σε άλλες υποθέσεις ως υποθέσεις προηγουμένου. Ωστόσο, μετά την προσεκτικότερη εξέταση αυτών των υποθέσεων, γίνεται σαφές ότι ο δικαστής Λουκά προσπαθεί να παραπλανήσει τους άλλους συμμετέχοντες στο δικαστήριο. Τα παραδείγματα που ανέφερε δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της Ειρήνας Κρυβούς. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ετυμηγορία του δικαστή Ανδρέα Λουκά εις βάρος της Ειρήνας Κρυβούς, δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη.

Οι ρωσικές αρχές και η ρωσική προπαγάνδα έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν μια δίκαιη απόφαση του δικαστηρίου. Ξόδεψαν πολλούς πόρους για να διογκώσουν την αντι-ουκρανική υστερία από αυτή την ιστορία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η περίπτωση της Ειρήνας Κρυβούς αξιοποιείται στη Ρωσία ως απόδειξη των τρελών αφηγήσεων της προπαγάνδας του Πούτιν και η ετυμηγορία χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκφοβισμού αντι-ρώσων ακτιβιστών και σύμβολο της νίκης των φιλορωσικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά το τέλος της δίκης, ο στρατηγός της FSB Murad Zyazikov, ενεργώντας στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό διπλωματική κάλυψη, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην ειδική επιχείρηση για την καλή δουλειά που έκαναν.

Οι ρωσικές αρχές χρειάζονταν μια τέτοια ετυμηγορία. Την πήραν.

Η διάχυτη επιρροή της Ρωσίας στην Κύπρο είναι γνωστή. Μια τεράστια ροή ανεξέλεγκτου ρωσικού χρήματος έφερε τη ρωσική διαφθορά στο νησί και, μαζί με αυτήν, τη ρωσική επιρροή. Στην Κύπρο κρύβεται τεράστιος πλούτος Ρώσων αξιωματούχων, αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών, ληστών και επιχειρηματιών που συνδέονται με το καθεστώς του Πούτιν. Η διατήρηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων χρησιμεύει ως πηγή εμπλουτισμού για πολλά μέλη της κυπριακής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες εξυπηρετούνται από δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που ανήκουν σε σημερινούς Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δικαστική εξουσία της Κύπρου έμοιαζε μέχρι τώρα ένα προπύργιο εντιμότητας και αφθαρσίας εν μέσω της γενικευμένης εγκληματικής ρωσικοποίησης του νησιού. Η ετυμηγορία του Δικαστή του  Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Ανδρέα Λουκά για την υπόθεση της Ειρήνας Κρυβούς κατέστησε σαφές ότι κάτω από την επίθεση της ρωσικής παντολικής επιρροής, αυτός ο προμαχώνας έπεσε.

Η περίπτωση της Ειρήνας Κρυβούς είναι ένα μήνυμα ότι η Ρωσία κατάφερε να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την τελική μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Δούρειο Ίππο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, δεν αφήνουμε ελπίδες για συνειδητή έρευνα και δίκαιη ετυμηγορία στην υπόθεση της Ειρήνας Κρυβούς. Θα ήθελα να πιστεύω ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται θα βοηθήσουν στη διευκρίνιση όλων των συνθηκών του συμβάντος και στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Ίσως αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των αρχών της ΕΕ.


Πηγή: Speaker Info