Η Ημέρα της Χριστιανής Γυναίκας στην Ανατολική Σλαβική Παράδοση


 

Η Κυριακή των Μυροφόρων είναι η ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά κατεξοχήν τη Γυναίκα, προβάλλοντας το παράδειγμα των θαρραλέων εκείνων αγίων γυναικών, των Μυροφόρων, οι οποίες, την ώρα που οι Μαθητές του Χριστού είχαν κρυφτεί "διά τον φόβον των Ιουδαίων" και δεν τολμούσαν να... ξεμυτίσουν, τόλμησαν να επισκεφθούν τον φρουρούμενο από τους στρατιώτες Τάφο του Χριστού και έγιναν οι πρώτες που δέχθηκαν το κοσμοσωτήριο άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στην ανατολική σλαβική παράδοση, εν προκειμένω στην Ουκρανία, κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία διανέμει κόκκινα τριαντάφυλλα στις γυναίκες που προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς.

Αυτή είναι, και πρέπει να εορτάζεται, ως η Ημέρα της Γυναίκας, της Χριστιανής Γυναίκας εν προκειμένω, από την Εκκλησία μας. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή την ωραία παράδοση. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και εμείς να κερδίσουμε γνωρίζοντας καλύτερα τους Ορθοδόξους Ουκρανούς αδελφούς μας. Έχουν ωραίες παραδόσεις και μεγαλείο που αξίζει να μελετήσουμε με προσοχή και αγάπη.

Οι φωτογραφίες είναι από την Κυριακή των Μυροφόρων στον Καθεδρικό Ναό της Σολομιάνκα του Κιέβου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΦΑΝΙΟΥ (Πηγή)