Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ χρειάζεται, τουλάχιστον, φιλολογικό φροντιστήριο...


 

Για τις "θεολογικές" απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει δημόσια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ -ενίοτε αποφαινόμενος δίκην... Οικουμενικής Συνόδου!- αρμοδία να ασχοληθεί οψέποτε είναι η προϊσταμένη του Αρχή, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όμως, για την γλωσσική δοκησισοφία του, καλό θα είναι να τον ελέγξουμε και εμείς. Διότι η γλώσσα είναι κοινό κτήμα όλων μας. Και δεν θα αφήσουμε κανένα οιηματία να την διαστρέφει όπως νομίζει εκείνος! Ούτε καν τον... πληθωρικό Μητροπολίτη Πειραιώς!!!

Έγραψε, λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος, σε πρόσφατο δημόσιο άρθρο του, επί λέξει: "Με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε η εξαγγελία της Νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να επεκτείνει τον ισχύοντα πολιτικό γάμο και στα λεγόμενα «ομοφυλόφιλα» ζευγάρια και όχι «ομόφυλα=ομοεθνή», όπως εσφαλμένως λέγεται, ...."

Ο Σεβασμιώτατος, μάλλον παρασυρθείς από τα ακροδεξιά ρωσοψέκ τρολ του διαδικτύου (που βάζουν και τα πολλά "like" στις δημοσιεύσεις του...), έκαμε το σφάλμα που κάνουν πολλοί αυτές τις ημέρες: θεωρεί ότι η λέξη "ομόφυλος" σημαίνει μόνο τον σχετιζόμενο με την ίδια φυλή, το ίδιο έθνος. Και θεωρεί "εσφαλμένη" την χρήση του όρου "ομόφυλα ζευγάρια". 

Αν ο Σεβασμιώτατος έμπαινε στον κόπο να ανοίξει το δημοφιλέστατο λεξικό του μέγιστου Μπαμπινιώτη, θα έβλεπε ότι ο ισχυρισμός του είναι αναληθής και συνεπώς ο ψόγος του άδικος. Και ότι πολύ ορθά η Πολιτεία ομιλεί περί "γάμου ομοφύλων" και όχι "ομοφυλοφίλων", τόσο από τεχνικής όσο και από ουσιαστικής απόψεως. 

Προς επίρρωσιν, παραθέτουμε στην εικόνα το σχετικό λήμμα από το "ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" του Καθηγητού Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος, ως προς τα ζητήματα της ελληνικής γλώσσας είναι αυθεντία, πολύ ανώτερη από κάθε Μητροπολίτη ή καντηλανάφτη...

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ανωτέρω λεξικό, "ομόφυλος" είναι: "1. αυτός που σχετίζεται με το ίδιο φύλο (ανδρικό ή γυναικείο), Αντίθετο: ετερόφυλος". Και, κατά δεύτερο λόγο: "2. αυτός που σχετίζεται με την ίδια φυλή, το ίδιο έθνος".

Το υπό συζήτηση, λοιπόν, νομοθετικό πλαίσιο ορθά αφορά σε "ομόφυλα" και όχι "ομοφυλόφιλα" ζευγάρια. Διότι με αυτό θα καθιερωθεί το δικαίωμα σύναψης πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι και... ομοφυλόφιλοι!!! Ναι, όπως το ακούτε. Δεν θα γίνεται δήλωση... σεξουαλικών φρονημάτων (η Πολιτεία, σε αντίθεση με πολλούς θεομπαίκτες ρασοφόρους, δεν ζητά τέτοια πράγματα...), αλλά θα μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο οποιαδήποτε πρόσωπα του ιδίου φύλου, ακόμη και αν είναι... ετεροφυλόφιλα! Ακόμα και δύο φίλοι καρδιακοί, ετεροφυλόφιλοι, θα μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο μεταξύ τους (τι; πρώτη φορά το ακούτε; τι ήταν η "αδελφοποίηση" στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο; Ακόμη και Αυτοκράτορες του Βυζαντίου είχαν συνάψει τέτοιες σχέσεις με νεαρούς της εποχής τους... μην ακούτε που τώρα τα παρερμηνεύουν για να τα ωραιοποιήσουν οι "μουλάδες" της "σουπερορθοδοξίας"...)

Μεταξεταστέος, λοιπόν, και στα φιλολογικά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς...