Περιεκτικός και διαχρονικός σχολιασμός με αφορμή διάφορα επίκαιρα...




Η Ορθόδοξος Εκκλησία ουδέποτε στην Ιστορία Της εξαπέλυσε «κυνήγι μαγισσών», ουδέποτε συνέστησε «Ιερές Εξετάσεις», ουδέποτε έστειλε στην πυρά ανθρώπους για τις ιδέες και τις απόψεις τους ή βιβλία ή έργα τέχνης, ή ο,τιδήποτε άλλο με ελευθερία έκφρασης δημιούργησε ο άνθρωπος, και φυσικά ουδέποτε είχε «λίστα απαγορευμένων βιβλίων» ή άλλες παρεμφερείς «μαύρες λίστες».

Όποιοι ευαρεστούνται σε τέτοιες μισαλλόδοξες συμπεριφορές, πρόβλημά τους, αλλά ας μην αξιώνουν να εκτίθεται η Εκκλησία του Εσταυρωμένου της Αγάπης καί της Θυσίας για να ικανοποιούν εκείνοι τα δικά τους εγωιστικά θελήματα, συμφέροντα και καπρίτσια.

Αν θέλουν σώνει και καλά να «θρησκειοποιήσουν» τα απωθημένα και τις μειονεξίες τους, ας πάνε στον παπισμό ή στον προτεσταντισμό, που σε κάποιες εκδοχές τους εμφορούνται από τέτοιο πνεύμα και το έχουν αποδείξει πολλές φορές μέσα στην ανθρώπινη Ιστορία...

Αν και αυτό δεν τους αρκεί και επιθυμούν την βίαιη, αποτρόπαιη και άνευ δίκης ή απολογίας ... σφαγή των «απίστων», τότε ενδείκνυται να προσχωρήσουν στον φονταμενταλιστικό ισλαμισμό που επικηρύσσει τα κεφάλια των «βλασφήμων» ακόμη και αν τολμήσουν να φτιάξουν ένα... σκίτσο του Μωάμεθ...

Κατά βάθος σε πολλούς από τους «ευσεβείς» «χριστιανούς» αρέσουν αυτά, και θα τα ήθελαν να εφαρμόζονται και από την Ορθοδοξία. Αμ δε... Το απαγόρευσε ρητά και κατηγορηματικά ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής μας. Το απαγόρευσε με αυστηρότητα στους ατελείς ακόμη μαθητές του, οι οποίοι, πριν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα, είχαν ζήλο χωρίς επίγνωση και κυρίως χωρίς αγάπη, ή, για να το πω ορθότερα, με αγάπη ατελή.

Παραθέτω, ως υπενθύμιση, την σχετική διήγηση από το Ιερό Ευαγγέλιο του Λουκά, σε νεοελληνική απόδοση:
«Κι όταν πια κόντευαν να συμπληρωθούν οι μέρες για την ανάληψή του, έθεσε σαν αμετάκλητο σκοπό του να πάει στην Ιερουσαλήμ. Έτσι, έστειλε αγγελιαφόρους πριν πάει ο ίδιος, οι οποίοι πήγαν και μπήκαν σ' ένα χωριό των Σαμαρειτών, για να κάνουν τις προετοιμασίες για τον ερχομό του. Δεν τον δέχτηκαν όμως οι Σαμαρείτες, επειδή ο σκοπός του ήταν να πάει στην Ιερουσαλήμ. Όταν το είδαν αυτό ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι μαθητές του, του είπαν: «Κύριε, θέλεις να ζητήσουμε να κατέβει φωτιά από τον ουρανό και να τους αφανίσει, όπως έκανε ο Ηλίας;». Στράφηκε τότε ο Ιησούς και τους επέπληξε λέγοντας: «Δεν ξέρετε τι είδους πνεύμα πρέπει να σας διακρίνει εσάς. Ο Γιος του Ανθρώπου δεν ήρθε για να εξολοθρέψει ανθρώπινες ψυχές αλλά για να σώσει». Και ξεκίνησαν για άλλο χωριό.» (Λουκ. θ΄ 51-56).