Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: μοναχική πορεία στον γκρεμό…




Το κείμενο είναι του Sergei Chapnin*.
Ο τίτλος δικός μου…

Αυτό είναι το ενδιαφέρον. Τα λόγια του Πατριάρχη Κυρίλλου ότι «ο Πατριάρχης δεν μπορεί να έχει φίλους, έχει ποίμνιο» σημαίνουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι αρνείται οποιεσδήποτε...
στρατηγικές ή τακτικές συμμαχίες εντός της Εκκλησίας, πρωτίστως με τους επισκόπους.

«Η φιλία προϋποθέτει ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων, μερικούς ευνοούμενους, όσους είναι πιο κοντά στον Πατριάρχη σε σχέση με άλλους. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ αντιπαραγωγικό». Με άλλα λόγια, ο Πατριάρχης έστειλε ένα μήνυμα σε όλους: Έχετε υπόψη σας ότι θα διοικώ μόνος μου και δεν θα συμβουλεύομαι κανέναν. Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν στην πρώτη, ρομαντική περίοδο της πατριαρχίας του -όταν φαινόταν στους περισσότερους ότι όλες οι αποφάσεις του Πατριάρχη ήταν σοφές και καίριες- και δεν προκαλούσαν καμία ανησυχία.

Πέρασαν δέκα χρόνια και έγινε φανερό σε όλους ότι οι ελπίδες για μια σοφή διοίκηση δεν επιβεβαιώθηκαν. Το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο από ό,τι ήταν, το κύρος τόσο της Εκκλησίας όσο και του Πατριάρχη πέφτει... Το χρήμα και η εξουσία έγιναν το κύριο περιεχόμενο της εκκλησιαστικής ζωής.

Και εδώ θα ήταν καλό για τον Πατριάρχη Κύριλλο να μπορούσε να πει ότι δεν έριξε μόνος του τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτήν την βαθιά τρύπα. Ότι, ας πούμε, συμβουλευόταν τους επισκόπους, τα μοναστήρια, τον κλήρο κ.λπ. Και επομένως όλοι πρέπει να μοιραστούν μαζί του την ευθύνη για το γεγονός ότι «κάτι πήγε στραβά».

Αλλά ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μπορεί πλέον να πει κάτι τέτοιο. Απομάκρυνε τους πάντες. Και τώρα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν. Ακόμη και οι βοηθοί του, χωρίς τύψεις, θα παραμερίσουν με την πρώτη ευκαιρία. Αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τον Πατριάρχη, από την οποία δεν μπορεί πλέον να εξέλθει. Οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση θα είναι μόνο προς τα κάτω.

Και αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος Πατριάρχης πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει με την αποσυναρμολόγηση του συστήματος που έχτισε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Και θα το κάνει, σχηματίζοντας έναν ευρύ συνασπισμό, διαπραγματευόμενος σοβαρά με τους επισκόπους και βασιζόμενος σε αυτούς.

* Ο Σεργκέι Τσάπνιν είναι ο πρώην Διευθυντής Σύνταξης της «Εφημερίδας του Πατριαρχείου Μόσχας», επίσημης έκδοσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και υπηρέτησε ως γραμματέας της Επιτροπής του Πατριαρχείου Μόσχας για την Εκκλησία, το Κράτος και την Κοινωνία.