Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: «Όλος ο κόσμος κρέμεται στην αγάπη»





Μήνυμα
του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ,
με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου


Να αγαπάς τον Θεό και τον πλησίον σου. Στην εκπλήρωση αυτών των δύο εντολών συμπυκνώνεται το καθήκον στη ζωή κάθε Χριστιανού. Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, τον οποίο η Εκκλησία μας τιμά στις 9 Οκτωβρίου (σ.μ. 26 Σεπτεμβρίου με το Ιουλιανό Εορτολόγιο), αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκπλήρωσης αυτών των εντολών. Λόγω της απεριόρισης, ειλικρινούς και αφοσιωμένης αγάπης που επέδειξε προς τον Θεό και τους συνανθρώπους του, η Αγία μας Εκκλησία τον αποκαλεί Απόστολο της Αγάπης. Αυτή η αρετή αποτελεί την ανακεφαλαίωση όλης της διδασκαλίας του, η βασική πρόταση της οποίας είναι ότι «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν» (Α΄ Ιωάνν. 4:8).

Αντίθετα, όπου δεν υπάρχει αγάπη, όπου υπάρχει θυμός, φθόνος, οργή ή μίσος, δεν υπάρχει ο Θεός. Όπως λέει ο Απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος, όποιος δεν έχει αγάπη, δεν έχει γνωρίσει τον Θεό.

Γιατί η αγάπη είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη: ο Θεός είναι αγάπη, είναι η Πηγή της αγάπης. Της δίνει νόημα, αξίες, δύναμη. Η αγάπη πάντα τρέφει, προσφέρει, δημιουργεί ελπίδα, πίστη, χαρά, ευημερία, κλπ.

Είμαστε δημιουργημένοι κατ’ εικόνα Θεού και λόγω της αγάπης ομοιάζομε με Εκείνον. Από την αγάπη Του για εμάς, απέστειλε στον κόσμο Του τον μονογενή Του Υιό, ώστε όποιος πιστεύει σε Αυτόν να μην χαθεί, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Ο Υιός Του, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, όχι μόνο μας έδωσε την εντολή να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, αλλά ο Ίδιος απεκάλυψε τη θεϊκή του αγάπη: κατέβηκε στη γη και έλαβε σάρκα, για εμάς τους ανθρώπους. Αυτός, ο Αθώος, υπέστη φρικτά Πάθη και σταυρώθηκε από αγάπη για εμάς. Αυτός μας συγχωρεί τις αμαρτίες μας, μας συγχωρεί και μας στέλνει τη Χάρη Του... Μπορούμε να βρούμε κάτι διαφορετικό από την αγάπη ως ανταπόδοση αυτής της Αγάπης; Δυστυχώς, συχνά η ανθρώπινη απάντηση δεν είναι αντάξια. Ωστόσο, ακόμη και τότε, ο Θεός δεν μας απορρίπτει, «ὅτι αὐτὸς χρηστός ἐστιν ἐπὶ τοὺς ἀχαρίστους καὶ πονηρούς» (Λουκ. 6:35).

Όλος ο κόσμος κρέμεται στην αγάπη. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζωή συνεχίζεται· επειδή υπάρχει αγάπη. Διαφορετικά τα πάντα θα είχαν σταματήσει, θα είχαν νεκρωθεί. Η αγάπη είναι σαν την πνοή του Θεού. Μέσω αυτής μας ζωογονεί, μας βοηθά, μας ανακουφίζει και μας ζεσταίνει, μας χαρίζει τις αρετές και την τελείωσή τους. Η αγάπη με αυτή την έννοια είναι αιώνια, άπειρη και ανεξάντλητη. Αυτό είναι το μυστήριο και η δύναμή της.

Γιατί οι Χριστιανοί πρέπει να αγαπούν ο ένας τον άλλον; Πρώτα απ' όλα, επειδή είμαστε όλοι απόγονοι του Αδάμ, και στον Ουρανό έχουμε έναν κοινό Πατέρα - το Θεό. Ως εκ τούτου, είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια στην οποία πρέπει να κυριαρχεί η αγάπη. Θυμηθείτε ότι αληθινή αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Θεό, επειδή τότε δεν θα είναι η αγάπη, αλλά αδέξια απομίμηση και ψευδαίσθηση σαν την αντανάκλαση στον καθρέφτη που χάνεται μόλις σβήσουν τα φώτα. Όταν εκδηλώνουμε αγάπη στη ζωή μας, κάνουμε το θέλημα του Θεού.

Είθε ο Κύριος, με τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, να μας ενδυναμώνει όλους με αγάπη ειλικρινή και πίστη αδιάκριτη, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να κατανοήσει την σωτήρια αλήθεια του Θεού!