Τι μας νοιάζει εμάς τι λέει ο Μόσχας Κύριλλος ή ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων;





Προς τι οι σχετικές δημοσιεύσεις σε ελληνικά ΜΜΕ; Η Ρωσική Εκκλησία, και στην κρίση του κορωνοϊού, απέδειξε πόσο πνευματικά ανώριμη και ανίκανη είναι να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις ακόμη και στο εσωτερικό της, πολλώ δε μάλλον σε πανορθόδοξο επίπεδο...


Ξεκίνησαν με μια καθαρά επικοινωνιακή προσπάθεια να το παίξουν "σούπερ-ορθόδοξοι", που δεν πρόκειται ποτέ να κλείσουν τους ναούς, μόνο και μόνο για να δώσουν έναυσμα στους "ταλιμπάν" οπαδούς τους ανά την οικουμένη, όπως και εδώ στην Ελλάδα, για να αμφισβητήσουν τις ορθές αποφάσεις της Πολιτείας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για το θέμα. Και τώρα ήδη καταλήγουν, πιεζόμενοι και από τις πολιτικές αρχές της Ρωσίας (στην Αγία Πετρούπολη η τοπική διοίκηση έκλεισε ήδη τους ναούς, παρά την αντίδραση της Εκκλησίας), να... προσγειώνονται, θέλοντας και μη, στη σκληρή πραγματικότητα της φονικής πανδημίας... Έχουν όμως ήδη χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, γι' αυτό και οι απόψεις τους είναι ανωφελείς και μάταιες και άχρηστες για το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εάν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την οικουμένη έχει ανάγκη να ακούσει την έγκυρη Φωνή της Εκκλησίας, θα ακούσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον από Θεού Πρώτο της Εκκλησίας, ο Οποίος εξαρχής με φωτισμό του Θεού μίλησε αυθεντικά, θεόπνευστα, έγκυρα και πατρικά. Όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την πανδημία είναι αρκετά, ανυπέρβλητα και, προπάντων, τα είπε έγκαιρα και προληπτικά, όταν κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να το παίξουν "σούπερ-Ορθόδοξοι" που τάχα δεν κλείνουν τους ναούς για τους πιστούς, αλλά επέλεγαν αντ' αυτού να αμφισβητήσουν καίρια το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, επιβάλλοντας το ανήκουστο και πρωτάκουστο μέτρο, δηλαδή την... απολύμανση της Θείας Κοινωνίας! Γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία, με πλειάδα κληρικών και λαϊκών, κυρίως στην περιφέρεια, να καταφρονούν τις σχετικές αποφάσεις του Πατριάρχη Μόσχας και να πραγματοποιούν μια ακήρυκτη "ανταρσία" κατά της Μόσχας, όπως έχει επισημάνει και ο Sergei Chapnin σε πρόσφατο δημοσίευμά του (εδώ: https://www.facebook.com/chapnin/posts/10213329134021695).

Ενώ σχολιάζοντας καυστικά την... αργή αναγκαστική προσαρμογή του Κυρίλλου στη σκληρή πραγματικότητα, ο έγκυρος και έμπειρος γνώστης των πραγμάτων της Ρωσικής Εκκλησίας και παλαιός στενός συνεργάτης του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρει μεταξύ άλλων (εδώ: https://www.facebook.com/chapnin/posts/10213335147452027), τα εξής:

"Αποφύγετε την προσέλευση στους ναούς...", είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος σήμερα το πρωί, απευθυνόμενος στους ήδη ελάχιστους που προσήλθαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Λοιπόν, δόξα τω Θεώ! Περιμέναμε να ακούσουμε αυτά τα λόγια και επιτέλους ο Πατριάρχης τα ψέλλισε. Αλήθεια, περιμέναμε να τα έχει πει πριν από 10 ημέρες ή από μία εβδομάδα, ή έστω στην Εσπερινή Ακολουθία του Σαββάτου. Αλλά όχι. Αυτός είναι ο Πατριάρχης Κύριλλος... Ενεργεί αντιδραστικά, με μια δυσκολία να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Δρα εκ των υστέρων, δεν γνωρίζει πώς να ενεργεί προληπτικά. Πόσο καλό θα ήταν και για τον ίδιο εάν είχε πει αυτά τα λόγια 10 ημέρες νωρίτερα! ... Και να σκεφθείτε ότι ψέλλισε αυτές τις λέξεις όταν ήδη ο ναός ήταν σχεδόν άδειος... Θα περάσει λίγος χρόνος ακόμη και μετά θα συμφωνήσει και με το κλείσιμο των ναών. Αλλά έστω και έτσι, η Αγιότης του παραμένει αργοπορημένος και αντιδραστικός"...