ΡΩΣΙΑ: ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ... (ΒΙΝΤΕΟ)





Το διαδίκτυο κατακλύζεται σιγά σιγά από βίντεο που δείχνουν πώς εφαρμόζεται η πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας, στα πλαίσια των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων προβλέπονται και τα εξής:


«Τα Άχραντα του Χριστού Μυστήρια να δίδονται με σκούπισμα μετά από τον κάθε μεταλαμβάνοντα της λαβίδας με μαντήλι εμποτισμένο με αλκοόλη (με συστηματική ανανέωση του εμποτισμού) και με ρίψη ύστερα σε νερό με συνεχή ανανέωση, σύμφωνα με την πρακτική που προβλέπεται κατά την πλύση των υφασμάτων...»

Στην πράξη τα ανωτέρω εφαρμόζονται μάλλον όπως βολεύει καλύτερα τον κάθε κληρικό... Έτσι άλλοι τα εφαρμόζουν κατά γράμμα και άλλοι με... διασταλτική ερμηνεία. Αντί λοιπόν για την «απολύμανση» της λαβίδας, κάποιοι κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας προτιμούν να χρησιμοποιούν ξεχωριστή λαβίδα για κάθε πιστό! Δίπλα στον ιερέα που μεταδίδει τα Άχραντα Μυστήρια στέκεται βοηθός που κρατά δίσκο, επάνω στον οποίο ο ιερέας εναποθέτει τις διαφορετικές λαβίδες, μετά από κάθε πιστό που κοινωνά... Έτσι τουλάχιστον αποκαλύπτουν βίντεο που ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από ακολουθίες των τελευταίων ημερών, μετά τις σχετικές αποφάσεις, τα οποία και παραθέτομε εδώ:



Οι προαναφερθείσες αποφάσεις του Πατριαρχείου Μόσχας άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου... Κληρικοί και λαϊκοί πιστοί αντιδρούν σφοδρά και δημόσια στα μέτρα που επέβαλε η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας. Ήδη δημοσιεύσαμε την αντίδραση του Πρωτοδιακόνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου της Αγίας Πετρούπολης, Konstantin Markovich, που έγραψε στο Facebook:

«Είμαι διάκονος εδώ και 25 χρόνια. Καταλύω τα Τίμια Δώρα μετά από κάθε Θεία Λειτουργία. Με την ίδια λαβίδα, από το ίδιο Ποτήριο από το οποίο έχουν κοινωνήσει όλοι οι πιστοί. Κάθε χρόνο υπάρχουν επιδημίες εποχικής γρίπης. Υπήρχε ακόμη και ο SARS. Επιπλέον, γνωρίζω πολλούς ενορίτες προσωπικά που κατά καιρούς υπέφεραν από ηπατίτιδα Β και Γ. Και μετά που κοινωνούσαν αυτοί επίσης κατέλυα τη Θεία Κοινωνία χωρίς καν να το σκεφθώ. Και ξαφνικά τώρα μας δίνουν εντολή να σκουπίζουμε τη λαβίδα με οινόπνευμα μετά από κάθε πιστό που κοινωνά... Λοιπόν, κατά κάποιον τρόπο δεν λέμε τα πράγματα σωστά... Εάν δεν υπάρχει Πίστη στην ιαματική δύναμη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, τότε γιατί να προσέλθεις στη Θεία Κοινωνία;»



Αναμενόμενα όλα αυτά. Λάθος αποφάσεις. Εδώ φαίνεται η σοφία και η εμπειρία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το οποίο, κλείνοντας προσωρινά τους ναούς, προστατεύει τους πιστούς από την πανδημία, όσο διαρκεί ο κίνδυνος, χωρίς όμως να προσβάλλει και να υποσκάπτει τα θεμέλια της Πίστεως. Διότι, όπως ορθά είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αυτό που κινδυνεύει από την πανδημία είναι οι πιστοί και όχι η Πίστη, είναι οι άνθρωποι και όχι ο Θεάνθρωπος, είναι οι χριστιανοί και όχι ο Χριστός.

Η Ρωσική Εκκλησία, διαχειριζόμενη δυστυχώς επικοινωνιακά και με κοσμικό φρόνημα το πρόβλημα, προσπαθεί τάχα να κρατήσει ανοικτούς τους ναούς, αλλά τελικά κινδυνεύει να χάσει και τους πιστούς και την ίδια την Πίστη...

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, από επώνυμους και ανώνυμους, στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα και θα τις παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον.