Η Ουκρανική Δικαιοσύνη δικαίωσε του Ορθοδόξους στη Ζαντουμπρόφκα: νόμιμα καταχωρήθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ο ναός του χωριού

Πιστοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας αναγκάζονταν να τελούν τις ακολουθίες τους στους δρόμους, εξαιτίας των επιθέσεων της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας του Ονούφριου...

 

Μετά από δικαστικούς -και όχι μόνο- αγώνες δύο και πλέον ετών, οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί στο χωριό Ζαντουμπρόφκα της Ουκρανίας μπορούν πλέον να προσεύχονται στο ναό τους και όχι στους δρόμους, αφού κατέρρευσαν στο δικαστήριο όλες οι προσπάθειες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας να καταλάβει το ναό για λογαριασμό της Μόσχας.

 

Για τα πραγματικά γεγονότα στη Ζαντουμπρόφκα, είχαμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν, αφού αυτή η ιστορία κρατάει τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια. Επιτέλους, οι δίκαιοι αγώνες των Ορθοδόξων κατοίκων του χωριού κατέληξαν στη δικαίωση και ο ναός της κοινότητας, σύμφωνα με την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πιστών, καταχωρήθηκε με απόφαση του τοπικού Πρωτοδικείου στην ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Φυσικά, μπορεί να ασκηθεί έφεση από πλευράς της Ρωσικής Εκκλησίας, όμως πρόσφατη ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας δείχνει ότι τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν καμία ελπίδα να καταλήξουν υπέρ της Ρωσικής Εκκλησίας, από τη στιγμή που οι Ουκρανοί πιστοί εφαρμόζουν το νόμο του Ουκρανικού Κράτους που τους παρέχει το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζουν σε ποια εκκλησιαστική δικαιοδοσία θέλουν να υπάγονται.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό δημοσίευμα του Πνευματικού Μετώπου της Ουκρανίας, η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία (υπό τον Ονούφριο) έχασε πρωτοδίκως την αγωγή που είχε υποβάλει κατά των ενοριτών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σχετικά με το δικαίωμα χρήσης του ναού στη Ζαντουμπρόφκα της περιοχής Τσερνιβτσί (Μπουκοβίνα) της Ουκρανίας. Μάλιστα σε βίντεο που έχει αναρτηθεί από τοπικό δημοσιογράφο στο Facebook -και αποτυπώνει τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου- φαίνεται ο ιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας να αποχωρεί ηττημένος και απογοητευμένος -μόνος μαζί με το δικηγόρο του- από την αίθουσα του δικαστηρίου, σε αντίθεση με τους παριστάμενους εκπροσώπους της κοινότητας, οι οποίοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση που τους παραχώρησε οριστικά το ναό τους.



Η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία λοιπόν υπέβαλε αγωγή για να ανατρέψει τη νόμιμα ληφθείσα απόφαση της τοπικής κοινότητας για την υπαγωγή της στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Για το λόγο αυτό, εδώ και δύο χρόνια, οι πιστοί του χωριού, που κατά συντριπτική πλειοψηφία είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη Ρωσική Εκκλησία και να ενταχθούν στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο ναό τους και αναγκάζονταν να τελούν τις ακολουθίες τους στο δρόμο! Ωστόσο, στις 12 Μαΐου 2021, το Επαρχιακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η μετάβαση της ενορίας και του ναού στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι νόμιμη και εκτελεστή. Η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή με επευφημίες των παρισταμένων εκπροσώπων της κοινότητας που φώναζαν «Ζήτω η Ουκρανία!».

Τέλος, η τοπική Μητρόπολη Τσερνιβτσί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σχολίασε επίσημα το γεγονός ως εξής: «Η ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στο χωριό Ζαντουμπρόφκα στη Μπουκοβίνα κέρδισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να ανήκει στη δικαιοδοσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Συγχαρητήρια, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές. Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της Ουκρανίας».