«Διαβολικό σχέδιο του σταλινικού συστήματος» – ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε την ανθρωπότητα να μην ξεχνά το Γολοντομόρ



 

Με την ευλογία και τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Νοεμβρίου Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα θύματα του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας 1932 – 1933. Πρόκειται για την τεχνητή λιμοκτονία που προκάλεσε το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία το 1932 – 1933 αφαιρώντας όλες τις ποσότητες αποθηκευμένων τροφίμων εκείνης της χρονιάς και καταδικάζοντας σε θάνατο από πείνα εκατομμύρια Ουκρανούς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία του ουκρανικού λαού.

Μετά τη Λειτουργία ο Παναγιώτατος απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους με την έκκληση να θυμούνται αυτή την τρομακτική τραγωδία του παρελθόντος ενώ κατονόμασε τους υπευθύνους της.  «Αυτή τη μέρα τιμάμε προσευχητικά τα θύματα του Γολοντομόρ – του Μεγάλου λιμού της Ουκρανίας, μίας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ανθρωπότητας, καθώς κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου του 20ου αιώνα, το 1932 – 1933, πήρε τη ζωή επτά μέχρι δέκα εκατομμυρίων ευσεβών Ουκρανών, μια εποχή που η Ουκρανία έλαβε μια πλούσια σοδειά. Σήμερα προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των εκατομμυρίων… Θυμόμαστε το τραγικό τους τέλος και δεν πρέπει να ξεχνάμε για αυτό το μεγάλο λιμό» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η Παναγιότητά του επεσήμανε ότι το Γολοντομόρ ήταν ένα διαβολικό σχέδιο του σταλινικού συστήματος, που στόχευε στην καταστροφή της χριστιανικής πίστης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Επιμένουμε στο ότι οι Εκκλησίες και οι θρησκείες μπορούν να εμπνέουν, να ενισχύουν και να στηρίζουν τη μάχη για την προστασία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και να καλλιεργούν πνεύμα ειρήνης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης όχι μόνο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά και -μέσω της υποστήριξης σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και στην κοινωνία των πολιτών- πρωτοβουλιών και κινήσεων για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ελευθεριών» είπε ο Πατριάρχης.

Στη Λειτουργία παρίστατο οι πρόξενοι της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Σλοβακίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδος και της Σουηδίας καθώς και εκπρόσωποι κοινοτήτων Ουκρανών και Τατάρων της Κριμαίας.

 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας