Επισήμως θεωρείται ότι Εκκλησία της Ρωσίας αναγνωρίζει το Τσκινβάλι υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Γεωργίας, αν και η «ομόδοξη» Ρωσία και η Εκκλησία της σίγουρα ψεύδονται και ήδη παραβιάζουν ανοιχτά στα κανονικά εδάφη της Αποστολικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας.
Αυτή η διαδικασία της εισπήδησης υπό την Ρωσική Εκκλησία στα κανονικά όρια της Ορθόδοξης Παλαίφατης Εκκλησίας της Γεωργίας συνεχίζεται εδώ αρκετά χρόνια, παραβιάζοντας τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε μια άλλη κατακτημένη περιοχή της Γεωργίας, στην Αμπχαζία, η οποία πολιτικά κατακτήθηκε παράνομα από το στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έπειτα ακολούθησε και η εκκλησιαστική αντικανονική κατοχή της.
Ως γνωστόν ο προκαθήμενος της Παλαίφατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Αρχιεπίσκοπος Μτσχέτας και Τιφλίδας και Μητροπολίτης Σοχούμης και Αμπχαζίας και Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαμαρτυρία και τη καταδίκη των αντικανονικών ενεργειών της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά αυτή συνεχίζει να δρα μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος αναφερόμενος στον προκαθήμενο του Πατριαρχείου Γεωργίας, δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τον κανονικό τίτλο του, ως Μητροπολίτη πάσης Αμπχαζίας.
Στις κατακτημένες περιοχές του Τσχινβάλι και της Αμπχαζίας η Εκκλησία της Ρωσίας επίσημα και ανοιχτά έχει στείλει τους κληρικούς, οι οποίοι μνημονεύοντας τον Μόσχας Κύριλλο, δρουν αντικανονικά και τελούν τις ακολουθίες. Αυτή τη φορά οι Ρώσοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ρωσίας τέλεσαν τις ακολουθίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, αγνοώντας την κανονική αρχή και αρμοδιότητα του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία.
Εκ μέρους μας καταδικάζουμε και αποκηρύττουμε τις αντικανονικές ενέργειες της Εκκλησίας της Ρωσίας στα κανονικά εδάφη της Παλαίφατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, συμμεριζόμενοι και τον πόνο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, η οποία για πρώτη φορά βρέθηκε στην ίδια κατάσταση, την οποία η μαρτυρική Εκκλησία της Γεωργίας επιβιώνει εδώ και αρκετά χρόνια, αρχίζοντας επίσημα από το 1811 μέχρι και σήμερα.