Πρόεδρος Ζελένσκι: Για τους Ρώσους το Πάσχα δεν σημαίνει τίποτα. Το έκαναν κόκκινο με το αίμα των Ουκρανών... (βίντεο)


 

«Το να κρατάς λοιπόν ένα κερί στο ναό δεν σημαίνει ότι είσαι Χριστιανός»

 

Απόσπασμα Διαγγέλματος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα του Πάσχα:

 

Ουκρανοί και Ουκρανές! Όλοι οι υπερασπιστές μας!

Χθες οι Χριστιανοί του Ανατολικού δόγματος γιόρτασαν το Πάσχα. Ο καθιερωμένος χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη!» ακούστηκε και στη Ρωσία. Άραγε όμως αυτές οι λέξεις σήμαιναν το ίδιο πράγμα όπως σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο;

Η Ρωσία «συνεχάρη» την Ουκρανία για το Πάσχα με αεροπορική απειλή σχεδόν σε όλη τη χώρα μας, με ένα χτύπημα πυραύλων στην Πολτάβα και με ένα χτύπημα πυραύλων στο Κρεμεντσούκ.

Γιατί χρειαζόταν αυτή η επίθεση το Πάσχα; Δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή από την οποία αυτό θα μπορούσε να προστατεύσει τη Ρωσία. Αυτό είναι απλώς μια σκόπιμη καταστροφή της ζωής στην Ουκρανία. Καταστροφή που δεν σταμάτησε ούτε στη μεγαλύτερη γιορτή των Ορθοδόξων.

Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι που συνέχισαν χθες να βομβαρδίζουν τις πόλεις και τις κοινότητές μας είναι Χριστιανοί; Αυτοί που βομβάρδισαν το Τσουχούιβ της περιοχής του Χάρκοβο; Αυτοί που σκότωσαν κατά το Πάσχα δύο ακόμη παιδιά στην περιοχή του Ντόνετσκ - δύο κορίτσια πέντε και δεκατεσσάρων ετών;

Το να σκοτώνεις παιδιά, να καταστρέφεις ζωές, να συγκαλύπτεις με κυνικά και ολοκληρωτικά ψέματα ό,τι έχει γίνει εναντίον ειρηνικών πόλεων -όλα όσα κάνει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας- σίγουρα δεν είναι Χριστιανισμός. Σε αυτά αντιτάχθηκε ο Χριστός.

Οι άνθρωποι που αρνήθηκαν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη δεν είναι Χριστιανοί.

Οι άνθρωποι που κινηματογράφησαν προπαγανδιστικά ρεπορτάζ στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας σχετικά με τη διανομή υποτιθέμενων «ανθρωπιστικών» πασχαλινών κιβωτίων δεν είναι Χριστιανοί.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου όλοι οι Ουκρανοί σε όλα τα μέρη της Ουκρανίας είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν το Πάσχα ελεύθερα σε οποιαδήποτε εκκλησία και χωρίς καμία «ανθρωπιστική» συσκευασία.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα βάναυσο κατοχικό καθεστώς στις καταληφθείσες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, κρατώντας ανθρώπους ομήρους, βασανίζοντας ανθρώπους, δεν είναι Χριστιανοί. Αυτοί που δεν επέτρεψαν στους ανθρώπους να φύγουν από τα κατεχόμενα, ακόμη και το Πάσχα, απειλώντας τους με θάνατο.

Στη Ρωσία προσφέρθηκε πασχαλινή κατάπαυση του πυρός. Όμως ο Ορθόδοξος κόσμος έχει δει ότι για τους Ρώσους εισβολείς το Πάσχα δεν σημαίνει τίποτα. Για αυτούς είναι απλώς μια κόκκινη ημερομηνία στο ημερολόγιο, που απαιτεί ιδιαίτερες λέξεις, ιδιαίτερη συμπεριφορά, αλλά όχι αυτό που λέγεται πίστη και όχι αυτό που λέγεται χριστιανικό καλό.

Ο Ρωσικός στρατός έχει κάνει αυτό το Πάσχα κόκκινο όχι μόνο επίσημα στο ημερολόγιο, αλλά και κόκκινο από το αίμα.

Οι Χριστιανοί δεν θα το έκαναν αυτό αν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ειρήνη. Το να κρατάς λοιπόν ένα κερί στο ναό δεν σημαίνει ότι είσαι Χριστιανός. Το να τρως ή και να γιορτάζεις το Πάσχα κάθε χρόνο δεν αρκεί για να είσαι άνθρωπος, για να είσαι Χριστιανός... 


Δείτε το βίντεο με το Διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου εδώ.