Θερμή επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Στέβο Πενταρόφσκι απέστειλε γράμμα στον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της αναγνώρισης της κανονικότητας της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην επιστολή αυτή, ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι εκτιμά ότι, με την αποδοχή της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία, διορθώνεται η ιστορική αδικία που επιβλήθηκε στην Εκκλησία και στους πιστούς της. Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για τη σύντομη οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας με την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι η πλήρης ολοκλήρωση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας συνιστά μείζον εθνικό συμφέρον για τη χώρα, καθώς ανοίγει τη δυνατότητα για νέα πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και πρόοδο και συμφιλίωση στην κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Προέδρου Πενταρόφσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Παναγιώτατε,

Με μεγάλη ευχαρίστηση έλαβα την είδηση για την ιστορική απόφαση στις 9 Μαΐου 2022 της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεχόμενοι την Εκκλησία μας σε κανονική ενότητα και σε ευχαριστιακή κοινωνία, Εσείς διορθώνετε την ιστορική αδικία κατά της Εκκλησίας και των πιστών της και θεραπεύετε τις βαθιές πληγές που έχουν προκληθεί από την απομόνωση δεκαετιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αναγνωρίζετε στην Εκκλησία μας και την ιστορική της συνέχεια με την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, η οποία επί αιώνες υπήρξε καταφύγιο και πηγή πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους Ορθόδοξους πιστούς.

Η Παναγιότητά Σας χαίρει μεγάλου κύρους και σεβασμού στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξαρτήτως της εθνικής, θρησκευτικής, πολιτικής και γενεαλογικής τους καταγωγής. Με αυτό το δίκαιο και σοφό βήμα Εσείς δικαιώνετε την ελπίδα των Ορθοδόξων συμπολιτών μου ότι ακριβώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία μας να λάβει τελικά την δέουσα θέση της στον Ορθόδοξο κόσμο. Και με αυτόν τον τρόπο, να σβήσετε τους τεχνητά δημιουργημένους διαχωρισμούς και να ανοίξετε τον χώρο για οικοδόμηση της πνευματικής ενότητος των Ορθοδόξων πιστών.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι καίριες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην πνευματική ταυτότητα των παρόντων και των επερχομένων γενεών, και διά του τρόπου αυτού, και στο πνευματικό και κοινωνικό περιβάλλον της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, δεν είναι άνευ σημασίας το εάν η ενότητά μας με τον Ορθόδοξο κόσμο θα βασίζεται στην ζώσα πραγματικότητα της Εκκλησίας μας ή σε αναχρονιστικές αποφάσεις, επιβαλλόμενες έξωθεν, οι οποίες είναι αντίθετες με την θέληση των πολυάριθμων πιστών.

Έχοντας υπόψη τα ιστορικά και κανονικά προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εγώ και οι συμπολίτες μου της Ορθοδόξου ομολογίας, ελπίζουμε και αναμένουμε την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας. Η πλήρης ολοκλήρωση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι για εμάς ζήτημα υπέρτατου εθνικού συμφέροντος, επειδή ανοίγει τη δυνατότητα για νέα και απρόσκοπτη πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και πρόοδο και συμφιλίωση στην κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, Παναγιώτατε, δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω σε εσάς και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ύψιστο σεβασμό μου.

Στέβο Πενταρόφσκι

 

Πηγή