ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Δεν ανέχονται οι αδελφοί μας οι Σλάβοι το προβάδισμα, το οποίο έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και κατά συνέπεια το Γένος μας, μέσα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία" (video)



Παρατίθεται απομαγνητοφωνημένο το απόσπασμα από την Προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ σε Ρωμηούς της Κωνσταντινούπολης που έγινε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.

"Αυτή τη στιγμή το Πατριαρχείο μας, αγωνιζόμενο για να επιλύσει το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό θέμα, προβάλλει τα προνόμια που έχει και τα δικαιώματα που έχει από τους...

Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Και αυτοί οι Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, και μάλιστα της Χαλκηδόνος, της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια εκκλήτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτοί οι Κανόνες είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία.

Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Όλες οι εξελίξεις του θέματος είναι υπέρ ημών. Βεβαίως υπάρχουν άρθρα, τα οποία θα είναι και καλοπληρωμένα από τους Ρώσους. Η μαύρη προπαγάνδα των Ρώσων έχει ως αντικείμενο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διότι δεν ανέχονται οι αδελφοί μας οι Σλάβοι το προβάδισμα, το οποίο έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και κατά συνέπεια το Γένος μας, μέσα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Υπερηφανευόμεθα γι' αυτό, σεμνυνόμεθα γι' αυτό και προσπαθούμε με καθημερινό αγώνα να κρατήσομε αυτά τα προνόμια, αυτά τα δίκαια, με τα οποία εστεφάνωσε η Πρόνοια του Θεού, διά των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας."