Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Τσιγκλάτζε του Πατριαρχείου Γεωργίας προς Βλαδίμηρο Πούτιν: «Σε όλη τη μακρά ιστορία της, η Γεωργία κατανίκησε πολλούς εχθρούς και τυράννους ... Θα κατανικήσουμε και εσάς!»




Όπως το συνηθίζουν οι Μοσχοβίτες σε όλα τα ζητήματα, προκειμένου να προωθήσουν τους επιθετικούς γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς, διαστρέφουν συστηματικά την Ιστορία, τη δική τους και των άλλων λαών. Η «αναθεώρηση της Ιστορίας» είναι ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δυστυχώς συνεπικουρεί προθύμως και η...
επίσημη Ρωσική Εκκλησία, η οποία έχει απωλέσει κάθε αυτονομία και έχει καταστεί κρατική υπηρεσία και μοχλός ιδεολογικής προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Μόσχας.

Ο πρόσφατος λαϊκός ξεσηκωμός στη Γεωργία, με αφορμή την προκλητική παρουσία Ρώσου βουλευτή στο Γεωργιανό Κοινοβούλιο, ανέδειξε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Γεωργίας η Ρωσία είναι μια χώρα εχθρική, μια χώρα επιτιθέμενη στην εθνική τους αξιοπρέπεια και εδαφική ακεραιότητα. 

Πρόσφατα, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προέβη σε ανιστόρητες τοποθετήσεις εναντίον της Γεωργίας, με τις οποίες προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με το βρώμικο ρόλο της Ρωσίας στις παράνομα αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, οι οποίες πάντοτε αποτελούσαν μέρος της γεωργιανής επικράτειας. Σε αυτές τις προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις του Πούτιν απάντησαν τόσο αξιωματούχοι της Γεωργίας όσο και πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης, οι οποίοι κατήγγειλαν το Ρώσο Πρόεδρο για την υπονομευτική του πολιτική κατά της πατρίδας τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκαλεί η ανοικτή θαρραλέα επιστολή ενός κληρικού του Πατριαρχείου της Γεωργίας, του Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Τσιγκλάτζε, ο οποίος με θάρρος και παρρησία απευθύνθηκε δημόσια στον Βλαδίμηρο Πούτιν, στηλιτεύοντας το ανιστόρητο θράσος του.

Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση το κείμενο του π. Ηλία Τσιγκλάτζε:

Κύριε Πρόεδρε, Βλαδίμηρε Πούτιν,

Θα ήθελα να απαντήσω στις δηλώσεις σας ως εξής:  Δυστυχώς, είτε έχετε πολύ κακή γνώση της Ιστορίας είτε ψεύδεστε σκοπίμως. Το 1774 η Οσετία όντως προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, αλλά πρόκειται για αυτό που σήμερα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας (σ.μ.: Κράτος που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία, στα βόρεια της «Νότιας Οσετίας», η ορθότερα της Περιοχής του Τσχινβάλι, η οποία πάντοτε ανήκε στη Γεωργία και ποτέ στη Ρωσία). Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία περιοχή που να ονομάζεται Νότια Οσετία. Η περιοχή αυτή, ονομαζόμενη Σίντα Κάρτλι (Σαματσάμπλο), την οποία οι Ρώσοι αποικιοκράτες μετονόμασαν σε Νότια Οσετία, υπήρξε η καρδιά της Γεωργίας, το ιστορικό και πολιτισμικό κέντρο και αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας μας για αιώνες. Γεωγραφικά και ιστορικά υπήρχε μία μόνο Οσετία και όχι δύο. Τον 17ο αιώνα διασπορά από τη Βόρεια Οσετία πέρασαν την κορυφογραμμή του Καυκάσου και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Τζάβα, στο Βασίλειο της Γεωργίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχε ούτε μία οικογένεια Οσετών στο Τσχινβάλι, αλλά ως επί το πλείστον ζούσαν εκεί Γεωργιανοί, Αρμένιοι και Εβραίοι. Η μετατροπή της πόλης Τσχινβάλι σε χώρο εγκατάστασης των Οσετών πραγματοποιήθηκε από τη Μπολσεβίκικη Ρωσία. Εν συντομία, σας λέω: Η περιοχή του Τσχινβάλι -όπως και η Τιφλίδα, το Γκόρι, η Μτσχέτα, το Τελάβι- ήταν μέρος του Βασιλείου της Καρλί-Κακετί (Ανατολική Γεωργία) κατά την εισβολή και προσάρτηση του Βασιλείου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, το 1801.

Όσο για την Αμπχαζία, πράγματι, την εποχή που η Ρωσική Αυτοκρατορία την προσάρτησε, το 1810, ήταν μια αυτοδιοικούμενη ηγεμονία, μια υποτελής οντότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως και άλλες περιοχές-ηγεμονίες της Γεωργίας, οι οποίες τότε βρίσκονταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η διαίρεση της Γεωργίας σε χωριστές ηγεμονίες ήταν αποτέλεσμα της οθωμανικής κατοχής και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα στις δηλώσεις σας και στην προπαγάνδα ότι τάχα η Αμπχαζία δεν ήταν τμήμα της Γεωργίας. Μήπως και η Ρωσία δεν αποτελούνταν από χωριστές και ανεξάρτητες ηγεμονίες μέχρι τον 15ο αιώνα;

Η Αμπχαζία είναι το λίκνο της πολιτιστικής και πολιτικής υπόστασης της Γεωργίας. Οι επίσημοι τίτλοι των μεγαλύτερων βασιλέων μας, του Νταβίντ Αγκμασμανεμπέλι και της βασίλισσας Ταμάρ, ήταν «βασιλιάς της Αμπχαζίας, των Κάρτβελ, των Ρήνς, των Κάκς»

Οι ιμπεριαλιστικές σας φιλοδοξίες και η έλλειψη γνώσης στην ιστορία είναι γνωστές σε μας, αλλά πρέπει επίσης να είστε εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι ο Γεωργιανός Λαός δεν θα συμβιβαστεί ποτέ και δεν θα σας συγχωρήσει για την κατοχή των εδαφών μας.

Να έχετε υπόψιν ότι οι Γεωργιανοί συνεργάτες σας, που αποτελούν μειοψηφία στη χώρα μας και είναι ηθικά απαξιωμένοι, δεν μπορούν να σας βοηθήσουν. Σε όλη τη μακρά ιστορία της, η Γεωργία κατανίκησε πολλούς εχθρούς και τυράννους, όπως τον χαλίφη Αμπντ αλ-Μαλίκ ιμπν Μαρουάν, τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν, το μαμελούκο σουλτάνο Τζαλάλ ντε Ντιν Μανγκουμπέρντι, τον Μογγόλο Ταμερλάνο, τον σάχη της Περσίας Αμπάς το Μεγάλο. Θα κατανικήσουμε και εσάς!

Ο Θεός θα προστατεύσει την καταδυναστευόμενη Γεωργία και ο δυνάστης θα ηττηθεί!

9 Ιουλίου 2019
Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Τσιγκλάτζε


Το πρωτότυπο κείμενο του π. Ηλία στα γεωργιανά, στο σύνδεσμο: https://metronome.ge/story/214767 

Για τις απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις του Πούτιν που προκάλεσαν τις απαντήσεις των Γεωργιανών αδελφών, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://eadaily.com/ru/news/2019/07/10/tbilisi-pytaetsya-sporit-s-putinym-ob-abhazii-i-yuzhnoy-osetii