Διευκρινίσεις σχετικά με παρερμηνεία δηλώσεων του Προέδρου Ποροσένκο





Του Ρωστισλάβου Παβλένκο,
βουλευτού του Ουκρανικού Κοινοβουλίου,
συμβούλου του Προέδρου Ποροσένκο.


Η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προχωρεί, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Οι αντίπαλοι επιστρατεύουν κάθε μέθοδο, συμπεριλαμβανομένης της παρερμηνείας δηλώσεων, ώστε να εμφανίζουν έννοιες που δεν αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα, μερικά μέσα μαζικής ενημερώσεως επιχείρησαν να δώσουν διαφορετικό νόημα στις δηλώσεις του Προέδρου Ποροσένκο, αναφορικά με την ευχή που εξέφρασε για ενότητα ανάμεσα στους Ορθοδόξους και Ελληνόρρυθμους Καθολικούς, προχωρώντας σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Στην προσπάθειά τους αυτή, επιστρατεύτηκαν παλαιοί και μακροχρόνιοι μύθοι.

Ο Πρόεδρος Ποροσένκο ομιλεί πάντοτε ξεκάθαρα. Ο Πρόεδρος έδωσε μεγάλους αγώνες ώστε να απαλλαγεί η εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας από έξωθεν παρεμβάσεις και από την προπαγάνδα. Πέτυχε την Οικουμενική αναγνώριση της Εκκλησίας μας. Η Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, και η θέση της ως ίση ανάμεσα σε ίσους στον Ορθόδοξο κόσμο αποτελεί τη βάση της πνευματικής ανεξαρτησίας, καθώς και ένα δυνατό παράγοντα ασφάλειας της Ουκρανίας.

Εντωμεταξύ, οι Εκκλησίες στην Ουκρανία συνεργάζονται στην ανάπτυξη της πνευματικότητας στην κοινωνία, στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στην παροχή βοήθειας προς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτή είναι η ενότητα, για την οποία ομιλεί πάντοτε ο Πρόεδρος Ποροσένκο. Και κάτι ακόμη: στο πνεύμα της προσευχής για ειρήνη και ενότητα ολόκληρου του κόσμου, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες - το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλες οι τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας - καθοδηγούν τον θεολογικό διάλογο, για παράδειγμα, με το Βατικανό. Ο Πατριάρχης της Μόσχας μπορεί να συναντήσει τον Πάπα της Ρώμης στην Κούβα - χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια.

Εκείνοι που ακολουθούν τη ρωσική προπαγάνδα στη χειραγώγηση συμπερασμάτων, πρέπει να θυμούνται αυτό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αυτοκέφαλη, ανεξάρτητη -γεγονός που πιστοποιείται από τον Τόμο του Οικουμενικού Πατριαρχείου- και θα παραμείνει πάντα έτσι.

Πηγή: facebook.com